Порекло презимена Басара

13. фебруар 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Mihajlo

    Ja sam 62-godisnjak, rodjen na Kordunu,Srbin, slavimo Sv.Nikolu. Po jednom usmenom kazivanju coveka iz Benkovca, ovo prezime vodi poreklo od imena sira basa. Basara ima, tacnije bilo je, sada ne znam stanje, u Lici i najvise na Kordunu, u sirem reonu Vojnica. Zatim ih je bilo u Bos. Petrovcu (jedan advokat zivi u BG) i Sanskom mostu. Iz Sanskog Mosta je otac pisca Svetislava Basare, koji o tome pise u svojoj knjizi “Tamna strana meseca” Basara ima medju Muslimanima, u Mostaru i BUgojnu. Ja imam FB prijatelja, mladica oko 26 g iz Bugojna,kojeg sam pitao za poreklo i rekao mi je da su njegov babo i njegovog babe babo svi iz Bugojna. Vidljiv je pravac kretanja nasih predaka i onih koji su prelazili u islam i ostajali.
    Svetisla Arsic – Basara, akademik, vajar, poreklom je sa Kosova, rekoa je iu jednom intervjuu (ne pamtim izvor) da su Basare sa Brezovice. Na sajtovima po USA i drugde ima dosta Basara.To je sve sto znam

    • Mihajlo Basara

      Dobar izvor za istrazivanje porekla zapadnih Srba je izvanredna knjiga Milana Radeke Gornja Krajina i Karlovačko vladicanstvo u njoj ćete naći i vreme dolsask u reone u GK(Hrvatska), slave nasih prezimena i jos dosta važnih podataka.
      S obzirom na to da izgleda da su se Basare delile sa istoka na zapad, vredi znati da basara na turskom znači uspeh, proverite.

      • Mihajlo Basara

        Da dodam na prethodne komentare da sam u pomenutoj knjizi Milana Radeke našao da su se Basare doselile (ne pise odakle, ali iz konteksta proizlazi da su bezali od Turaka, dakle iz ondašnje Bosne) u reon sela Svinjica, južne padine Petrove gore, gde je rođen i moj otac 1904.godine.
        Koga zanima Radekina knjiga mogu mu poslati pdf.

  2. živko

    Ja sam rodjen na Kordunu,Srbin, slavimo Sv.Nikolu. Zivim u Beogradu-okolina, prvi put sam

    čuo od gospodina Arsića-Basara sa kosova da on potiče iz plemena Basara,(koje je dodao svom prezimenu). Basara potiče sa Kosva i metohije. Drugo dosta opširno, da prezime Basara ima naj više u Kosovskoj Mitrovici i okolini tačije selo Svinjare. U tom selu više od hiljadu godina žive potomci rimljana koji su primili pravoslavnu veru a da je među njima bolo i prezime koje i ja nosim.Moji predci po pričanj tate za koje on zna dosežu sve do 1800 god. koji su živeli na Kordunu a imena su apsolutno srpska. Mesto gde sam rođen izvorno se zove Svinjarica (koje je promenjeno posle rata u Partizansko žarište) što pokazuje na neku povezanos sa kosovom pravim poreklom prezimena, ovo sam čuo patrijaršiji. Što se tiče gospodina pisca Basare verovatno taj deo plemena se odvojio i kernuli na sever prema današnjoj Ivanjici. Po priči ljudi iz tog kraja od kod sam tu priču čuo ima i prezime Basarić,a da su basara otišli na zapad, preko današnj hercegovine i dalj do hrvatske. Ja toliko hvala.

  3. Andrej

    postoji i japansko ime Basara,a moze biti i japansko prezime

  4. Dušan Petrov

    Moja mama je od Basara iz Hrvatske iz mesta Kestenovac
    Doselili su se u 18 velu iz Italije u Split i kasnije došli na Unu i tu napravili Vodenice.
    Posle drugog svetskog rata u kome su izgubili roditelje Basara Djuru i Basara Milievu, doselili su u Banat i to uglavnom u Kikindu i selima oko Kikinde. Basara Lazar i Basara Djordje su braća moje majke od strica i doselili su se u Zemun. Ženska deca su se kao moja mama udale u Petrove ili kao mamina sestra Milka u Mimiće dok je sestra Zora udata u Valjevu.

    Одговори

  5. Mirko

    Pozdrav za moje Basare. Zivim u Norveskoj rodjen u Hrvatskoj u selu Slunjski Moravci.

  6. Ratko

    Pozdrav

    Ja sam Basara iz Hrvatske tacnije sa Banije mesto Glinska Poljana ali sticajem okolnosti sam došao 95 u Srbiju

    • Небојша Новаковић

      Поздрав, Ратко

      Неки од крајишких Басара тестирани су на 23andMe. Припадају хаплогрупи G2a-L497>L42

      Ове информације ће Вам можда бити од користи, уколико у будућности планирате путем Y-ДНК истраживати корене.

      Више о G хаплогрупи:
      https://www.poreklo.rs/2012/11/08/y-dnk-haplogrupa-g/

  7. Basara igor

    Zivim u okolini novog sada krsna slava sv. Jovan otac milan deda pavao rodjeni u selu slunjski moravci kordun

  8. Basara igor

    Po mom istraživanju prezime je vlaskog porekla sto ne znaci da smo i mi vlasi poreklom nasi vec dugo nose ovo prezime bez promena ima ga po vojvoodini najvise u okolini sombora (kljajicevo)novog sada (kovilj)kiikinde(novi kozarci)ja sam nastanjen u selu budisava

  9. Nikola

    Pozdrav.

    Negde sam čitao da je to prezime poreklom iz Basarabije. Nekada se tako zvala Moldavija. Negde piše da je pravo ime Vlada Cepeša Drakule. Vlad III Basarab. i da je ta porodica imala duboke povezanosti sa lozom Nemanjića. E sad ako bi ušli dublje u koren reči Basarabija. Dobro je poznato da su u mnogim istorijskim spisima Srbina upisivali pod raznim imenima Serb, Sarab, Sorb, Sorab, Sjerb, Sarb, Sirb. U zavisnosti od toga iz kog su govornog područja.

  10. Dušan Petrov

    Moja majka je poreklom iz Kestenovca u Hrvatskoj odakle je veliki deo Basara. Njena familija je danas naseljena po Srbiji i Vojvodini. U proveri u Splitu piše da su naseljeni u 16 veku iz Ankone iz Italije i da su Srbi a kako su tamo dospeli nezna se, verovatno izbegli od turaka jer u Italiji ims srpskih sela.