Порекло презимена Бајић

11. фебруар 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БАЈИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Бајић

Хаплогрупа: I2a DS род Стевањштака

Порекло: Дрвар, Босна и Херцеговина

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. Pozdrav prezimenjaci!!!
    Moji Bajići su porjeklom iz sela Gornji Baraći opština Mrkonjić Grad.
    Slavimo slavu sveti Stefan i prica se da smo porjeklom okolina Gacka od nekog Baje Bjelogrlića. Ti Bjelogrlići su slavili svetog Stefana, a ima i verzija da imamo nekakve veze sa Drvarskim Bajićima jer gledano geografski vazdušne linije smo udaljeni oko 40 km. Pročitao sam negdje da se prezime Bajić prvi put pominje krajem 17 vijeka i to u Hercegovini. Prezime je po svemu sudeći nastalo od imena Bajo ili Baja. Mislim da Bajići koji slave sv. Stefana imaju zajedničke korjene

  2. Војислав Ананић

    БАЈИЋ (м). Рибари и Дудле (Коњиц). Сматра се да су поријеклом од православних Бјелогрлића из Гацка. Презиме су, наводно, добили по родоначелнику породице Баји Бјелогрлићу. Првобитно су живјели у Ра дићима, одакле су преселили у Рибаре и Дудле (90:135).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  3. XYZ person

    Pozdrav , zanima me podrijetlo Bajića iz dalmatinske zagore .

  4. Dule

    Pozdrav svim Bajićima.Moji su poreklom iz sela Mokronoge,blizu Drvara.Slava nam je Sveti Stevan.Kolonizacijom smo doseljeni u Vojvodinu,pored Novog Sada u selo Bački Jarak.U Drvar smo došli pre više od dva veka iz Dalmacije.

  5. Zarko

    Postovani, zanima me da li neko zna nesto o poreklu Banjica iz Godeceva, zaselak Blagojevici, opština Kosjerić? Krsna slava Sv. Jovan.

  6. Dragana Vasic

    Pozdrav svima.Zanima me da li neko zna nesto o Bajicima iz Pecke Vrginmost.Moja mama bi da sazna sto vise o svojoj familiji ali ne znamo dalje od mog cukundede Nikole Bajica iz Pecke inace su se doselili iz Crne Gore ali ne znamo tacno odakle i kad.

  7. Milada

    Postovani Zarko,

    Moje devojacko prezime je Bajic i poreklom sam iz Jaklja. Cula sam da u Godecevu, tacnije u zaseoku Blagojevici, postoji prezime Bajic. Krsna slava mojih Bajica je Sv.Nikola. Neki tvrde da smo poreklom iz okoline Pljevalja i da su se u Jakalj doselila tri brata Marko, Petar i Bajo. Od Marka su postali Markovici, od Petra Petrovici, a od Baje Bajici.

  8. Igor

    Pravim porodično stablo za porodicu Bajić iz Resanovaca, slava Sv. Jovan.
    Nedostaju mi podaci za Petra (sin Jovana Bajića i Marije Vukobrat). Petar je imao 3 sina (Žarko, Slavko, Marko) i 1 kćer (Zorka). Petar je imao 3 brata (Jovan, Trivun i Nikola). Jovan je moj pradjed. Moguće je da su nepotpune informacija u smislu da su imali još braće i sestara. Godine rođena nemam za (čukundjeda) Jovana i Mariju i njihovog sina Petra, ali imam za (moga pradjeda) Jovana (1887.) i Nikolu (1883.). I čukundjed i pradjed su se zvali Jovan.

    Imam još podataka za braću od Jovana (čukundjeda): Simo i David.

    Djeca od Sime:
    Vid (sin Milutin),
    Mile (djeca Vojin, Jandrija, Vico, Staka),
    Nikola (Nikola, Dušan, Boško, Zora, Savka, Branko, Mara),
    kćerka (ne znam ime).
    Neki su otišli u Zemun, za ostale ne znam.

    Djeca od Davida:
    Jandrija (djeca Pero, Milka, Obre, Jovo, Sretko, Dušanka) – kolonizirani u Mokrin,
    Stevan (djeca Milan, Cvjeta, Mara),
    David (sin Jovo),
    Bogdan (djeca Jovanka, Đuro, Bojan, Mika, Dule).

    Pozdrav,
    Igor Bajić
    [email protected]

    • Vladan Baji

      Pozdrav svim Bajicima

      Moja porodica Bajic je iz sela Krivajice-Cikote izmedju Valjeva iz Loznice.
      Slavimo Sv.Jovana
      Otac Andrija,njegova braca Tomislav I Petar
      Djed Vidoje i njegov otac pradeda Cvetko.
      Trazio sam crkvene knjige u Dragincu selu gde je crkva medjutim ne postoje oduzete su za vreme drugog svetskog rata.
      Ukoliko neko zna neato vise javite se na email.
      Hvala unapred

  9. Igor

    Resanovci, slava Sv. Jovan.
    U potrazi sam za potomcima Petra Bajića (pretpostavljam rođen između 1880-1900),
    djeca Žarko, Slavko, Marko, Zorka (oni su pretpostavljam rođeni u periodu od 1900 – 1930.
    Petrov otac se zvao Jovan Bajić a majka Marija Vukobrat.
    Petar je imao i braću Trivuna, Jovana i Nikolu.
    Ako imate neki info, molim da me kontaktirate na e-mail: [email protected].
    Hvala!

