Poreklo prezimena Biga

13. februar 2012.

komentara: 1

Prezime Biga spada u kategoriju ostalih prezimena. Vredan prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik Ilija Šikman.

Tamno sećanje govori da su im preci kao mornari plovili po dalekim morima. Preci rodova negdje na Vojsci dobili su nazive: Biga, Božanić, Inđić i Brkić. Onaj što je zaklao ovcu brku, tamo negde preko mora, posta Brko, a njegovi Brkići. Onaj što je ujagmio “bigu” mesa od zaklane ovce, što na italijaskom znači komad mesa, prozvan je Biga. Od ovih Biga je general Petar Biga, branilac Sentomaša 1848. godine. Jedan ogranak ovog roda u okolini Prijedora zove se Borojević. Nije isključeno da poznati austrijski maršal Borojević pripada ovom rodu.Mnogi su ovom prezimenu dodali nastavak – ić, pa se danas zovu BIGIĆ. Slava ovih rodova je Trifunjdan. Izgleda su starinom iz Boke.

U Bosnakoj Krajini, u Donju Suvaju oko 1775. godine dosele se Drljače, 9 kuća, iz Vrhovine u Lici, gdje su se zvali Inđići, a jedno su Bigama i Božanićima. Sa Zmijanja i Like 5 kuća Biga naseli se u 3 naselja.

U Bihać naseli se jedna kuća Biga iz Like (Trifunjdan) posle Okupacije. U selo Bukovicu, opština Cazin, iz Vrhovina (Lika) naseli se 5 kuća oko 1845. godine. Slave svetog Trifuna. Iz Vrhovina najpre dođu na Lohovo, a odatle u Bukovicu. Takođe, u Ćoraliće, opština Cazin, iza Aneksije 1910. godine došla je jedna porodica Biga iz ličkih Vrhovina. Prezime Biga nalazi se u Babinu Potoku kod Vrhovine.

Danas u Hrvatkoj evidentirani su Bigić: u Vukovaru, 1 porodica, potomak je od Bigića iz Bukovice, Karlovcu, 1 porodica, i Zmijancima 2 porodice.

U Srbiji Bige se nalaze: Bečej, 2 porodice, Beograd, 2 porodice, Sombor, 2 porodice, Petrovaradin 1 porodica, Pančevo, 1 porodica i Steranuvićevo (Novi Sad), jedna porodica. Bigići se nalaze u: Bačka Planka, 2 porodice, Beograd 5 porodica, Crvenka 3 porodice, Kula 1 porodica, Gloganj (Pančevo) 1 porodica, Kragujevac 2 porodice i Kraljevo 1 porodica.

IZVOR: Milan Karanović, “Pounje u Bosanskoj Krajini”; Telefonski imenik država nastalih iz bivše Jugoslavije. Priredio saradnik portala Poreklo Ilija Šikman.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vedran Arnsson

    Bige djele haplogrupu i rod (po poreklo.rs) sa Arnautovicima iz Hercegovine (Celebici, Konjic) koji slave Stefandan.
    Ako ima neki Biga nek se javi na Facebook (Vedran Arnsson)