Порекло презимена Акшам

10. фебруар 2012.

коментара: 1

АКШАМ (п), у Чваљини (Попово). Огранак су рода Чихорићи. О њиховом су поријеклу забиљежена два предања. По једном, потичу од претка, којег су, као мало дијете, пронашли у пећини „у акшаму“ (предвече). По другом, предак им је заволио неку дјевојку и са њом „у акшаму“ побјегао у стаје изнад села, јер му нису дозволили да се ожени са њом. Славе Никољдан (84:156).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. vojislav ananić

    АКШАМ

    Презиме у Попову у Херцеговини и у селу Горњи Ступ у Босни. Ови последњи названи су Акшами „по томе што је, једаред ага рекао деду Николи: “Што си се смрко ко акшам (мрак).”
    Легенда је можда и тачна (јер је то тешко проверити), али сигурно је да је ово презиме истоветно са турском речју акшам (о/то/и) у значењу предвечерје. По семантици идентично је са нашим презименима типа Вечерконић. Уп. презиме Акшамовић у селу Бресница испод Рудника, у селу Доња Љубовиђа у Горњем Подрињу; у селу Читлуци (Босна) где се у XIX веку помиње хајдук са оваквим презименом; носиоци оваквог облика груписани су у Хрватској у околини Славонског Брода и Славонске Пожеге.

    ИЗВОР: Др Велимир Михајловић, СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, АУРОРА, Нови Сад, 2002.