Poreklo prezimena Betegalo

13. februara 2012.

komentara: 1

BETEGALO (p), u Bančićima (Ljubinje). Porijeklom su od Janjića. Kažu da je neki Janjić iz ovog sela imao izglavljenu nogu i zbog toga je „bešao“ (hramao) prilikom hodanja. Po tome je dobio nadimak Bešo, a od nadimka je nastalo prezime Betegalo. Neke porodice imaju dvojno prezime Janjić-Betegalo. Slave Đurđevdan (155:620).

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nikola Beslema

    Nije Pero Perka,poslednji clan te porodice,BESLEME su otselile u Nevesinje, i u Zupanju u danasnju Hrvatsku,iz Nevesinja ima ove porodice u Beogradu ,Sarajevu,Cikagu,Dubrovniku,ovih u Hrvatskoj ima u Djakovu ,Brckom,koji se sada prezivaju Beslemovic, ima ih u okolini Vinkovaca,Takodje iz Nevesinja jedna porodica je bila u selu Seljani u Pivi,to su potomci Spasojevi,koji je pobjegao u Pivu,nakon Uloske bune protiv Austrije.Potomke ove familije pobili su Nemci i ustase iz Kule Fazlagica u pokolju Pive.,koji je izvrsen 1943.g.Jos jedna familija ima u Kifinom Selu u Nevesinju .Ima jedna familija u Rijeci u Hrvatskoj.Slava ove familije,tj Krsno ime; je Sv.Jovan Krstitelj ili Preteca,koji se slavi 20-og januara.Ovo je tipicno hercegovacko prezime,i mnogo staro, samo ime dolazi od plemena Besi,koje je nekada bilo narocito rasprostranjeno u jugoistocnoj Srbiji, danasnjem Sopluku,stara plemena Besi i Derevljani, su osnov srpskog ,bugarskog, ukrajinskog naroda.Jedan od poznatih Besa je i Nikita iz Remezijane ,danasnje Bele Palanka,koji je podigao duhovnu muziku kod Srba na visi nivo.i samo ovo prezime govori da se bavili besednistvom ili propovedi, sto ukazuje da su bili svestenici,Bes+lema sto bi znacilo britka rijec zustrina govora.I danas postoje rijeci besjeda, besjednik ,Albanci su uzeli ovu rijec kojom oznacavaju tvrdu ili zadatu rijec koja se ne smije prekrsiti ili pogaziti.
    Cudim se kako Milicevic nije znao za ove podatke,kada je u vreme pisanja knjige u Nevesinju bilo a ima ih i sada jos Beslema?