Poreklo prezimena Bumba

14. februar 2012.

komentara: 17

Prezime Bumba potiče iz Hercegovine, iz sela Dračevo (Popovo polje). O ovom prezimenu (u komentaru ispod teksta) veoma zanimljive priloge nam je poslala Slavica Gigić (rođena Bumba) i preporučujemo svima da ih pročitaju.

KRSNA SLAVA: Sveti Joakim i Ana

POZNATI:

Poštovani,

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o prezimenu Bumba na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Slavica Gigic rodj.Bumba

    Postovani,
    Dugo pokusavam nesto vise saznati o poreklu mog devojackog prezimena.
    Prezime Bumba postoji u Dracevu,Popovo polje,Hercegovina od uvek i niko ne zna njegovo poreklo i starost.Cinjenica je da je i veoma stara crkva koja je postojala u Dracevu do dolaska Austrugarske,a koja je starija ,mozda, od Nemanjca i u kojoj se nalazio i grob kneza Radica,delom zahvatila groblje ove porodice pa je sigurno da su se moji preci tu pokopavali i pre postojanja te stare crkvice.Prilikom podizanja nove crkve ,u sadasnjem izgledu,po nagovoru Austrougarske vlasti,tadasnji svestenik je trazio da izmestimo nase groblje u koji deo crkvista zelimo.Moj pradeda nije pristao jer nije zeleo da pomera zemne ostatke svojih predaka.Tako je nase groblje ostalo ispred samih ulaznih vrata od crkve.
    Od kada se zna nikad nije bilo vise od 3 porodice Bumba u Dracevu i kada bi doslo do 3 ponovo bi se vratilo na jednu.Pred 2.sv.rat bile su 3 porodice od kojih su dve bile bez muskih potomaka.Moj otac je imao 2 sina i oba su poginula(nijedan nije bio ozenjen) i sada ostaje moj stric koji takodje ima 2 sina i na njima ostaje produzetak postojanja ovog prezimena.Jedan sin je u Australiji i tamo je zasnovao porodicu.Stric zivi u Trebinju.

    Nekada davno ,pre oko 30 god. moj stric je radio u Dubrovniku na recepciji ,mislim Libertasa,i posto se tu odrzavao neki medjunarodni skup,primetio je da se jedan Cehoslovak upisao prezimenom Bumba.Nije radio kad je on otisao ali je to pricao svom sinu ,ovom u Australiji.On se zaintrigirao ,nasao je coveka ,on je doktor nauka u Ceskoj i rekao mu da prezime Bumba potice iz Bohemije i da ga ima u skoro svakom gradu u toj ceskoj oblasti.

    Znamo da je pre oko 200 god.jedan Bumba pobegao od Turaka u Srem i u Nikincima osnovo porodicu ,ali posto je mlad umro ,a zena je bila katolkinja ta porodica je katolicka.Oni su sada otisli u Hrvatsku i ne znam gde zive.

    Takodje su 2 tatina strica otisla u Ameriku i imaju potomstvo,ali o njima nista ne znamo.
    Imali smo i porodicnu citulju u kojoj je bilo oko 400 imena ,ja sada posedujem samo nekolika lista,jer se moj brat kao mali nekako docepao nje i pocepao ostale.

    Od uvek smo pravoslavni i slavimo Sv Joakima i Anu.

    Vecinu podataka saznala sam od oca ,a njemu ih je preneo deda koji je dugo ziveo, dosta toga zapamtio i znao da prenese potomstvu.

  2. Poštovana Slavice,
    hvala vam na vašem veoma zanimljivom prilog o prezimenu Bumba. Ono što smo za sad našli to su navodi iz dve knjige u kojima se prezime Bumba pominje. Navodi iz prve knjige “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića se u najvećem poklapa sa vašim prilogom, sa razlikom da po njegovom porodica Bumba slavi Lučindan (sv. apostola i jevanđelistu Luku). Milićević još navodi da je Bumba “prezime starih porodica u Dračevu (Popovo), ali da je nepoznato njihovo poreklo i odakle su se doselili”.
    Sa druge strane, Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku” takođe veže prezime Bumba za Dračevo, ali ga nalazi i kod Šibenika.
    “Moguće je da je prezime Bumba od rumunskog oblika bumb u značenju dugme, ili od italijanskog bomba”, piše Mihajlović.
    Interesantno je da pored prezimena Bumba postoje srodna prezimena Bumbak, Bumbar, Bumbaširević, Bumbić, Bumbović, Bumbulović. Velimir Mihajlović ova prezimena dovodi u vezu sa rumunskim korenom, s razlikom kod prezimena Bumbaširević, koji ima osnov u nepotvrđenoj turskoj reči bumbašir u značenju izaslanik, poverenik. Takođe, on navodi da se u Bugarskoj pojavljuje prezime Bumbaširov.

