Порекло презимена Бреберина

13. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Vedrana Karamarković ex Breberina

    U vreme turskog carstva navodno jedan Breberina u okolini Banja Luke ubio nekog sultana. Turci dali da se pogubi počinioc ubistva i njegova braća..Otuda navodno malo Breberina…To je jedna priča, a druga je ta da u Crnoj Gori postoji plava i bijela breberina (ima i žutih) nizak cvet sličan jaglacu..Ko će sad znati šta je istina…..Inače većina Breberina, odnosno nisam čula da igde više u Srbiji odnosno bivšoj Jugoslaviji postoji to prezime osim na Kordunu.Sve je krenulo iz sela Vrelo Utinje..Breberine slave Svetog Stevana 09.01. Jedan od čuvenijih prezimenjaka je reditelj Branko Breberina. Koliko znam radio je u Avala filmu..

    S poštovanjem,

  2. enisa

    Ja ne znam zaista kako neko uopste moze da povjeruje u ovu bajku,
    samo u bajci se moze ispricati nesto slicno, odnosno da je u okolici Banjaluke
    u vrijeme turskog carstva ubijen “neki”sultan..Sultan, nije bio “neki, “nego se znalo tko je bio Sultan, odnosno vladar u ono vrijeme..
    i kao da je njega tek tako neko mogao ubiti, a da ne postoje historijski podaci.

  3. Snezana Breberina

    Breberina je moje prezime, i koliko ja znam, mi potičemo iz sela Vojnića sa Korduna. Ima nas malo i svi slavimo Svetog Stefana. Branko Breberina nam je rodjak, a ne znam tačno na kojm tv-u je radio.

    Ja ne znam za tu priču o sultanu, znam samo da je to breberina cvet

    https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0

  4. Goran

    Ne znam tacno porijeklo ovog veoma rijetkog, ali i veoma zanimljivog prezimena. Ono sto pouzdano znam jeste da u Banjaluci zivi i radi najbolja i najzgodnija novinsrka u RS sa ovim prezimenom. Toliko je zgodna da muskarcima zastaje dah kada je vide. Odlicno pise, objektivna je, a kao sto rekoh i izizetno privlacna pa Breberine treba da se ponose njome

    • Jovan

      Gorane, po opisu rijec je o Nedeljki Breberini novinarki “EuroBlica”. Sve je tacno sto si npisao. Uostalom, 2014 godine proglasena je najboljim novinarom u BiH. Koliko znam izbjegla je iz Karlovca. A da je zgodna – jeste brate!!””