Poreklo prezimena Beara

13. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

    • Jedna od Beara

      Još žalosnije jeste to što se niko od Srba nije javno oglasio. Ćutanjem smo se ogrešili u svakom smislu.
      Neka nam je Bog u pomoći.

      • Još jedna od Beara

        U pravu ste, nažalost. Golman Beara mi je rođak po majčinoj liniji i gde god mi se ukazala prilika ja sam iznosila istinu.
        Volela bih znati poreklo Beara.

    • Dragan Beara

      Pozz. Ja sam praunuk Beara Jerka , iz sela Beare, Zelovo. Unuk Jovana i sin Ljubiša. Moj deda Jovan i otac Beara Vladimira su, po priči koju ja pamtim, braća od stričeva. A na Zelovu je prvi, opet po mom pamćenju priča, bio Vid Stričević iz okoline Trebinja. Pradeda je doveden u selo Voganj kod Rume sa ženom i osmoro dece posle 1. Sv.rata. Barba Vlado nam je reper za krvnu povezanost…

  1. Jovan Beara

    Pozdrav, rodjen sam u Kninu , moj otac je bio iz sela Zelovo kao i moj pradeda Jovan.Po prici pokojnog oca , cuveni golamn Vladimir Beara je odrastao u kuci pored kuce mog pradede. Pradeda je imao dosta dece, inace u zelovu je bila ulica Beare, ne znam da li sada postoji.Ja zivim u prigradskon naselju u Beogradu, u srbiji znam da ima 4 Beara, mozda ima i vise ,nisam istrazivao. Slava je sveti Djordje. Pozdrav svim Bearama XD

    • Miloš Beara

      Pozdrav rodjaci
      Moje ime je Miloš Beara.
      Živim u Republici Srpskoj, u Laktašima kod Banja Luke.
      Rodjen sam u Bugojnu (centralna Bosna)
      Vecina mojih rodjaka u Bugojnu, nas 15ak porodica, koliko ih je bilo do rata 1992. nosilo je prezime Behara, sto je vjerovatno uticaj Turske vlasti u to doba i vecinskog Muslimanskog življa.
      Medjutim crkvene knjige i krstenice i neki stariji spomenici bili su bez H.
      Jedino sto je do rata bilo poznato je da vučemo porjeklo negdje iz Dalmacije, okoline Sinja.
      U ratu je Pukovnil Ljubiša Beara bio kod nas i ispričao nam priču o tome kako su Beare ranije bili Strikovići ili Stričevići, te su iz okoline Bilece pod uticajem Turaka odbjegli i naselili se u Dalmaciji u 14.vijeku.
      Anegdota ili istina, ali tamo su po njegovoj priči napravili neke topove i poklonili ih organizatorima Sinjske alke iz kojih se pucalo tokom te manifestacije… za uzvrat dobili su neka grla stoke tj.koza i ovaca, sorte cigaja i bara. Te su ih malo iz šale ostali sugradjani nazvala Bara, Beara…. i tako je ostalo.
      Da li je istina ne znam ali sam cuo istu priču i iz drugog izvora.
      Trenutno nas ima u Banja Luci i okolini nekoliko porodica, u Prijedoru, takodje i u Srbiji, i u Engleskoj, Austriji, Njemačkoj i Australiji…gdje su izbjegli tokom rata medjutim oni su većinom sa H tj. Behare, ali smo svi isti, ista loza i krv i svi slavimo Svetog Georgiju tj. Đurđevdan.
      Česta imena što sam i kod ostalih Beara primjetio su, Jovan, Simo i Ile.