  3. Slavica Gigic rodj.Bumba

    Postovani ,

    Drago mi je da ste obratili paznju na moj prilog i to iz vise razloga.

    Sve sto sam do sada procitala o prezimenu porodice u kojoj sam se rodila ili je suvise sturo ili netacno.Niko nikad nije ni pokusao da ponudi ozbiljniji odgovor o znacenju ovog prezimena,ako se izuzme ova rumunska veza ,a italijanska je smesna jer starost ovog prezimena na ovom podrucju seze u tako daleku proslost da se ne moze dovesti u kontekst sa recju bomba.

    Sigurno je da su se moji stari preci bili stocari jer se i do nedavno, deo Draceva zvao Bumbina mahala i sada ulicu u tom delu zovu Bumbina ulica i u njoj Bumbina solila jer su tu stavljali, nekad davno, so za stoku.Postoji predanje, da su se nekad davno ,a to se vremenski ne moze datirati,(otac mi je preneo,a njemu njegov deda i tako do u daleku proslost se prenosilo)Bumbe podelile i da je nekog Keku Bumbu zapalo 18 oracih volova.Da je postojao Keka dokaz je sto na vrh brda iznad Draceva i danas postoji mesto koje se zove Kekina dolina.
    Ove tri porodice Bumba, koje su u Dracevu postojale, toliko su medjusobno bile srodnicki udaljene da se nije moglo zapamtiti bilo kakvo krvno srodstvo,sto ide u prilog da je deoba od nekog zajednickog pretka bila u dalekoj proslosti.
    Sigurno je da smo u Dracevu pre turskog osvajanja ,jer ne bi mogli imati deo sela i toliku imovinu pod Turcima,jer je Dracevo i dan danas krcato turskim kulama ,a tu je bila i dzamija i zatvor i…cini mi se i kadija.
    Po tom stocarskom karakteru moglo bi se moje prezime dovesti u vezu sa Rumunima-Vlasima,ali generacijama se provlaci plava svetloputa slovenska linija bez obzira na sva ukrstanja i tipicne crte lica karakteristicne za slovenske narode.Zato ja naginjem verovanju da smo mozda dalekim poreklom iz Ceske jer ovo prezime ima znacenje u ceskom jeziku,Kako je objasnio mom bratu od strica,onaj Ceh tako oni od miloste tepaju maloj deci kada su napredna, umiljata i vesela.Ja ne znam ceski ali eto pravi Ceh tako tvrdi.
    Sva ova slicna prezimena ,koja ste naveli, nisu ni u kakvoj vezi sa nasim,bar niko nije dopricao ni o kakvoj seobi nekog iz porodice osim onog u Nikince i Ameriku.Iz Draceva se nikad nismo pomerali iako je Popovo bilo vrlo frekventno podrucje,a osim nas samo su Pribisici u Dracevu takodje stara porodica.
    U Dracevu su takodje nekad ziveli Ukradeni i Marusici.

    Mozda sam malo detaljisala u zelji da kroz tamu proslosti doprem do nekog zracka koji bi bacio malo svetlosti na poreklo moje porodice.Da li sam uspela-ne znam, kao ni da li je to moguce kroz natalozene vekove.

    Vecina saznanja potice od moga oca Bumba Jove koji je preminuo 25.02.2012.,a on ih je cuo od svoga dede takodje Jove,kao i od moje majke Mare rodj.Andjusic koje je ona cula od njene babe Riste rodj.Kurilic koja je zivela 104 god.i prenela mnoga saznanja i price o porodici Bumba mojoj majci.
    Uz duzno postovanje prema radu Rista Milicevica mislim da se oslonio na Dedijera i pogresno preneo da je slava Bumba Lucindan.Knjigu sam procitala pre koju god.i sto se tice Draceva i Popova zahtevala bi korekcije.

    Ostavljam Vam slobodu da od svega sto sam vam poslala,a Vi smatrate relevantnim sacinite poreklo porodice Bumba.

    Srdacan pozdrav

    Slavica Bumba-Gigic

    Novi Sad

    P.S.
    AKo sam preopsirna,izvinite.

