Порекло презимена Буква

14. фебруар 2012.

коментара: 11

БУКВА (м), Сопиљи (Невесиње). Доселили су из Врањевића код Мостара на „Опијачев читлук“ (59:232). Букве су живјеле и у Орашју (Попово), али су се иселили из овог села (84:185).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Milutin

    Bukve vode poreklo iz plemena stari Vlah,koje je zaposedalo teritoriju danasnje Stare Raske u Srbiji.
    Krsna slava je Sv.Stefan /09.01/

  2. goran saponjic

    Gospodine milutine stari vlah je oblast region cije centralni deon nova varos sa okolnim selima nije pleme i moja familija vec veoma dugo zivi u starom vlahu kod nove varosi i to je region nije nikad postojalo pleme stari vlah

  3. Раде Бракочевић

    Поштовани посјетиоци овог сајта, племена постоје само у Црној Гори и то: црногорско брђанска племена и племена у Старој (ловћенској) Црној Гори и дјелимично у осталим дјеловима Црне Горе.

  4. goran saponjic

    Gospodine rade plemena su postojala i sirom stare hercegovine i to su vec dugo poznata i velika plemena u istoriji potvrdjena kao sto su bili malesevci banjani ljubibratici pilatovci drobnjaci nertljani ridjani niksici to su sve hercegovacka plemena koja nemaju veze sa brdima i starom crnom gorom samo su se hercegovacka plemena brze razdvajala ali su mnoga hercegovacka plemena postojala mnogo pre bjelopavlica i vasojevica nemozemo istoriju priznavati i tumaciti samo usko lokalno a osporavati isttoriju i cinjenice drugih srpskih podrucja i oblasti

  5. Раде Бракочевић

    Територију многих племена које сте навели, Јован Цвијић назива Црногорском Херцеговином. То што сам навео каже наука. Ово што ви наведосте, су приче за малу ђецу.
    Горане кад ће књига о Шапоњићима, да не траћимо вријеме на питања, која су у науци давно расправљена.

  6. goran saponjic

    Brakocevicu plemena stare hercegovine tj istocne hercegovine kao sto su malesevci ljubibratici ili jos stariji neretljani ili u srpskoj istoriji veoma poznati kosace iz bosne pa bogunovici i novljani tj drobnjaci postojali su mnogo mnogo pre i mnogo su znacajniji za srpsku istoriju od vaseg sekulara a sva ova plemena nemaju nikakvve veze sa crnom gorom i nemojte pominjati nauku nemaju veze vase lokalne baljke i legende o sekularu sa pravom istorijom procitajte negde ko su bili neretljani i odakle su kosace nemojte pricati samo vase bajke o sekularu

  7. Раде Бракочевић

    Шапоњићу, није ми намјера да полемишем. Зашто свађалачки тон. О мојем писању су изрекли судове људи са компетенцијама. Зашто толико бијеса према Црној Гори и свему што је везано за Црну Гору? Овај сајт је препун домишљања, лажибајки, питања, и само питања ( и мени си их постављао ) и реинтерпретација извјесног Горана Шапоњића. Ђе су његови радови? Није у реду да се вријеђамо и да просипамо злобу Шапоњићу. Некад је Шапоњић истицао везе са племенима у Црној Гори… Сада се приклонио Кљајевићу. Шапоњићу, по већ виђеним активностима, тачна је тврдња да су појединци попут тебе трокапићи, у Београду носе шајкачу, на Цетињу црногорску капу, а све до 1912.године ћулаф, љубећи руке агама и беговима по Старом Влаху.
    Овим завршавам сваку дискусију са постављачем питања Шапоњићем…Паметном доста.

  8. goran saponjic

    Brakocevicu niko te nevredja i nemoj da izvrces moje reci samo sam ti rekao da procitas neke knjige iz istorije srba i saznas bar nesto o srpskim plemenima iz hercegovine ili bosne ja nemam nista protiv crne gore poznato je kad su piva i drobnjak i niksic tek u 19veku usli u sastav crne gore nemoras ti mene da vredjas ja sam te posteno pitao onda kad mi se ucinilo da nesto znas al evo ovim komentarom pokazujes da znas samo istoriju svog malog sela a moji preci su oduvek bili srbi iz hercegovine samo nikad nisu bili opsednuti hercegovinom kao ti lovcenom

  9. видоје

    Горан Шапоњић “Велики” Србин, а пише латиницом.

  10. Војислав Ананић

    БУКВА, настањени су у овим мјестима: Брекиња, Галовац, Комленац, Крива Ријека, Мало Двориште, Међуречје, Тукључани, Полача (16, 328). Ова породица, са сличним називом Буквићи, бројна је била и у Херцеговини. Буквићи “су поријеклом из Чавша у Попову, одакле су одселили на Побрђе у Горњем Храсну”. Они су “засновали село Побрђе у Горњем Храсну прије 300 ако не и више година… Славе Јовањдан” (35, 262).
    Како Букве кнежопољске славе Светога Стефана, нису се доселили из Херцеговине. По самоме имену и по крсној слави установљено је да су прије сеобе живјели у Старом Влаху, планинској области између изворишта Рашке и Студенице, у долини Лима и Дрине, око Сјенице и Ужица. У Љубићу, близу Старога Влаха, живе Буквићи који су поријеклом из Доњег Драгачева. Букве србијанске и кнежопољске славе исту славу – Светог Стевана.