Порекло презимена Антонијевић

10. фебруар 2012.

коментара: 44

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

  1. Фамилије-презимена Антонијевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Петровац
    -Бадњевац
    -Белошевац
    -Рача
    -Трешњевак
    -Ракинац
    -Којево
    -Маршић

  2. Ivan

    Nosim casno prezime Antonijević deda mi je poreklom iz Ivan kule,doseljen iz okoline Peći

  3. Slobodan

    Ono što pouzdano znamo je da je prvi po prezimenu Antonijević u našoj liniji Perica Antonijević iz sela Slatine opština Rekovac, i po njemu nas zovu Peričani. Njegov otac bio je Antonije Đorđević. O godinama nismo sigurni pošto su podaci oprečni u knjigama, a i knjige u tom krelaju nisu uredno vođene. Perica je moj Askurđel.

  4. Ilija Antonijevic

    Moji preci se doselili ispod Velikog Jastrebca, selo Donja Bresnica krajem 19 veka. Prvi se doselio moj navrdjed Damjan Antonijevic koji je promenio prezume kada je tu dosao. Prezime potice od njegovog oca Antonija ako se ne varam. Doselio se iz sela Resnik ili Brusnik kod Vucitrna sa Kosova. O precima koji su tamo ziveli ne znam nista.

  5. Војислав Ананић

    АНТОНИЈЕВИЋ (п), врло стара херцеговачка породица. исељена у Србију. “Концем 17. века бежећи од турског зулума побегли су из Херцеговине у Ужице, ту се окућили и обогатили, а онда је свештеник Стеван са синовима Чедом, Миланом. Јованом и Мирком кренуо у Београд.” То је било 1887. године. (“Дуга”, бр. 531. Београд, јули 1994. Напис Милана Лакетића).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  6. Todor

    Moj otac je rodjen u Pljevljima. Slavimo sv. Djordja. Antonijevici su u Pljevlja dosli sredinom XIX veka sa Kosova (Vucitrn ili Kosovska Mitrovica).

  7. Pozdrav,pošto sam sve pročitala,videla sam da svi potiču iz različitih krajeva.Moji su iz Kovačevca kod Mladenovca,moj otac kaže da su se preci doselili iz Crne Gore i slave Svetog Stefana.Mada koliko ovde vidim,uglavnom Antonijevići potiču iz Hercegovine

    • Marija

      Isto i moji kažu da su iz Crne Gore, kažu da su staro pleme sa Cetinja koje se nekad prezivalo Marjanović. Javi se na mejl

    • Aleksandra

      Imenjakinjo, ja sam iz okoline Smedereva,
      Slavim Svetog Stefana.
      U jednoj knjizi sam procitala da je Antonije, od kog vucem prezime je iz sela Granice kod Mladenovca.. da je za sobom poveo snajku i sinovce Milana i ne znam kako se drugi zvao (sa bratom njegovim ne znam sta je bilo).. od Milana su Milanovići iz sela Drugovac, od tog drugog sinovca (Milanovog brata) su Anići isto iz Drugovca.. A Antonije se doselio u Binovac, njegovi su Antonijevići..
      Zatim, moj deda je jos odavno pricao da je Antonije poreklom iz Raske..
      E sada mozda je on dosao iz Raske prvo u Granice a zatim u Binovac…
      Ne znam da li imas u Granicama rod

  8. Nenad

    Slavim Svetog Kirijaka u narodu poznatijeg kao Miholjdan.Po nekim predanjima doslo se do nekog zakljucka da su moji iz Batocine mada sumnjam jer se radilo o veoma siromasnim podacima nazalost..bas bih voleo da dodjem do prave istine ali ne znam kako..

  9. Đorđe

    Porodica Antonijević, slavimo Sv. Đorđa. Podaci prikupljeni kazuju da je oko 1900.god., Antonije došao sa porodicom iz okoline tromeđe Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Staro selo (Vreoci, Cvetovac, Mali Borak). Prema dnk analizi pripadamo drobnjackom halpotipu.

  10. Ivan

    Krsna slava Sveti Sava Osveceni , lokacija zlatiborski okrug .