Poreklo prezimena Aćimović

10. februar 2012.

komentara: 58

[toggle title=”TESTIRANI AĆIMOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Aćimović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Užice, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

 

Prema knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”:

AĆIMOVIĆ (p), u Trusini i Košuti (Nevesinje), Humilišanima (Mostar). Ima ih u Nevesinju i Mostaru. Starinom su iz Riđana u Crnoj Gori. U nevesinjska sela došli su oko 1800. godine. U Humilišane su doselili iz Ljubomira (Trebinje). Navodno su pobjegli od Baja Pivljanina jer je tražio da mu izdaju agu Resulbegovića koji je “za njih bio dobar”. Potiču od bratstva Mijanovića iz Ljubomira (59:248.286). Ima ih u Brovi (Ljubomir) i Trebinju. Slave Nikoljdan.

Aćimovići (Haćimovići) su stara hercegovačka porodica. Jedan njen član pominje se u dubrovačkim dokumentima koncem XVII vijeka. U toku rata (1683-1699) dokumenti spominju “samo jednog njenog člana – Mitra, i to u momentu dok je bio vojvoda na Ledenicama više Boke… Čitavu deceniju kasnije, tj. 1711. godine, u doba okupljanja Miloradovićevih pobunjenika, Mitar je sišao sa nekoga “meteriza” (utvrđenje. rov), gdje je bio harambaša, pa konavoskom knezu Andriji Getaldiću na Mrcinama rekao kako se okupljaju Crnogorci (njih 300). Došli su zbog nekakve karavane, a možda će udariti i na Konavle” (94:131.132).

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (58)

Odgovorite

58 komentara

  1. Strahinja

    Moj Deda je rodjen u zlatiborskom selu Sljivovica,oko 25km od Uzica.Ja znam da je moj cukundeda ziveo u Sljivovici.A moji pretci smatraju da vodimo poreklo iz Crne Gore.Dosta Acimovica ima i u Uzicu,Biosci…

  2. Strahinja

    Moj Deda je rodjen u zlatiborskom selu Sljivovica,oko 25km od Uzica.Ja znam da je moj cukundeda ziveo u Sljivovici.A moji pretci smatraju da vodimo poreklo iz Crne Gore.Dosta Acimovica ima i u Uzicu,Biosci…
    Svi Acimovici iz mog kraja slave Sv.Stefana-Stevanjdan

    • djordjo

      Aćimovići u Šljivovici (gornjoj) potiču od Stevana koji je imao pet sinova Marijana, Panteliju, Milovana, Mijaila i Tomu. Aćim je bio verovatno otac od Stevana, doselili su se u 18. veku. Marijan i Pantelija su bili najbogatiji u gornjoj Šljivovici za vreme Turaka. Posle ustanaka u selu su ostali Marijan, Pantelija i Toma. Neki potomci od Marijana su uzeli prezime Marijanović a od Tome Tomonjići. Nisu rod sa Aćimovićima iz Bioske i Čajetine.

  3. Jugo

    Moji su Acimovici porijeklom iz Niksica, ima nas svuda po Helmskom poluostrvu i dalje. Slavimo Lucin Dan.

  4. Vesna A

    Tri brata (Pavle, Novak i Stojan) sredinom 19 veka dosli iz Zvornika u Ostruznicu, okolina Beograda.Familje Acimovic tamo slave Sv.Jovana.

  5. Marija

    Moj deda je poreklom iz Makedonije, i prezivao se Aćimovski, od čukundede Aćima. Dolaskom u Beograd u period nacionalizacije morao je na svoje prezime da ubaci “ić” umesto “ski”, tako da znate da i takvih Aćimovića ima u Srbiji (a ima nas dosta – barem moje familije poreklom iz Makedonije). Naša slava je Sv. Petka.

  6. Živim u selu Golovo pored Čajetine. Slavim slavu sv. Luka. U mom selu žive i familije Petronijević,Źilović,Dedić i Velanac koji potiču od familije Aćimović i takođe slave istu slavu,Lučindan. Po mom saznanju naši preci dolaze iz Hercegovine,najpre u Bistricu a onda u Zlatiborska sela Golovo,Semegnjevo,Šljivovicu i Biosku a onda dalje ka Čačku,Lazarevcu,Požarevcu itd.

  7. Rajko

    Živim u selu Golovo pored Čajetine. Slavim slavu sv. Luka. U mom selu žive i familije Petronijević,Źilović,Dedić i Velanac koji potiču od familije Aćimović i takođe slave istu slavu,Lučindan. Po mom saznanju naši preci dolaze iz Hercegovine,najpre u Bistricu a onda u Zlatiborska sela Golovo,Semegnjevo,Šljivovicu i Biosku a onda dalje ka Čačku,Lazarevcu,Požarevcu itd.

    • djordjo

      Aćimovići iz Bioske, Šljivovice i Čajetine nisu rod… slave različite slave

      • Zoran Ljubicic (po majci Acimovic)

        U principu ste u pravu, ali ne mora uvek da znači – ponekad su muževi uzimali žensku slavu. Šljivovica, Čajetina i Bioska su toliko blizu jedno drugog da je teško poverovati da su tri različite porodice Aćimovića (sa različitih strana) došle na tako mali prostor. Ali, možda ste u pravu. Inače, moja majka je bila Aćimović iz Bioske, njen otac se oženio iz Delića iz Šljivovice.

  8. Miodrag

    Pozdrav Aćimovići.
    Moja porodica je iz sela Pljeva pored Šipova (Republika Srpska). Po rodoslovu tu smo već 150 godina. Sećam se da mi je deda pričao da vučemo korene iz Hercegovine. Slavimo krsnu slavu Sv.Petar i Pavle – 12.jul.
    Sada nas ima po celom svetu – Čikago, Minhen, Banja Luka, Pljeva, Kačarevo, Pančevo, Beograd i Alibunar.

  9. Vasilije

    Ja sam iz Beograda, broj familije Acimovic se u Beogradu smsnjuje. Po mom pokojnom dedi Živanu Aćimoviću ima jos clanova familije Aćimović u selo Arilju kod Užica.

  10. Vojislav Ananić

    AĆIMOVIĆ, patronim od nekoga davnogpretka Aćima, a aćim, turski hakim znači: mudrac, sudija, kadija. Pripadaju grupi kasnijih doseljenika u Knešpolje (Veliko Dvorište, Međuvođe i druga sela). Ovamo su se doselili oko 1800. godine iz okoline Nevesinja i Trebinja (Ljubomir), mada im je starina Riđani u Crnoj Gori (35, 200). Slave Nikoljdan.