  10. Baja

    Postovanje,
    Bajici su dosli u Pljevaljsko polje najvjerovatnije krajem 17. ili pocetkom 18. vijeka iz okoline Niksica bjezeci od turskog zuluma. Njihovom plemenitom i uvazenom bratstvu pripadaju i Cvijovici iz Lijeske (Pjlevlja), ciji se jedan dio preselio pocetkom 20. vijeka u Potkrajce (Pljevlja). Niksic je kao staro utvrdjenje nastanjen jos od praistorije. Tu je postojalo rimsko utvrdjenje Anderba, a od polovine 5. vijeka i ostrrogotska tvrdjava Anagastum, koja kasnije postaje slovenski Onogost. Ostrogoti su starogermansko pleme koje vodi porijeklo iz danasnje Danske gdje danas nema mnogo njihovih potomaka. Oni su krejem 2. i pocetkom 3. vijeka poceli najprije da naseljavaju Poljsku, da bi zatim dolinom rijeke Visle krenuli na jugoistok sve do Crnog mora gdje dolaze u 3. i 4. vijeku. Odatle pod napadom Huna krecu na zapad, ulaze na Balkan i krecu prema Rimu. Ostrogoti osvajaju Rim 546. godine i stvaraju Ostrogotsku kraljevinu. Dio te Kraljivine obuhvatao je i Zapadni Balkan. Pored svoje kulture, obicaja, religije i nacina ratovanja, Ostrogoti ostavljaju i svoje genetsko naslijedje. Tom genetskom naslijedju pripadaju i Bajici. Oni pripadaju haplogrupi I1a3 koja se takodje oznacava i kao I-Z63. Toj haplogrupi danas uglavnom pripadaju stanovnici Svedske, Norveske i Finske. Bajici i Cvijovici slave Scepandan (Sveti Stefan). Genetika je stavila tacku na mit po kome Bajici poticu od Martinovica iz Bajica (Cetinje). Martinovici pripadaju haplogrupi E-V13. Do mita je izmedju ostalog doslo zbog samog izgovora prezimena Bajic koje podsjeca na nadimak Baja, po kome se istovjecuju pripadnici plemena Bajica.
    Veliki pozdrav!

    • Baja

      Gorane,
      Kao sto navodite, proslost tog kraja bila je veoma burna! Kao rezultat burne proslosti, predjeli Stare Hercegovine i Crne Gore predstavljaju jednu od genetski naraznovrsnijih oblasti na Balkanu. Predio o kome govorimo, danasnji Niksic sa sirom okolinom, je bio na raskrsnici rimskih puteva. Na tom podrucju se ukrstao vazan put Skadar-Narona ( Metkovic), sa putem koji je isao u pravcu Tare prema Pljevljima. Logicno je da se tim putevima, kao sto i Vi navodite, odvijalo i razmjestanje stanovnistva. Maja Parovic Pesikan tvrdi da su Ridjani dobili ime po Risnu (Rhizon) nekadasnjoj ilirskoj provinciji. Posebno je buran bio period u vrijeme Morejskog rata izmedju Venecije i Turske (1684-1699). Lokalno stanovnistvo u tim krajevima se odjednom naslo u “nicijoj zemlji” , izlozeno samovolji dezertera venecijanske vojske svih religija i Osmanlija koji su i dalje trazili svoj harac (porez, namet).
      Koliko je meni poznato, ne postoji drugo predanje o perijeklu Bajica do onog kog sam pomenuo (Martinovici-Bajice). Bajici i Cvijovici pripadaju I-Y6228 subclade (podgrupi) haplogrupe I-Z63. Prema navodima YFull.com, zajednicki predak ove haplogrupe (TMRCA) zivio je prije otprilike 3100 godina. Haplogrupe I1-P109 (tzv. Normanska) i I-Z63 (tzv. Gotska) pripadaju haplogrupi I1 (tzv. Germanskoj). Kao sto navodite, Istocna Hercegovina je zbog svog polozaja (blizine puteva), ali i brdovitog i planinskog terena, bila vazno stratesko podrucje srednjeg vijeka. Zato i ne cudi sto genetsko naslijedje tog kraja ukljucuje stanovnike haplogrupe I1a (Drobnjaci, Novljani) i I2a (Niksici), kao i ostale haplogrupe kojima pripada danasnje stanovnistvo susjednih oblasti, Bosne, Crne Gore, Srbije i sjeverne Albanije.
      Pozdrav Vama i Bratstvu Saponjica.