Порекло презимена Банић

11. фебруар 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. pedjaban

    u Dalmaciji,tj. Brgudu se pominjemo od 18 vijeka,kada smo došli i odakle,ne znam,slavimo Mratindan

  2. milan banić

    prezime nam je nastalo u zasavici,u mačvi,krajem 19 veka,prvobitno je glasilo banjić,jer smo poreklom iz banje dvorovi,iz semberije.potičemo od djordjića iz dvorova. najstariji član familije je đorđe banić,penzionisani profesor iz beograda.u mačvanskoj mitrovici,odakle smo poreklom,više nema banića. uglavnom smo u beogradu.moj deda je ljubomir,koga pominjete u vašem registru i koji se doselio u mač.mitrovicu 1922.

  3. milan banić

    p.s.slava nam je lazareva subota

    • Dejan Banic

      Dragi Milane, iako smo prezimenjaci, jesmo i rod. Oko 1865 godine nekolicina porodica Banic, Baljak, Blanusa, Vitas, Matic i Tampolja iz sela Brgud su otisli u Srbiju. Dosta njih je uzelo za slavu Lazarevu subotu, da bi ostao trag odakle su, posto smo podigli crkvu svetom Lazaru u selu 1500… i neke godine, a obnovili 1680. Neko je i dalje ostavio svoju Slavu od nasih prezimenjaka, tako da mislim da od ovih prezimena sto sam ti nabrojao, u tom mjestu ima neko …. Ja se nadam, mada jos uvijek nemam sve, da cu u skorije vrijeme objaviti i knjigu potkrepljenu crkvenim zapisima i rodovnicima….
      veliki pozdrav rode….

  4. dejan banić

    Porijeklom smo mnogo stariji od 18. vijeka. Nismo porijeklom iz Mačve,jer je i to tamo naseljavano. Porijeklom smo iz Dalmacije, gdje se naše prezime pominje još u 13 vijeku.Treba prečešljati knjige dobro. Postoji trag iz Crne Gore, tačnije iz Rijeke Crnojevića iz 15. vijeka. Najstariji zapis je iz Dalmacije, odakle smo izvorno. Tada je to bila Bosna, pod Tvrtkom Kotromanicem, a danas je to Dalmacija.

    • Vladimir Banic

      Pozdrav Dejane, vidim da imate dosta Informacija o Banicima. Kako i sam nosim ovo prezime, ova tema me zanima. Da li bih mogao doci sa vama u kontakt u vezi vise informacija o nasem porijeklu.
      Veliki pozdrav, Vladimir Banic

  5. dado

    Banići iz Brguda potječu od Graovaca iz istog sela odnosno u pitanju je nadimak kojeg je u 18. st. imao jedan od Graovaca i od kojeg je vremenom nastalo novo prezime.

    • Tetra

      Moj dobri Dado, vi ste poslednji dosli u Brgud. Mozes pogledati u Benkovcu. Posto ste se doselili odnekud (ne znam otkud) i kupili ogromne posjede oko 1600-neke. Kupivsi najveci dio zemlje od Banica, pojedinu su uzeli Slavu Mratindan, jer je obicaj kod Srba da se kupovinom zemlje slavi ili preslavlja i Slava od koga je zemlja uzeta. Otuda pojedini od vas i slave Stevana Decanskog. Pozdrav!

  6. Sonja

    Cisto sumnjam da Banici poticu od Graovaca,nesto mi tu ne stima…Inace,ja sam rodjena Banic,tata mi je iz Brguda…nadam se da je neko iskopao nesto dublje malo o nasem prezimenu,ja nisam uspela nista da nadjem…

  7. Радомир Ракић

    Има Банића у Далмацији,лично сам их упознао,али ови су католици,Хрвати,село Дубравице,општина Скрадин у шибенском залеђу!Из Дубравица су се селили у Шибеник,Загреб,Немачку,итд!
    Иначе добри и гостољубиви људи.

  8. pedjaban

    Da napišem poslije dužeg vremena još ponešto,od starijih ljudi iz Brguda sam čuo da je crkva građena 12 godina,a u selu je tada bilo 12 kuća,osveštana 1689.Na mletačkom popisu iz 1709 su ista prezimena do današnjeg vremena,među kojima i naše.U knjizi Boška Desnice pominje se naš predak ,pop Marko Banić oko 1750-te koji je službovao u naśoj crkvi i drugovao sa Simeonom Končarevićem.Tako da o našem prezimenu se sigurno može naći u crkvenim knjigama manastira Krka ili Krupa

  9. dado

    Prezime Banić se ne nalazi na mletačkom katastru iz 1709. Tada se u Brgudu javljaju sljedeća prezimena: Tampalić, Sumić, Uzelac, Graovac, Baljković, Segojević, Grujić, Musulinović, Matić, Ćalić, Kovačević, Anić i Njegomir