Порекло презимена Басара

13. фебруара 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Mihajlo

  Ja sam 62-godisnjak, rodjen na Kordunu,Srbin, slavimo Sv.Nikolu. Po jednom usmenom kazivanju coveka iz Benkovca, ovo prezime vodi poreklo od imena sira basa. Basara ima, tacnije bilo je, sada ne znam stanje, u Lici i najvise na Kordunu, u sirem reonu Vojnica. Zatim ih je bilo u Bos. Petrovcu (jedan advokat zivi u BG) i Sanskom mostu. Iz Sanskog Mosta je otac pisca Svetislava Basare, koji o tome pise u svojoj knjizi “Tamna strana meseca” Basara ima medju Muslimanima, u Mostaru i BUgojnu. Ja imam FB prijatelja, mladica oko 26 g iz Bugojna,kojeg sam pitao za poreklo i rekao mi je da su njegov babo i njegovog babe babo svi iz Bugojna. Vidljiv je pravac kretanja nasih predaka i onih koji su prelazili u islam i ostajali.
  Svetisla Arsic – Basara, akademik, vajar, poreklom je sa Kosova, rekoa je iu jednom intervjuu (ne pamtim izvor) da su Basare sa Brezovice. Na sajtovima po USA i drugde ima dosta Basara.To je sve sto znam

 2. živko

  Ja sam rodjen na Kordunu,Srbin, slavimo Sv.Nikolu. Zivim u Beogradu-okolina, prvi put sam

  čuo od gospodina Arsića-Basara sa kosova da on potiče iz plemena Basara,(koje je dodao svom prezimenu). Basara potiče sa Kosva i metohije. Drugo dosta opširno, da prezime Basara ima naj više u Kosovskoj Mitrovici i okolini tačije selo Svinjare. U tom selu više od hiljadu godina žive potomci rimljana koji su primili pravoslavnu veru a da je među njima bolo i prezime koje i ja nosim.Moji predci po pričanj tate za koje on zna dosežu sve do 1800 god. koji su živeli na Kordunu a imena su apsolutno srpska. Mesto gde sam rođen izvorno se zove Svinjarica (koje je promenjeno posle rata u Partizansko žarište) što pokazuje na neku povezanos sa kosovom pravim poreklom prezimena, ovo sam čuo patrijaršiji. Što se tiče gospodina pisca Basare verovatno taj deo plemena se odvojio i kernuli na sever prema današnjoj Ivanjici. Po priči ljudi iz tog kraja od kod sam tu priču čuo ima i prezime Basarić,a da su basara otišli na zapad, preko današnj hercegovine i dalj do hrvatske. Ja toliko hvala.

 3. Andrej

  postoji i japansko ime Basara,a moze biti i japansko prezime

 4. Dušan Petrov

  Moja mama je od Basara iz Hrvatske iz mesta Kestenovac
  Doselili su se u 18 velu iz Italije u Split i kasnije došli na Unu i tu napravili Vodenice.
  Posle drugog svetskog rata u kome su izgubili roditelje Basara Djuru i Basara Milievu, doselili su u Banat i to uglavnom u Kikindu i selima oko Kikinde. Basara Lazar i Basara Djordje su braća moje majke od strica i doselili su se u Zemun. Ženska deca su se kao moja mama udale u Petrove ili kao mamina sestra Milka u Mimiće dok je sestra Zora udata u Valjevu.

  Одговори

 5. Mirko

  Pozdrav za moje Basare. Zivim u Norveskoj rodjen u Hrvatskoj u selu Slunjski Moravci.

 6. Ratko

  Pozdrav

  Ja sam Basara iz Hrvatske tacnije sa Banije mesto Glinska Poljana ali sticajem okolnosti sam došao 95 u Srbiju

  • Небојша Новаковић

   Поздрав, Ратко

   Неки од крајишких Басара тестирани су на 23andMe. Припадају хаплогрупи G2a-L497>L42

   Ове информације ће Вам можда бити од користи, уколико у будућности планирате путем Y-ДНК истраживати корене.

   Више о G хаплогрупи:
   https://www.poreklo.rs/2012/11/08/y-dnk-haplogrupa-g/

 7. Basara igor

  Zivim u okolini novog sada krsna slava sv. Jovan otac milan deda pavao rodjeni u selu slunjski moravci kordun

 8. Basara igor

  Po mom istraživanju prezime je vlaskog porekla sto ne znaci da smo i mi vlasi poreklom nasi vec dugo nose ovo prezime bez promena ima ga po vojvoodini najvise u okolini sombora (kljajicevo)novog sada (kovilj)kiikinde(novi kozarci)ja sam nastanjen u selu budisava

 9. Nikola

  Pozdrav.

  Negde sam čitao da je to prezime poreklom iz Basarabije. Nekada se tako zvala Moldavija. Negde piše da je pravo ime Vlada Cepeša Drakule. Vlad III Basarab. i da je ta porodica imala duboke povezanosti sa lozom Nemanjića. E sad ako bi ušli dublje u koren reči Basarabija. Dobro je poznato da su u mnogim istorijskim spisima Srbina upisivali pod raznim imenima Serb, Sarab, Sorb, Sorab, Sjerb, Sarb, Sirb. U zavisnosti od toga iz kog su govornog područja.