  4. Goran

    Postovana Slavice,

    Kako je svet mali. U neko davno, srecnije vreme, svake godine smo isli u Dracevo, a tada smo izmedju ostalih (Kosovici, Medari), obilazili i Vaseg pok. oca. Moj otac je pok. Kurilic Nedjo (1940-1995), od oca Petra. Iz slicnog razloga iz kog ste vi istrazivali poreklo prezimena, i ja sam, pa sam naisao na Vas tekst.Doduse, mene nije interesovalo poreklo u smislu geografskog, tj. nacionalnog porekla. Mislim da cu Vam tu razresiti neke dileme – kao i mi i vi ste slovenskog porekla; doselili smo se u vreme velike seobe naroda. Razlog zbog kog sam ja poceo da se bavim prezimenom je sasvim slucajan.
    Nase prezime nije lepo; uprkos tome moj otac nikad nije hteo da ga promeni. Kada sam razmisljao o tome cime je moj daleki predak mogao da se bavi (jer su prezimena davana po zanimanju) nisam mogao da nadjem normalnu referencu. I pitanje je da li bi, da jos 1991. godine nisam, kao dvostruki dobitnik na nagradnoj igri, isao na sever Spanije, u grad Hihon, na utakmicu Partizana, . Kada se pojavio Internet, pozeleo sam da ponovo vidim slike grada u kom sam bio. Na jedoj od slika sam video spomenik Don Pelayo-u http://sh.wikipedia.org/wiki/Don_Pelayo, cuvenom spanskom rekonkisti, vladaru i ratniku koji se smatra zasluznim za postojanje danasnje Spanije. Rekonkista je bio pokret oslobodjenja i ujedinjenja Spanije od Mavara (afrikanaca muslimana). Kada sam malo citao o njemu, naisao sam na podatak da njegovo poreklo nije poznato, pretpostavlja se da vodi poreklo od germanskih plemica. Ipak, njegovo prezime je neuobicajeno i za Spance i za Nemce. Osim sto sam primetio slicnost sa sopstvenim slucajem, javila se i jedna asocijacija. Prezime me je prvo asociralo na plazu, a zatim na Pelagos – sto na grckom more. Zakljucak je bio jasan – imena nisu davana samo po imenu (u Srbiji), ili zanimanju (u ruralnim krajevima bivse Jugoslavije) nego i nahodjenju – neko ko je zeleo da ima veze s morem, gorom, planinom tako je sebe i nazivao. Ipak, ni to me nije asociralo na to zasto je nase prezime takvo kakvo jeste. Nasao sam ga tek kada sam poceo da se bavim onim cime ste Vi se bavite – referencama na mnoge narode. I, siguran sam da svi vodimo poreklo od slovenskih predaka koji su se doselili u ove krajeve u vreme velike seobe naroda, bezavsi od Huna i Ugara, divljaka iz Azije, koji su potiskivali Romane.

    Vas rodjak, koji je radio u hotelu, ubedjen sam, nije imao gosta iz Ceske, nego Vam je dao reference na, kao sto se sami rekli – slovensko poreklo – plavu kosu i beo ten Ceha. I, on je taj “Ceh” koji je dosao u hotel. Bas kao bumbasir, koji je bio izaslanik sela kada se pregovaralo sa Turcima, kao sto ste sami rekli. Samo je Vase prezime proslo kroz odredjene promene kroz vreme pa su se pojavile razne varijacije, kako su se ljudi selili. A on Vam je ostavio “zagonetku”, jer je kao moj otac bio izuzetno ponosan na sopstveno slovensko poreklo. Naravno, u mom slucaju asocijacija nije tako jasna. Verovatno se pitate kako sam uspeo da dodjem do odgovora na pitanje o poreklu prezimena, njegovom izvornom znacenju. Odgovor je – ne bas lako. I, pomocu gorepomenutog prezimena spanskog Dona i istorije seobe naroda. Ispricacu redom kako sam dosao do odgovora. Prvo, setio sam se da su Turci svojim neprijateljima – Slovenima davali pogrdna imena po njihovim osobinama. Ali, kakva je osnova mogla biti u mom slucaju, tj. koja osobina? Takodje nema logike, kao ni u slucaju zanimanja. Ipak, sve to mi je bilo potrebno da shvatim da, posto je jedno germansko pleme zivelo na prostoru Balkana da je neko mogao dati svom detetu ime po grckom nazivu za more. Pleme koje je zivelo na Balkanu se selilo pod navalom azijata, koji su potiskivali Romane i stiglo do Iberijskog poluostrva (spanci su narod germanskog porekla). Asocijaciju sam dobio tek tada, jer sam shvatio da je neko sebi hteo da da ime koje ga opisuje po nahodjenju, a tek kada sam uocio vezu germanskog plemica i grcke reci, tj. Grka, setio sam se Kirila, na nasem Cirila (i Metodija). Dakle, moj predak je zeleo da bude jedan od ucenih, pa je sebi dao ime u skladu sa svojom zeljom (Kiril ili slicno, ko se dalje selio u Srbiju bio bi Ciric ili slicno). Da bi se od toga napravilo nesto pogrdno, dovoljno je zameniti samo jedno slovo.
    Odgovor na pitanje da li poticete od Rumuna ce valjda najbolje dati onaj ko se bavi istorijom. Ipak, mozete i sami da odgovorite, zapitajte se da li je svakom selu trebao onaj ko se bavi dugmicima? Medari su sigurno postojali. Kao i knezevi sela, sto je bio moj pradeda ili cukundeda. Ili bumbasiri, koji su bili izaslanici za pregovore sa Turcima. Odgovor na pitanje zasto ima istih prezimena u Hrvatskoj i drugim republikama bi mogli da daju politicari. Oni koji su iskoristili istinu u propagandne svrhe : ljudi koji nisu bili uspesni u svom kraju su se selili na zapad, kod naroda koji su u proslosti bili od nekoliko do deset puta manji nego danas.
    Najbolji odgovor ste ipak dali Vi kada ste primetili svoje osobine, na sta vas je rodjak samo podsetio. U mom slucaju najbolji odgovor daje otac koji namerno nije hteo da promeni prezime – ne zbog eventualnih neprilika koje bi mogao da ima sa rodbinom.

