Порекло презимена Белић

11. фебруар 2012.

коментара: 35

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (35)

Одговорите

35 коментара

  1. nenad belic

    Belić Nenad Jasenovo opšitina Despotovac (Svilajnac) po nekim mišljenjima prvi stanovnici ovog sela su doseljeni iz okoline Zaječara a prezime se spominje svuda na teritoriji exYugosawie!

  2. Belic

    Poreklo selo Ostra kod Čačka. Tu je bilo najvise porodica sa prezimenom Belić. I sada ne tako.

  3. Ilija Belic

    Pozdrav za sve Belice iz Apatina.

  4. Миодраг Белић

    Поздрав Белићи из Новог Сада….иначе родом из Раткова (Војводина)крсна слава св. Архангел Михаило…..

  5. dragan belić

    srbobran ima prezimena belić
    krsna slava sveti matej

  6. Dejan Belic

    Draga gospodo. Familija Belic, koja pritom slavi Djurdjic i Djurdjevdan, potice iz jednog malog metohijskog sela. Selo se zove Kijevo, opstina Klina, oblast Prekoruplje. Na polovini je puta izmedju Peci i Pristine. Jedino su u tom selu ziveli Belici. Odatle su se zbog Turaka, Albanaca, Bugara, Nemaca, selili u skoro sve delove bivse SFRJ. Ovo vazi za Belice koji slave Djurdjic i Djurdjevdan. Uzdravlje!

    • Zvonko Belić

      Zivelo je još nekoliko porodica Belić u Peći kao i Rajović ili Rajević a koji vode poreklo od Belića. Znaju za Beliće iz Kijeva i Stepanice i znaju da smo rodjaci a jedni za druge nisu znali.

      • Miodrag Belić

        Ja sam Belić iz Peći potomak jedne od najstarijih porodica koje se ni pod Čarnojevićima nisu selili. Naša slava je sv. Stefan Prvomučenik a prislužak ili mala slava je Đurđica koju slave Belići iz Kijeva i čuvena porodica Rajević. Belići su svojim ogromnim bogastvom kupili slobodu i bili su mehandžije.
        Jedan od Belića Rajov sin je ubio turskog askera i sakrio se među masu pijačara. Turci su znali da je ubica Belić i hteli da uhapse mladića. Pitali ga za prezime a on im rekao u Rusa je to “Familija” Rajević po ocu Raju i svi okupljeni povikaše: “Jest’, jest’, Rajević! “…
        Njegovi najbliži pobegoše na svoja imanja u Kijevo a od Rajovog sina nastade najbogatija pećka porodica Rajevića koja je imala iza kuće kopiju čuvenog Versajskog Parka…

        • Isidora

          Majka je bila Belić,po legendi Belići u Bačkoj u Srbobranu,potekli su svi koji su ovde od jednog Belića bio je junačkog roda dosao je pod velom tajne,ali čujem od familije sa Kosova ovde,njega su ovdašnji okupatori (da li austrougari sad ne znam tačno),na salasu ovde jednom čerecili I vukli kolima,ubadali ga 72 puta bajonetom.Taj,nas prvi rodjak,ostao je čudom ziv,rane su mu vidane u, manastiru na Fruskoj Gori,I od njega su Belići ovdasnji,slave Svetog apostola I evangelistu Mateja 29.novembra.

      • Mirjana

        Porodica mog bivseg supruga je iz Kijeva i slave Dkurdjicu

  7. dragan

    sta je sa Belicima koji slave sv.Luku?

    • Miodrag

      Belici koji slave sv. Luku su osnovali selo Belic u blizini Valjeva u 17. veku. Braca Belic koji su osnovali to selo (i koji su dosli iz Ridjana kod Niksica) su se podelili na Jevtice, Grujicice, Jeremice i Novakovice… Milos Novakovic je dosao iz Belica i krajem 19. veka od turskog age kupio kucu i 2 mlina na obali reke Gradac. U Belicu ima jos stanovnika navedenih familija, iako ne nose prezime Belic, slave sv. Luku i poticu od njih…

  8. Aleksandar Belić

    Poštovanje rođaci.

    Ja sam rođen u Novom Sadu, ali su moji u glavnom poreklom iz Srema. I deda i pradeda su mi bili šumari, pa kako koju šumu dobiju da čuvaju, tako su selili iz sela u selo. Inače slavimo Svetog Marka.

    • Драган

      Поштовани Александре,

      мој прадеда по мајци је био Влајко Белић, знам да су живели у Грабову (Свилош Грабово) и у Бегечу. Рођен сам такође у Новом Саду, слава такође Свети Марко.

  9. У једном од последњих БЕЛИЋА у Власотинце смо разговарали о њиховом пореклу. Каже да су његово родитељи били у партизанима(у Другом светском рату) и учесници Првог светског рата. Према њему воде порекло из ПРИЗРЕНА, а крсна слава је Св. Никола. Имао их свуда у Србији и по свету.
    Забележио:Мирослав Б Младеновић Мирац етнограф-истраживач, Власотинце

  10. Belici Novi Pazar slava Sv.Ilija Gromovnik svima,vecina potice iz sela Rajkovice na 8 km od Novog Pazara,jedna grana se odvojila u selu Pavlje u 19 veku..u Rajkovicu su od 15 veka.Vecina porodica zivi trenutno u Novom Pazaru,Raski,Kraljevu ,Cacku.