Порекло презимена Болта

13. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Jovan Jelača

    Bolta prezime se javlja u Lici oko Gračaca,preciznije u selu Kijani,koje nosi ime po Kiju,jednom od najstarijih srpskih bogova.Kij se javlja u toponimima Kijevo(Knin),Kjevo(italli),Kijac(krk),Kijev(Ukrajina),te Bolte iz Kijani kod Gračaca u Lici su kolonizovane,deo njih,u Bački Gračac nakon 1945 godine.Neke od ovih Bolta su se doselile i u Beograd.Oni su srbi pravoslavne vere.
    Postoji predanje da su dosli sa Boltičkog mora iz grada Bolta u današnjoj Danskoj koji je nekad bio najveći grad Boltičkih Srba.Boltički Srbi su imali svog cara Boltu(Bolta-zar).Po tom predanju taj deo Srba koji su živeli na severu su Boltički Srbi.Govorili su staro srpski jezik.Bolte su asimilirane i unistene.Samo mali broj tog naroda je uspeo da se spusti na prostore Karantanije.a odatle pod vodjstvom Boltinog potomka Kija deo bratstva Bolte koji su su bili u krvnom srodstvu-braća, naseljava se na otok koji po njima dobija ime Braća.Kako Bolte nemaju slovo ć oni ga nazivaju- Brača.Osnivaju mesto Bol u spomen Boltama sa Boltika,naroda čiji su oni potomci.Kasnije brača iiz Bola dolaze kao vojnici na prostor Gračaca.Ovo je samo predanje koje sam cuo na prostoru Gračaca od jako starog čoveka Nikole-Nika Bolte davne 1970 te god.Pričalo se da je on”zduhać” šaman i da on to vidi u snovima.Ne tvrdim i sumnjam u verodostojnost ovog deda Nikovog predanja ali je ipak predanje pa reših da vam ga prepričam.

  2. Jovan Jelača

    Bolte su sa severnog mora-Boltičkog mora .Boltički Srbi iz drevnog grada Bolta koji se nalazio gde je danas Danska.

    • Јоване, стварно???? Да се није превише славило ових дана?
      Древни град Болт? Болтичко море? Стари српски бог Киј?
      Једно су легенде и породична предања, а сасвим друго несувисло лупетање појединца. Барем сте могли проверити то ”предање” пре него што сте га поделили са свима.

  3. Милорад Богдановић

    Презиме Болта спомиње се и у “Шематизму дабробосанском” за 1882 годину у парохији Двориште у протопрезвитерату дубичком који славе Никољдан.
    Презиме Болтић славе такође Никољдан у парохији Времо (бихаћки) и Трубар (уначки).