    Ako i dalje imate neku sumnju slobodno komentarisite, uveren sam da cu Vas razuveriti.

    Pozdrav, Goran

  5. Goran

    Nastavak komentara——–

    Kada sam ponovo procitao vase prethodne postove, shvatio sam jos nesto. Bolje receno, sve postaje jasnije. Dakle, reci cu ono sto znam, na osnovu cega mogu da baziram moju tvrdnju da poticemo iz istih krajeva – Karpata.
    Prvo cega sam se setio je sa naseg poslednjeg puta u Hercegovinu, pre nekoliko godina. Posto nam u Trebinju zive rodjaci, bili smo kod njih, ali smo bili i u Dracevu. Osim sto se nismo dugo zadrzali u selu – kuca je propala, razgovor se poveo i o Kurilicima iz drugog sela. I otac i sin zive u Trebinju i u srodstvu smo. Sa porodicom iz treceg sela ipak nismo. Oni zive jedan u Beogradu, a drugi u Moskvi. Ovde nalazim slicnost sa Vama. Kao sto ste rekli, uvek je bilo tri kuce – po svaka u jednom selu. Kako to da Vi niste u srodstvu sa nijednom a mi ipak jesmo? Bili smo i na groblju, i naravno posto se radi o porodicnoj grobnici, tamo su svi nasi preci. Sve do prvog, osnivaca porodice, Rista. Spomenik Risti je podignut pocetkom 19-og veka, 1813 ili slicno. Pretpostavljam da nas Risto iz Draceva po njemu nosi ime.
    Sada bih se vratio na pricu o Rumunskom poreklu. Dakle, sta bi trebalo da znaci dugme, kog zanimanja bi trebao da bude onaj koga prozivaju po dugmetu? Pogresno sam pomislio da se radi o nekom ko pravi dugmad. Ispravno bi bilo da se radi o Vlasima koji su dolazili u Srbiju, pa su kao Cigani bili harmonikasi. Naravo,ovo je samo moja pretpostavka. Slozicete se da bi bilo logicno da takve porodice nalazimo u istocnoj Srbiji.
    S druge strane, jasno je da ako znate da ste tu odavno, da postoji mogucnost da ste dosli iz istocne Srbije. Pa bas su to spomenuli i nasi rodjaci, da neki iz sela vode poreklo sa Kosova. Zasto nisam pristalice te teorije? Ako Vam se niko u porodici nije bavio dugmadima ili bio harmonikas (kojih u Hercegovini sigurno ima) verovatno ne poticete od Vlaha, Rumuna, ili Srba iz Srbije. Zakljucak izvodim iz svega sto sam napisao gore.
    Dakle, i Vasa i nasa porodica je postojala u svakom od tri sela (ili u barem jednom od njih). Jel jasno zasto? Vrlo je jednostavno. Svaka selo je imalo porodicu koja je imala funkciju : Ciril je bio ucen covek, Bumba izaslanik, Medar je pravio med. Kosovic je dosao kasnije (da li sa Kosova ili …). Devojacko prezime moje babe je bilo Salata. Devojacko prezime strine Pedalo. Zasto? Jer se neki mali motao oko Turaka koji su mu rekli : “Ajde mali, ne pedalaj (hodaj )(oko nas) … Osim ako ne mislite da je iko od porodica imao neku “visu” funkciju (npr. harmonikas) a sto meni ne deluje bas logicno, s obzirom da je sve ostalo prosto. I nijedna porodica nije rodjacki povezana. Iz prostog razloga jer su svi dosli otprilike u isto vreme i svako uzimao svoju obavezu. Kako so onda povezani sa porodicom iz rugog sela? Pa jednostavno. Na spomeniku Risti, u Dracevu, pise : “Ovi spomenik podize …”, sto je nas Rista objasnio vrlo prosto – bili su u blizini latini. Jasno, bilo je uticaja Latina. Pa je jedan Kurilic otisao ka Latinima, a mesto u selu ostalo upraznjeno. Onda je iz drugog sela dosao jedan sin i preuzeo ulogu kneza drugog sela. Onaj sto je otisao je sada u Hrvatskoj, ima ih na ostrvu Pagu i u Rijeci. Po podacima iz Hrvatske oni se tu oduvek. Takodje ih ima u Tuzli. Ako su dosli s istoka, dosli su vrlo davno. To je taj Ceh, doktor koga je nasao Vas brat, a upoznao stric. Ne zelim da izvlacim zakljucak sta su hteli da kazu – uradite to sami.
    U mojoj prici o Don Pelayu upravo to se desilo – Grk je otisao ka germanima, kasije postavsi izuzetno mocan. Obrnuto mislim da nije moguce. Zakljucak – eventualno bi Cesi mogli da poticu od Vas. Ali, ako uopste postoje Cesi pod imenom Bumba ne verujem da poticu od Vase porodice. Iako su se migracije desavale s istoka ka zapadu, kolika je sansa da su otisli cak do Ceske? Osim toga, prezime ima znacenje na ceskom. A posto se prezimena svuda daju po principu specificnom za regiju, jasno je da je i nastalo tamo. Ponovo, pod pretpostavkom da prezime postoji u Ceskoj.
    Iz svega gore recenog, ostaje mogucnost da su neke porodice dosle iz Srbije. Mislim da cete vrlo tesko naci gde su se prvo doselili (u Srbiji) Vasi preci. Morali bi da znate koje prezime je imao predak koji je prvi dosao u Hercegovinu. Ako nisu direktno dosli (a Vi kazete da su dosli davno) dosli su ili sa Kosova ili juzne Srbije. Zaboravite teoriju o Rumunskom (vlaskom) poreklu.

