Порекло презимена Бачанин

12. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Vasilije

    Bačani slave sv. Jovana Krstitelja,zive u Raskoj oblasti u selima Trebiću i Vračevu.U IX veku jedan deo se odselio u Toplicu selo Velika plana.Dali su mnoge sveštenike,prije 200 godina osnovali su prvu školu u tome kraju i td.

  2. Хвала, Василије! Претпостављамо да је ово омашка, да сте мислили на сеобу у 19. веку?

  3. Vasilije

    Јоš jedan podatak o porodici Bačanin,iz knjige Dva veka škole u Vračevu. Izbor koji su učinile istoriske okolnosti nije ni slučajno pao baš na porodicu Bačanin.Kao mnogočlana i ugledna familija,doseljena u ovaj kraj iz dinarskih predela,vec je bila stvorena za tu priliku.Istoričar Vasa Čubrilović kaze da se “…svestenicki cin postovao u narodu”,da su “i najbolje kuce po selima tezile da imaju nekog u popovima”,i da su “u plemenskim pblastima Hercegovine iCrne Gore svestenici uzimani iz vidjenijih kuca u bratstvu i plemenu”,pa se stoga mogla i ocekivati takva uloga porodice Bačanin u Vračevu,koja se doselila iz Crne Gore I koja je sacuvala takav ugled.