Порекло презимена Атанацковић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Атанацковић

Порекло презимена Атанацковић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (5)

 • Петар Атанацковић

  Ја се зовем Петар Атанацковић и поријеклом сам из Црепаје у Војводини. Два брата, Петар и Лука су се доселили у Црепају 1774. године када је село формирано. Славимо Светог Георгија – Ђурђиц (16. nовембар).

  Молим Вас да ми кажете да ли знате из којег краја су се доселили Атанацковићи у Војводину.

  Унапријед захвалан,
  Петар Атанацковић

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Према ономе што је записао Јован Ердељановић, а на основу усмене предаје старијих људи током септембра 1923. године, постојали су у Црепаји и Атанацкови и Атанацковићи. За ове прве је навео да славе Ђурђиц, а за друге није навео славу. Међутим, из приказа породице Атанацковић, могло би се закључити да се ради о истој породици, али постоји једна разлика – око области порекла.
   За Атанацкове (Ђурђиц) вели да су из Црне Горе, да их има 28 кућа, а по новоме 35 (шта је мислио под “по новоме“, не знам).
   АТАНАЦКОВИЋИ – Ердељановић се ослања на неко “РОДОСЛОВИЈЕ АТАНАЦКОВИЋА“ (распитајте се да ли је негде сачувано, у цркви, архиву…). Укратко, помиње тројицу браће који су из Србије дошли у Банат, али није поуздано да ли је долазак у вези са Чарнојевићем. Најпре су дошли у Сефкерин, где се један од браће прозвао ЈОВАНОВИЋ – БЕЉИН и где му потомци још живе. Друга двојица, Петар и Лука, из Сефкерина оду за Јарковац, а из Јарковца у Црепају. То вам је, видим, и познато.
   С обзиром да нема прецизнијег податка о старијем обитавалиштву ваших Атанацковића (“из Србије“) и чињенице да су Атанацкови означени као досељеници из Црне Горе (а имате исту славу), тешко је рећи нешто више о старијем пореклу ваше породице. Ердељановић у опису оснивања села, међу првим насељеницима наводи ТАНАЦКОВЕ – то би лако могли бити Атанацкови / Атанацковићи.
   Душан Поповић је у угарској архивској грађи за 1800. годину, за Црепају, нашао списак мушких глава међу којима су и Атанацковићи (Јаков, Васа, Илија, Андреј, Симеон, Недељко, Јован, Дмитар, Живан, Атанасије, Теодор, Стојко – Рупњаков, Константин). Истовремено, Танацкова и Атанацкова нема у попису.
   На жалост, Land Census из 1828. године није обухватио Црепају.
   Под претпоставком да су Атанацкови и Атанацковићи иста породица, могло би се закључити да су своју сеобу започели из Црне Горе, наравно преко Србије у којој су се можда и задржали краће време, до јужног Баната где и сада живе. Било је случајева да породица започне сеобу под Чарнојевићем, а онда “застане“ негде у Србији и тек касније пређу Саву или Дунав.
   Као и свима, и вама ћу препоручити ДНК анализу прапорекла како би се прапорекло могло расветлити.

   Одговори
 • Dragana

  Moj otac je poreklom iz Crepaje on je Atanackov od oca Milivoja rodj 1902 špic namet Rupnjakovi. Ono što je zbunjujuće da je krsna slava Sv. Trifun?! Da li smo gospodin Petar i ja u srodstvu?

  Одговори
  • Defendor

   Сврати Драгана на Форум. Писано је о Црепаји, а имамо и члана који тај крај добро познаје, па би вам могао бити од користи. 😉

   Одговори
  • Петар Атанацковић

   Поштована Драгана, по свему судећи ми смо рођаци јер сви Атанацкови – Атанацковићи из Црепаје су једна фамилија и старином су се презивали Атанацковићи, може се видјети на плочама на гробљу јер Црква није скраћивала презимена. Изгледа да се под Аустроугарском ‘ић’ на крају губило. Такође сви Атанацкови – Атанацковићи у Црепаји славе Ђурђиц. Јави ми твој е’мејл и ја ћу ти послати Родословије Породице Атанацковић које је штампано 1887 године.

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top