    I da posto sam video da je obavezno, nasa slava je Sveti Jovan.

  6. Goran

    Postovana Slavice,

    Cini mi se da cu ovde dati dosta informacija koje ce generalno moci da se koriste pri odredjivanju necijeg porekla. Naravno, za to bi trebalo da postoji generalno slaganje. U svakom slucaju, ja cu izneti svoje misljenje i, bez lazne skromnosti, (a pre svega jer je princip vrlo jednostavan) mislim da ce se prihvatiti.
    Dakle, ovde je navedeno nekoliko teorija o poreklu prezimena. Ja sam iskljucio pretpostavku o rumunskom poreklu. To je dakle, prvi princip. Ako postoji vremensko – geografsko znacenje prezimena, onda treba iskljuciti znacenje sa drugog geografskog podrucja. Neko drugi je, pak izvukao zakljucak da osim ako ne postoji potpuno slaganje u prezimenu sa njegovim znacenjem ono mora imati osnovu u drugom znacenju. Po meni je ovo potpuno pogresno. Moja logika, ako se u obzir uzmu dokazane seobe naroda, potpuno je ispravna. Samo treba posmatrati seobe i na osnovu njih izvlaciti zakljucak. Sta to znaci? Npr. zna se da se Uzicani zovu Ere.Zasto? Zato sto su hercegovci. Za razliku od npr. Cacana, koji se smatraju “srbijancima”. Izmedju njih nikada nije bilo slaganja, iz njima znanih razloga. Prezime Perisic, koje postoji u Hercegovini, takodje postoji u Bosni. A mozda jos negde u Srbiji. Kako to? Iz prostog razloga – ljudi su se doseljavali u razlicito vreme. Neko ko je prvo dosao u Srbiju, mozda je kasnije otisao dalje, u Bosnu i Hercegovinu (zatim dalje na zapad u Hrvatsku). Tu je dobio novo ime. Zatim, kada su se njegovi potomci zeleli da se vrate, vracali su se u mesto iz koga su dosli, nosivsi sa sobom svoje prezime. Neko moje vidjenje je da sve zavisi da li su neciji preci dosli direktno u BIH ili prvo u Srbiju. U drugom slucaju, mesto u kome ima dosta ljudi sa varijacijom prezimena bi bilo mesto gde bi mozda bio neki naslednik pretka (ovo je npr. slucaj iz porodice moga dede (po majci) ). U slucaju kada je predak odmah otisao u BIH logicno je da bi mogao da uzme neko prezime, koje nije mnogo zastupljeno ni koncentrisano na jednom mestu – nije imao mesto iz kog je dosao. Po toj logici u vasem slucaju, neki rodjak bi mogao biti bilo ko sa navedenim varijacijama, izuzev onih kojih ima mnogo u jednom mestu.
    Mislim da je ovo razmisljanje sasvim logicno, a na primeru dede, ako zelite mogu i da ga potkrepim dokazom. Da li mislite da sam u pravu?

