Poreklo prezimena Berak

13. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. INA

    PREZIME BERAK
    IZ HERCEGOVINE SMO , TREBINJE , SLAVIMO SV. JOVANA , PO MOJIM SAZNANJIMA 1700 I NEKE , OD BOJOVIĆA IZ BERANA JEDAN BRAT SE ODVOJIO I KRENUO KA HERCEGOVINI , 60 I 70 GODINA PROŠLOG VEKA JEDAN DEO PLAMENA ( 2 -3 PORODICE) JE KOLONIRAO U KLEK ,VOJVODINA , ISTU SLAVU SLAVE , ROD SMO .. MOLIM VAS ZA VIŠE INFO

  2. nedjeljkor

    Prema pisanju iz 1370 prezime berak se pojavljuje u hercegovi tačnije police trebinj gde žive i danas. Dolaskom turaka mnogi su se raselili. Mojipreci su došli u selo raška gora’ zaseok domazeti 1790 godine kod mostara slavimo svetog jovana.U toku ratova mnogi su izginuli ,a od 1992. God. Tamo više niko ne živi. Ima nas u smederevu’ novom sadu, austriji, njemačkoj, holandiji, americi, čačku i dva starijamuškarca i jedan mlađi u mostaru. 🙂 Prezime berak se pojavljuje u hrvatskoj i mađarskoj ukrajini turskoj i drugim delovima sveta ali neznaju odakle potiču.

  3. Marina Kuzmić

    Prezime Berak se spominje u Dečanskim hrisovuljama pre Kosovske bitke. Odatle su bežeći pred Turcima naselili okolinu Trebinja – Trebinjsku šumu a i sam grad. Navodno reč berak na staro ugarskom znači šumar.
    Beraka, međutim, ima i u okolini Banja Luke. Jedno selo se zove Beraci na kneževskoj opštini, ali je vremenom opustelo. Mnogi su se odselili u Slavoniju u potrazi za boljim životom, a manji broj i u Vojvodinu. Za krsnu slavu imaju Sv Kozma i Damjan.
    Beraka ima i u Dalmaciji ali to su pokatoličeni Srbi.
    Od poznatih Beraka znam za Slavka Beraka nekadašnjeg odbojkaša Banata i reprezentacije Jugoslavije. U Australiji živi Radojica Rade Berak, novinar, dizajner, istaknutu član zajednice, nekadašnji urednik lista Srpski glas, uvršten u knjige “Srbi Australije” i “Adresar Srba sveta”…
    Reč berak ima i u drugim jezicima, hebrejskom, švedskom, mađrskom, arapskom… ali imaju drugačije znčenje.
    Voleo bih da se još neko javi sa preciznijim podacima.