Порекло презимена Атанацковић

10. фебруар 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Петар Атанацковић

    Ја се зовем Петар Атанацковић и поријеклом сам из Црепаје у Војводини. Два брата, Петар и Лука су се доселили у Црепају 1774. године када је село формирано. Славимо Светог Георгија – Ђурђиц (16. nовембар).

    Молим Вас да ми кажете да ли знате из којег краја су се доселили Атанацковићи у Војводину.

    Унапријед захвалан,
    Петар Атанацковић

    • Према ономе што је записао Јован Ердељановић, а на основу усмене предаје старијих људи током септембра 1923. године, постојали су у Црепаји и Атанацкови и Атанацковићи. За ове прве је навео да славе Ђурђиц, а за друге није навео славу. Међутим, из приказа породице Атанацковић, могло би се закључити да се ради о истој породици, али постоји једна разлика – око области порекла.
      За Атанацкове (Ђурђиц) вели да су из Црне Горе, да их има 28 кућа, а по новоме 35 (шта је мислио под ”по новоме”, не знам).
      АТАНАЦКОВИЋИ – Ердељановић се ослања на неко ”РОДОСЛОВИЈЕ АТАНАЦКОВИЋА” (распитајте се да ли је негде сачувано, у цркви, архиву…). Укратко, помиње тројицу браће који су из Србије дошли у Банат, али није поуздано да ли је долазак у вези са Чарнојевићем. Најпре су дошли у Сефкерин, где се један од браће прозвао ЈОВАНОВИЋ – БЕЉИН и где му потомци још живе. Друга двојица, Петар и Лука, из Сефкерина оду за Јарковац, а из Јарковца у Црепају. То вам је, видим, и познато.
      С обзиром да нема прецизнијег податка о старијем обитавалиштву ваших Атанацковића (”из Србије”) и чињенице да су Атанацкови означени као досељеници из Црне Горе (а имате исту славу), тешко је рећи нешто више о старијем пореклу ваше породице. Ердељановић у опису оснивања села, међу првим насељеницима наводи ТАНАЦКОВЕ – то би лако могли бити Атанацкови / Атанацковићи.
      Душан Поповић је у угарској архивској грађи за 1800. годину, за Црепају, нашао списак мушких глава међу којима су и Атанацковићи (Јаков, Васа, Илија, Андреј, Симеон, Недељко, Јован, Дмитар, Живан, Атанасије, Теодор, Стојко – Рупњаков, Константин). Истовремено, Танацкова и Атанацкова нема у попису.
      На жалост, Land Census из 1828. године није обухватио Црепају.
      Под претпоставком да су Атанацкови и Атанацковићи иста породица, могло би се закључити да су своју сеобу започели из Црне Горе, наравно преко Србије у којој су се можда и задржали краће време, до јужног Баната где и сада живе. Било је случајева да породица започне сеобу под Чарнојевићем, а онда ”застане” негде у Србији и тек касније пређу Саву или Дунав.
      Као и свима, и вама ћу препоручити ДНК анализу прапорекла како би се прапорекло могло расветлити.

      • Branislava Atanacković

        Ja sam Branislava Atanacković. Moj otac je Dušan, a njegov otac Milovan. Otac mi je rođen u Beogradu, a deda Milovan u Crepaji. Slavimo Svetog Jovana Zlatoustog (26.11.). Koliko je meni poznato iz priče mog oca, naši su došli sa Arsenijem Čarnojevićem.

  2. Dragana

    Moj otac je poreklom iz Crepaje on je Atanackov od oca Milivoja rodj 1902 špic namet Rupnjakovi. Ono što je zbunjujuće da je krsna slava Sv. Trifun?! Da li smo gospodin Petar i ja u srodstvu?

    • Бранко Тодоровић

      Сврати Драгана на Форум. Писано је о Црепаји, а имамо и члана који тај крај добро познаје, па би вам могао бити од користи. 😉

    • Петар Атанацковић

      Поштована Драгана, по свему судећи ми смо рођаци јер сви Атанацкови – Атанацковићи из Црепаје су једна фамилија и старином су се презивали Атанацковићи, може се видјети на плочама на гробљу јер Црква није скраћивала презимена. Изгледа да се под Аустроугарском ‘ић’ на крају губило. Такође сви Атанацкови – Атанацковићи у Црепаји славе Ђурђиц. Јави ми твој е’мејл и ја ћу ти послати Родословије Породице Атанацковић које је штампано 1887 године.

  3. Branislav Atanacković

    Moj otac je rodom iz Čente i zvao se Đorđe ( Đoka) Atanacković.Imao je rođ. brata koji se zvao Sima i rođ. sestru koja se zvala Marija(Mara).Pretpostavljam da su se prezivali Atanackov jer su na venčanom listu mog oca i mame očevi roditelji upisani kao Atanackov Živa I Darinka i slavili su Đurđic.Znam da su baba i deda ( Živa i Darinka) bili zemljoradnici i da su do polovine (drugog dela) pedesetih živeli u Čenti.Posle toga prelaze u Zrenjanin kod mog strica gde se i upokojavaju.Ne znam ništa o poreklu moje porodice.Voleo bih da znam odakle su se naselili i da li imam nekih rođaka!

    • Петар Атанацковић

      Здраво Браниславе, пошто је Чента близу Црепаје а и слава је иста постоји велика вјероватноћа да су твоји Атанацковићи преселили из Црепаје гдје је још 1887 године било 109 мушких глава на основу родословља које сам поменуо у мојим ранијим коментарима. Да ли знаш када ти је деда рођен као и како се звао његов отац. У сваком случају ако би желио да погледаш родословље јави ми се на е.мејл адресу ([email protected]) и ја ћу ти послати.
      Поздрав, Петар

  4. Ilija

    Postovanje ja sam Ilija Atanackovic iz Trpinje kod vukovara tu smo od 1700te godine cini mi se da je jedan stric spominjao da je video u crkvenim knjigama da smo dosli sa kosova medjutim drugi je spominjao crnu goru ali nije siguran…ima nas solidan broj porodica svi slavimo Svetog Kozmu i Damjana (Vračevi)14.11 cukundeda se zvao Novak pradeda Ilija po kom sam dobio ime ma sta sam izuzetno ponosan jer je bio solunski borac koji je prezive tu golgotu,deda mi se zvao Vlado a otac Mladen.

  5. Јованка

    Поштовање свима,

    ја се девојачки презивам Стојанов, родом сам из Опова, и моја фамилија има шпицнамет Рупњакови и славе Ђурђиц. Да ли то указује да имамо исто порекло?