    Pozdrav.

  7. Goran

    Ako neko cita ovo, hteo sam da dodam jos nesto sto sam skoro saznao. Dakle, radi se o tome da se moram ispraviti, mada je u sustini sve sto sam rekao tacno. Nisam bio u pravu u pogledu mogucnosti da neko iz Evrope (osim iz Hrvatske) moze voditi poreklo od ljudi sa ovih podrucja. Naime, putopisna reportaza G.Milica (HRT) iz Slovacke navodi podatak o smanjenju broja Hrvata u Slovackoj na danasnji broj, uz podatak da su tamo otisli u vreme Turske vladavine na Balkanu. U medjuvremenu, njihov broj se smanjio, jasno je da se radi o asimilaciji. Jasno je da su oni koji su ostali u okviru plemena do danas zadrzali identitet, ostali su postali Slovaci. I, sto je vaznije, izgubili su svoj genetski osnov, iz razloga sto se nisu vise mesali medjusobno. Isto to vazi za one koji su otisli u Hrvatsku – realno su izgubili sve od svog prastarog nasledja.
    Politicari su bili u pravu samo u pogledu nastanka nacije – svi preseljeni su bili pripadnici jednog naroda ali su postali pripadnici naroda u koji su otisli. Istrazivanje porekla ima smisla samo do 600 godina unazad. To je vreme posle kog se genetska osnova gubi (ako se ne obnavlja stvaranjem potomstva sa sopstvenim narodom).
    U ovom slucaju, moguce je da neki Cesi vode poreklo od pretka Bumbe (ili bilo kod drugog Bumbe). U realnosti, ipak, to nema nikakav znacaj.

    • Marko Kurilić

      Slučajno sam “nabasao” na gornje tekstove. Navelo me to što sam ja rodjen u Dračevu (1942.).Odrastao sam u Novoj Gajdobri kao kolonista od 1945. Kao i obično, u “zrelim godinama”, zainteresovao sam se za moje poreklo i poreklo prezimena. Interesantna oblast… Nebi sad o tome. Ovo bi izneo, možda interesantno. Moj pokojni brat Jovo Kurilić (1920-2003) dosta je znao o Dračevu i porodicama.Čini mi se(!) da je za porodicu Bumbe govorio da su jedna od grčkih porodica ostalih u “vihorima” selenja i naseljavanja. Možda je to neka druga porodica, drugo prezime. Molim nečije saznanje, ja tu nisam “jaki”, a materija je interesantna. Pozdrav, Marko Kurilić, Beograd (Nisam sa Korčule)

      • Slavica Gigic

        Postovani Marko,

        Pozdrav od Slavice Bumba-Gigic.Raspitala sam se kod mame da li si joj poznat. Dobro je poznavala celu tvoju porodicu ,jer je rodjena 1928.Kaze , Jovo,Nedjo,Marko sinovi Cvijeta Mara i Bozica cerke od oca Save i majke Save rodj. Rundic.

        Kao sto sam pre napisala ,baba moje majke je od Kurilica i dopricala je da su u Dracevo iz Krajkovica dosla 4 brata Kurilica od kojih je jedan njen otac Bosko.Ona je rodjena 1855 pa bi starost Kurilica u Dracevu mogla da se datira na oko 200 god.Do pred drugi sv. rat u Dracevu je bilo 7 kuca Kurilica, Babina linija je bila bez muskih potomaka i ugasila se Kurilica jos ima u Grmljanima ,selo preko polja I u Krajkovicima,selo u Bobanima odakle su doselili u Dracevo nekada.Sto se tice eventualnog grckog porekla …negde sam procitala da grcka rec bumbaki,znaci pupoljak ,ali ja bi tu slicnost odbacila,deluje mi neozbiljno.

        P.S.

        Nisam odgovorila tvom prezimenjaku i nasem komsiji ,zao mi je, ulozio je dosta truda u sirinu ,pogresno u dubinu i previse apstraktno.Smatram, potpuno pogresno ,a ne zelim polemisati.

