Poreklo prezimena Antelj

10. februar 2012.

komentara: 7

Prezime Antelj se pojavljuje u Zijemlju (Mostar), Oličićima (Stolac) i Ravčićima (Mostar).

Prema “Hercegovačkim prezimenima” Rista Milićevića, Antelji su se na Zijemlje doselili iz Bijelog Polja kod Mostara, a u ovaj kraj su došli iz Necvijeća (Trebinje) oko 1800. godine. U Oličiće su došli iz Stoca, a prethodno su stanovali na Domanovićima. U Ravčićima su od Ateljevića iz Ljubomira (Trebinje).

KRSNA SLAVA: Aranđelovdan

POZNATI: Đorđo Antelj, vlasnik kompanije “Gemaks”

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. darko

    Tragajuci za poreklom prezimena Antelj i praveci rodno stablo dosli smo do saznanja da svi Antelji poticu sa Kosova. Posle Kosovskog boja dva brata koja su prezivljela boj, a prezivala su se Anteljevic bezeci od Turaka dogovaraju se da skrate prezime na Antelj. Jedan odlazi prema BIH, a drugi prema staroj Hercegovini odnosno CRNOJ GORI. Tako da su svi Antelji istog porekla i svi slavimo ARANDJELOVDAN.

  2. darko

    Prezime ANTELJ se pojavljuje u Subotici – SRBIJA!Poznata BOKSERSKA porodica na celu sa MIRKOM ANTELJOM, DARKOM ANTELJOM I TOMISLAVOM ANTELJOM!

  3. Vojislav Ananić

    Antelji

    Antelji (Srbi) žive u Opličićima. Antelj je, prema Dedijeru, “došao iz Stoca na Domanoviće, kao handžija, pa je otuda prešao ima 10 godina. Slavi Jovanj-dan.” Antelja ima u Bijelom Polju i Zijemljima, a tamo su došli, prema Dedijeru, iz Necvijeća (Trebinje) oko 1800. godine.
    Mile Antelj je bio vrstan majstor limar, bavio se opravkama i kalai- sanjem bakamih predmeta, mašina za polijevanje loze i rakijskih i drugih kazana. Mile je priča za roman. Kažu da je Mile bio starojugoslavenski pilot i Dubravci su pričali kako je u trenutku nadahnuća “proćero avion ispod Starog mosta u Mostaru”. A takvi se nestašluci, u vojsci, ne praštaju pa je Mile ubrzo stigao kući i posvetio se limariji. Nije mu bila mrska pokoja čašica, pa bi se često čulo kako je Mlle pao s krova dubravske kuće, gdje je postavljao oluke. I gle čuda, svaki put bi se izvukao s manjim ogrebotinama. To nije priča o Milinoj snalažljivosti i vještini padanja, nego o visini dubravskih kuća. Ponekad bi Mile “pomiješo pjesme”, te bi nešto gekao protiv sistema, pa bi ga milicija (marica) zajmila po nekoliko dana na “prijateljski razgovor”. Nakon toga pržuna Mile bi pjevao: “Koga voza marica, ne viđa ga mamica.”
    Prezime (patronim) dolazi od rodonačelnika Antuna-Ante, pa augmentativ Antelja i konačno Antelj, prema lat. Antonije.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  4. Dali neko zna stablo citavo prezimena antelj