Poreklo prezimena Bulić

12. februar 2012.

komentara: 10

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BULIĆI

(žive u Kršu i Okruglici)

Bulići su potomci Save Šljivančanina, koji je bio oženjen Milicom, rodom od Barana sa Pitomina. Ona je imala nadimak „Bula”. Sava rano pogine u sukobu sa Turcima, a ostane mu maloljetni sin Lazar koga po majci Buli prozvaše Bulić. Lazar je imao pet sinova: Pavla, Mila, Radoja, Garana i Radula.

Pri kraju 19. vijeka isele se iz Šljivanska na Krš, a u novije vrijeme neki od njih pređu da žive u Okruglicu na svoje katune.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Malu Gospođu.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

*

BULIĆ (p.k.m). Bulići (p) su u Gnojnicama i Dračevicama (Bišće, Mostar). U Dračevice su došli iz Gnojnica, a u Gnojnicama su starosjedioci (59:239). Nastanjeni su i u Zaboranima (Nevesinje), Bulići (k). u Klobuku i Vitini (Ljubuški). U Klobuk je Bulić došao iz Blatnice u Broćnu pa se „privinča“. U Vitinu, u mahalu Brljica, Bulići su doselili iz Klobuka (59:307,308). Bulići (m) su živjeli u Gornjim Turnima. Brda trebinjska (97:278). Bilo ih je i u selu Luka (Nevesinje).

Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Pozdrav , ja sam Bulic iz Banjaluke , ima nas i tu 😀

  2. Vaso Bulic

    Postovani,

    Javljam se iz Mostara, u Gnojnicama kod Mostara do ovog zadnjeg rata zivilo je oko 20 porodica Bulica vec ca minimalno 200 godina.
    Posto ima nekoliko verzija o nasem porijeklu,zamolio bi ako neko ima ko zna nesto detaljnije i tacnije o porijklu ovog prezimena da se javi.

    Pozdrav!

  3. Jelena

    Moji su Bulici iz okoline Prijedora. Pravoslavne veroispovesti, slava Sveti Nikola. Pricali su mi stari da su se Bulici u taj kraj doselili pre nekoliko stotina godina iz Dalmacije i da su bili u srodstvu sa Terzicima. Koje su vase verzije…

  4. Zoran

    Pozdrav,
    Ja sam iz Inđije (Srbija),
    pravoslavne sam vere,
    Moji Bulići i moj pokojni deda
    kao i koreni porodice su poreklom sa Korduna..

  5. Ja se javljam iz Berana ima nas i ovamo 😊😊😊😊😊😊😃😃😃😃😃

  6. Joksim

    Draiks, što ne reče da ste vi šire Dašići iz Šekulara. Ili ste možda dodigaoci sa prostora oblasti Drobnjaka?

  7. Vojislav Ananić

    BULIĆ, ima ih sve tri vjeroispovijesti. Srbi Bulići žive u selima kod Mostara i Nevesinja, a Muslimani u trebinjskom i nevesinjskom kraju (35,263). Ima i selo Bulići u Dalmaciji blizu Benkovca. Prezime se javlja u crkvenim knjigama od XVII vijeka, a važniji izvori objašnjavaju kako je ono nastalo: “Postanjem je prezime Turčinu bez sumnje od bula”, u značenju: “žena Turkinja od tur. bula, ujna” (25, 728, 729).
    Bulići u Donjoj i Gornjoj Jutrogošti, te drugi iz Krajine i Like, vuku, dakle, svoje korijene iz Hercegovine, ali svakako i iz Crne Gore, gdje su bili još više razgranati, i gdje su se po bratstvima različito prezivali: Grgurevići u Drobnjacima, Mišelići na Crnom Vrhu, Paunovići i Ilići u Zeti (iz Pipera) i slično (27, 70). Slave Nikoljdan.

  8. Edi

    Postoje crkveni zapisi iz 16. stoljeća u Tugare pokraj Omiša