        Veliki pozdrav Vama od moje porodice.

        • Marko Kurilić

          Poštovana Slavice!
          Obradovao me je vaš komentar u vezi mog prezimena. Sada imam “razlog više” da se uključim i da dam makar mali doprinos ovoj materiji.
          Pre više od 15 godina, putem saznanja, naručio sam da mi se uradi poreklo prezimena Kurilić. To mi je uradio poznavalac te materije, odnosno literature, koji je na kraju pismenog rada “Poreklo i nastanak prezimena Kurilić”, pod “Literatura”, nabrojao 57 naslova, od Knjige o Kosovu D. Bogdanovića do Srbi u Sremu – Dušana J. Popovića. Sve što je napisano, ipak, može da se uzme sa izvesnom rezervom, odnosno kao doprinos “razmatranju” ove materije. Autor se potpisao kao “onomatičar” – S. Bursać-Benco.
          Evo nekih kraćih izvoda: “…preci današnjih nosilaca prezimena Kurilić se u selu Kosorići javljaju sa prezimenom Srdanović. Pored bratstvenika Novice Cerovića koji 1840. godine ubija Smail-agu Čengića, u ovoj akciji se ističe i knez Milija Srdanović. U toj borbi gine najmladji brat Petar, a nešto kasnije turci hvataju Miliju i odvode u Mostar. Godine 1853. u mostarskoj tamnici i umire.
          Ne želeći da dovodi ostale bratstvenike u opasnost zbog ubistva Smail-age, srednji brat Milutin Srdanović pred turskom odmazdom napušta drobnjačko ognjište Kosoriće u Bukovici. Prema drugoj verziji, Milutin prilikom sprovodjenja u nikšićku tamnicu uspeva da pobegne i da bi Turcima zavarao trag beži prema Trebinju.
          Posle mukotrpnog traženja novog staništa, izbegavajući turske patrole, preko Grahova, Klobuka i Trebinja stiže do područja Popovog Polja.
          U cilju zametanja traga, Milutin Srdanović ulaskom u kuću jedne udovice sa prezimenom Kurilić u selu Grmljane, uzima njeno prezime i krsnu slavu – Svetog Jovana Kratitelja.”…
          Dalje, pred kraj tog napisanog rada, kaže: “Neslaganje o poreklu Kurilića u selima Grmljane i Dračevo, proističe upravo iz činjenice da deo novijih Kurilića potiče od Milutina Srdanovića poreklom iz Kosorića u Drobnjaku.”…
          Još i ovo: “Prezime Kurilić pripada grupi deapelativnih prezimena, sa nazivom dela poljoprivredne alatke kao osnovom. Kurilo, kurilj, kurelj, kurdelj, označava čoveka ili predeo u obliku klina. Klin na koji se ovo odnosi ovo tumačenje je sastavni deo pluga, za koji je zapeta gužva oračica” …
          Ovo sam namerno citirao, jer nemam neka saznanja od starijih izuzev da su stvarno postojale dve loze Kurilića koje nisu u “krvnom srodstvu”. Sestra Mara (1925.) mi je govorila da su se te dve “loze” čak i okumile “da se nebi uzimali”.
          Da ne izostavim: sve što vam je majka rekla je tačno, samo je izostavila Božidara, nas je sedmoro dece – ja najmladji. Brat Jovo i sestra Cvijeta su preminuli.
          Uzvraćam pozdrave sa velikom radošću: vama, porodici i svima koji ovo pročitaju, Marko Kurilić (Save Velikog)

  8. Ponovo citam ovo, sasvim slucajno sam se setio. Slazem se da sam otisao u dubinu a verovatno sam i negde pogresio. Kad sam procitao ovo sto je Marko napisao shvatam malo bolje kako su prezimena nastajala. Mada i teorija o tome da su Turci davali prezimena kada su hteli da uvrede Srbe je ispravna. Mnogo Srba u BiH ima iz tog razloga vrlo pogrdna prezimena (zasto bi se neko prozvao Guzina, Kenjalo itd.). A kao sto sam rekao, u P.Polju ima tri sela Dracevo sa Kurilicima, od kojih su dve porodice u vezi a jedna ne.
    Sto se tice porekla prezimena Bumba, tacno je da sam nesto potpuno pogresio ali mislim da ima vise sanse da potice od nekog turskog naziva (kao npr. Pedalo) nego ceskog ili drugog.

    Pozdrav !

