Порекло презимена Арсенијевић

10. фебруар 2012.

коментара: 36

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (36)

Одговорите

36 коментара

  1. Јоксим

    Мислите на област Васојевића ?

  2. Nedeljko Arsenijević

    Poštovanje svim Arsenijevićima,
    Molio bih sve Arsenijeviće kojima je poznato, ili imaju direktne veze, sa prezimenom Glođović da mi se jave ili pišu sve što znaju o toj familiji. Naime ja sam potomak te familije koja slavi slavu Lazarevu subotu i nastanjena je u topličkom kraju, tačnije Trnov Laz koji pripada selu Kruševica, između 1850 i 1870 godine. Tamo je našao svoje mesto pod nebom Arsenije Glođović (moj čukun deda). Njegov sin Nedeljko (čije ime ja nosim) je promenio prezime po njemu u Arsenijević. nadalje do današnjih dana se sve zna ali pre veoma malo. Pozdravljam Vas sve i neka svako slavi svoju slavu do veka.
    Nedeljko Arsenijević

  3. Дамјан

    Поздрав свима.
    Ја сам Тимотијевић али по причама из детињства памтим да имамо неке везе са Арсенијевићима или смо проистекли из те фамилије.
    Моји су пореклом из села Валач код К. Митровице а тамо има и Арсенијевића(сазнао на овом сајту), слава нам је била Св. Никола а сад је Св. Кирил, углавном било је приче да смо дошли из Црне Горе.
    Ако неко има везе са овом причом или нешто слично да зна нек напише.
    Хвала.

  4. Zoran Arsenijević

    Moj pokojni djed je bio Vladimir( Vlada) i živio je u selu Subotište( nekad se zvalo Miškovci) nedaleko od Pećinaca srez Ruma. Baka se zvala Milica. Slavili su slavu Ivanjdan 07.07.Moj otac Vojislav se početkom 60-ih doselio u BiH u mjesto Bugojno gdje je i 1994. tragično završio život u proteklom ratu.Znam da imamo familiju u Subotištu, Sremskoj Kamenici, Ašanji, Rumi i Surčinu. Molio bih i neke ostale Arsenijeviće koji imaju veze sa Subotištem i mojim precima da mi se jave na mail [email protected]

    • Uroš Arsenijević

      Поздрав, моја фамилија Арсенијевић која слави Св. Јована, већ пар колена уназад живи у Сечој Реци близу Косјерића. Чак се и мој деда од оца звао Милован
      Јавите се на мејл

  5. Milovan Arsenijevic

    Pozdrav,
    Moje ime je Milovan Arsenijevic .Po prici pokojnog oca, i moji poticu iz Andrijevice, Kraljske bare, ako se ne varam. Pradeda Radoje se doselio u Seca reku kod uzica i imao tri sina. Jedan Od njih, MIlovan tj. moj deda se doselio u Obrenovac odakle sam i ja. Slavimo Djurdjic. To je odprilike sve sto znam o svojim korenima. Zaista bih zeleo da saznam vise, pa ukoliko mozete da me uputite bio bih Vam zahvalan. Pozdrav.

  6. Јоксим

    Миловане, да ли сте мењали славу? Од када носите презиме Арсенијевић?

  7. Јоксим

    Миловане, да ли сте размишљали о ДНК тесту? То можете урадити у организацији Друштва српских родословаца Порекло. У селу Краљске Баре живе сада Васојевићи. Они не славе Ђурђиц. Васојевићи већином славе Аранђеловдан, прислава им је Св. Александар Невски.

  8. Luka

    Pozdrav, imam problem jer nikako ne mogu da nadjem informaciju za neke Arsenijevice iz Novog Pazara, po usmenom predanju pradeda Ljubodrag je sa 9 godina otisao iz Novog Pazara u Beograd iz nepoznatih razloga, njegov otac valjda mu je ime bilo Miloje je drzao neku kafanu u Novom Pazaru i imao je problem sa muslimanima koji su u to vreme bili manjina na tom podrucju, to je izgleda razlog odlaska Ljubodraga. Ali najbitnije je da ljubodrag nije bio jedino dete koje je poslato van Pazara i uz to Miloje je imao 11 brata, posle 2. Svetskog rata kada je Tito dozvolio muslimanima da se nasele masovno oni su ubili Miloja na prvi rodjendan njegovog unuka 1946. . To je jedino sto znam o porodici ako neko ima informaciju neku o tih 11 striceva Ljubodragovih ili ostale dece koja su pobegla iz Pazara neka me kontaktira. Pozdrav

  9. Jelena

    Pozdrav,
    Pokušavam da napravim porodični rodoslov, pa mi treba mala pomoć oko toga. Moja porodica potiče sa Mokre Gore, selo Kršanje, doselili su se u Beograd sredinom ’60-ih godina proslog veka. U selu ima malo sacuvanih podataka odakle oni tu, kada se prezime prvi put javlja, odakle su dosli. Krsna slava nam je Sveti Stefan, a preslava Spasovdan. Prededa se zvao Marko Arsenijević, a njegov otac Gruja. Mislim da se ceo taj kraj u selu zove Arsenijevića kraj. Po nekom usmenom predanju, prezime se povezuje sa Arsenijem II Čarnojevićem i seobom Srba i da potiče iz Crne Gore ili sa Kosova.
    Ukoliko neko ima neku informaciju gde bih mogla dalje da gledam i trazim, bila bih veoma zahvalna. Hvala unared

  10. Deki kg

    Uz duzno postovanje gospodo arsenijevici poreklo prezimena vucete iz grckog imena arsenios rimski bi to bilo arsa.ja bi vam predlozio da razmislite dobro o starom gradu rasu ili rimski arsa kao i o planini rogozni kod novog pazara gde su arsenijevici vekovima bili naseljeni tu je i stari grad jelec. Nije tesko povezati i vrlo je logicno a i prosto.pogotovu ako znate da niste menjali prezime vekovima.

    • Aleksandar Arsenijevic

      Pitanje je koliko je sigurno da li se prezime menjalo, obzirom na česte migracije, krvne osvete, pa i to da sin nosi prezime izvedeno od očevog imena ili čak majčinog itd

      • Mare

        Naravno da su se prezimena menjala

        Evo za sve Arsenijeviće iz Beograda:

        Podatak je iz matične knjige venčanih, Kraljevo

        Aleksa Arsenijević , sin Stevana i Divne Arsenijević (Stevan je po ocu Arsenijević – sin Arsenija Marenovića)
        udovac, 24 godine, rođen u Magliču (okolina Kraljeva) krojač vojnog odijela iz Beograda, živi u Beogradu, sklapa drugi brak
        sa Stanojka Tupkovićeva, rođena 11.3.1868 godine, živi u Beogradu, prvi brak

        Venčani 38 maja 1887 godine, kum bio Pavle Stoić, poslužitelj škole ratarske iz Kraljeva, venčani u Kraljevu

        Ako neko prepoznaje u svom rodoslovu Aleksu i Aleksija (kako je kršten) neka me kontaktira na mejl [email protected]