Poreklo prezimena Bugarčić

11. februar 2012.

komentara: 26

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (26)

Odgovorite

26 komentara

  1. Sinisa

    Pozdrav svima,ja sam Bugarcic iz Begaljice,opstina Grocka,slavimo Vavedenje,koliko znam dosli smo iz Pirota,u selu postoji manastir Rajinovac koji je po predanju napravio neki gazda Bugarcic jer su njegovi sinovi ubili i opljackali slugu koji je radio kod gazde,kada je naplatio svoj rad i posao kuci sinovi su ga ubili,na tom mestu su se culi jauci i pojavio se izvor,gazda da bi se iskupio,od Rajinih para napravi crkvu,otuda ime Rajinnovac-Rajinovac.Postoje turski zapisi o toj crkvi iz 1525 god.,nisam siguran da li smo mi u Begaljici od tada.Ako neko zna nesto vise bice mi drago da cujem.

  2. Sumadinac

    Familija Bugarcic postoji takodje u selu Ljubic (kod Gruze, ne kod Cacka). Slave sv. Nikolu….

  3. Danka

    Moja majka je od Bugarčića iz Mišara kod Šapca. Ono što znam je da su tu nastanjeni preko 120 godina. Moj pradeda je rođen 1909 godine, a njegovi su tu već živeli odavno. Krsna slava im je Aranđelovdan. Po babinoj priči oni su se pre 1900-te prezivali Purić. Imaju čak još uvek i njihovi nadgrobni spomenici u Mišaru, lično sam ih videla. Posle toga su se čak neki prezivali i Purić Bugarčić dok se vremenom to prezime nije sasvim izgubilo. A zašto Bugarčić ne znam, nije to ni ona znala.

  4. Marijana Janković

    Prezime moje cele familije je Janković ,ali su ih svi ranije zvali Bugarčići, ceo taj zaseok u Rogači ispod Kosmaja. Da li su u nekoj bežaniji doseljeni negde od Pirota i kako su dobili kasnije prezime Janković nije mi poznato. Inače je čuveni vojvoda Janko Katić iz Rogače, ali mislim da to nije osnova prezimena.
    Slavimo svetog Nikolu.
    Možda neko zna više o poreklu.

  5. Miloš Bugarčić

    Koliko znam,ne kažem da je sto posto tačno,prvi Bugarčić ikad pomenut je Manojlo kome je car Dušan neko kratko vreme dao Kačanik na upravu.Do njega smo bili Ĝrčići…Inače najstariji grob je u Guči iz 1417+- neka godina.I slavimo sv. Jovana Krstitelja