    • Tamara Kurilic

      Postovani,
      Jako me zainteresirala Vasa preposka na temu porijekla prezimena iz podrucja Draceva. Ja sam iz porodice Kurilic, iz Tuzle. Moj djed Ljubomir Kurilic bio je jedino prezivjelo djete Vojislava Kurilica koji je navodno dosao iz Hercegovine nekada prije 1.svjetskig rata. Moj deda oca nije zapamtio ( umro je dok je bio mali) tako da je ostalo prilicno nejasno od kud dolazimo i imamo li nekih rodjaka jkoji jos zive u Hercegovini. Danas u Tuzli zive moj otac i stric a mi djeca rasuli smo se po svijetu. Ukoliko bilo ko ima neku informaciju bila bih zahvalna. Unaprijed hvala, Tamara

      • Slavica Gigić

        Poštovana Tamara,

        Htela bih da ti pomognem u pronalaženju porekla,rođaka…ali za sad znam samo ovoliko:
        -Tvoj pradeda, Vojislav, nije iz Dračeva.
        To mi je rekla moja mama,koja je rođena 1928. u Dračevu ,a njena baba je od Kurilića,takođe iz Dračeva.I ja sam, rođena i živela u Dračevu,do završetka srednje škole.
        Baba je živela 104 god. i puno događaja dopričala je mojoj majci.
        Rodila se 1855 god.
        Ali,Kurilića ima u Grmljanima,selo u Popovu polju,naspram Dračeva i u Krajkovićima,selo odakle su došli Kurilići u ova dva sela.
        Pretpostavljam da su tvoji iz nekog od ta dva sela:Grmljani ili Krajkovići.
        Za Grmljane se mogu raspitati,imam kuma iz tog sela,a za Krajkoviće…ne obećavam,jer živim u Novom Sadu i ne znam nikog iz Krajkovića.
        U Dračevu trenutno živi 1 Kurilić,bez potomstva,a u Grmljanima ih nema.
        Kurilići su raseljeni u Gajdobru,Ravni Topolovac, Beograd…
        Sve informacije do kojih dođem ,proslediću.
        Srdačan pozdrav,

        Slavica Bumba-Gigić

        • Petar Kurilić

          Dobar dan. Ja sam Petar Kurilić iz Novog Sada, rođen 2002. godine. Naime drug iz klupe me je naveo da malo istražim o poreklu svog prezimena te eto ja nabasao na ovaj forum. Ja ne znam mnogo o Kurilićima. Moj otac i nije nešto zainteresovan za familijarne odnose te jedva znam imena bliže rodbine a kamoli neke dalje. Znam da potičemo iz Hercegovine, okolina Trebinja, selo Grmlje (ako se ne varam). Moj otac je Milan Kurilić. On ima brata Dragana koji je u Engleskoj i sa njim smo slabo u kontaktu. Moj deda je bio Kurilić Jovo a pradeda Kurilić Kosta. Znam da su nakon drugog svetskog rata kao kolonisti prvo preseljeni na Kosmet, pa potom na sever u Crvenku da bi na kraju se razdelili po Vojvodini i Beogradu.
          Ne znam da li ove informacije uopšte od pomoći.
          Pozdrav!

  9. andreй

    Poštovani,
    boravio sam desetinu puta u Ukrajini, prošao peške, vozom, autom. U Ukrajini, iza tih Karpata, u Ivanofrankovskoj oblasti, ima 150tak prezimenjaka Kurilić. Sve naši.
    Mnogo je Kurilića ratovalo u tim krajevima na strani Austrougarske protiv Rusije, pa se svi predali Rusima i zajednički udarili na neprijatelja. Neki Petar Kurilić, rođ 1898 iz grada Černovci otišao je za Ameriku i trag mu se izgubio, pa su ga rođaci tražili preko sajta narod.ru
    Verujem da su Kurilići i mnogi ostali “ukrajinci” tamo došli davnih godina sa Balkana, iz Vizantije.
    Niko od naseljenika iza Karpata nikada nije doseljen na Balnan, ne postoji nijedan takav dokumenat ili trag. To su prekrajanjem istorije učinili nemci i ostali zapadni lažovi, da bi napravili smutu. Čitajte Crnjanskog.

  10. Vojislav Ananić

    BUMBA (p), prezime starih porodica u Dračevu (Popovo). Nepoznato je njihovo porijeklo i odakle su doselili. Slave Lučindan (59:272).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

    • Slavica Gigić

      Sve tačno,osim slave.

      Oduvek smo slavili, Sv.Joakima i Anu u narodu poznate kao Aćimov dan.
      Znači,nismo nikad promenili slavu.

      Osim Bumba, tu slavu je u Dračevu slavila porodica Biskup,u Žakovu porodica Buđan,u Kruševci porodica Ćorović.Ja, lično,ne znam da li je još neka porodica slavila ovu slavu.