Порекло презимена Ајдуковић

10. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. miodrag

    Samo sto znam da poticemo sa Udbine u Lici, ali smo iz Bosne. Bili smo nastanjeni u Bosanskoj Krupi.

  2. Nebojsa

    Ајдуковићи су у Босанску крајину стигли из Лике, славе Никољдан и Јовањдан.

    У црногорском приморју (Бар) је забележено презиме Ајдуковић-Хајдуковић,као даље порекло се помињу Бјелопавлићи.
    За ове Хајдуковиће се каже да су сродни Страхињићима, који су наводно потомци Страхињића Бана.

    Презиме је могло и да настане независно од овога, наравно. Потомци хајдука су касније прозивани Хајдуковићи-Ајдуковићи.

  3. Mladen

    Ajdukovići (neki posle II svetskog rata postali Hajdukovići, spaljene knjige rodjenja još ponešto.) Selo Gornja Suvaja opština Bosanska Krupa. Posle II svetskog rata bilo je 5 kuća. Naš predak moj pradeta došao je iz Like opština Donji Lapac selo Orovac. U Orovcu su Ajdukovići živeli sve do ovog rata devedesetih godina XX veka. U Smederevu sam sreo čoveka po prezimenu Kuga (videli smo se isped osnovne škole gde mu je kći bila đak generacije). Rekao mi je da su mu Ajdukovići u Lici bile prvi susedi. Moja porodica se doselila u Vujvodinu 1966. u selo Lovćenac. Moj otac je imao 5 braće od strica, oni su se odselili posle II svetskog rata u selo Bočar kod Kikinde. Sledeće mesto okupljanja je pre svega Novi Sad.
    Vidi Dimitrije Hajduković, Miroslav Hajduković, Tijana Ajduković, Vuk itd.

  4. marko

    Otac Djorjde rodjen u Valjevu. Deda Jovan rodjen u lici… mislim da ima veze sa Raducem. Ima veze i sa Gospicem, al nemam koga da pitam. Pokojni stric, brat od strica calu, je umro pre 5-6 godinu, radio preko negde, malte ne nisam ni poznavao coveka 🙁 .
    Generalno sam kao pokusavao da nadjem negde neku rodbinu… al slaba vajda 🙁

    • Ovako Valjevac.
      Ako si Ajdukovic iz Raduca onda su ti rodjaci u Futogu.
      Do duse dalji ali rodjaci.
      Naime deo familije Ajdukovic iz Raduca se 1760 preselio u Bosansku Krupu zaseok Pucenik.
      Slave Sv.Jovana.
      Deo te familije je posle drugog svetskog rata dosao u Futog a deo posle ovog zadnjeg.
      Raduc nije bio tipicno selo gde je postojao centar sela vec je bilo vise zaseoka Drenovac, Kruskovac, Ljutik, Medjuvodje i Lipac.
      E Ajdukovici su uz Ljutika, nazvanom po potoku koji je tuda prolazio a kad bi se sa proleca sjurile vode sa Velebita on bi bio LJUT.
      Verovatno znas da su Tesle iz Raduca i da je Milutin Tesla dobio sluzbu u Smiljanu gde se Nikola rodio.
      Ne poznajem nikog direktno od Ajdukovica koji su iz Raduca ali jedna linija te vodi u Futog posto je na Puceniku sve spaljeno i tamo vise niko ne zivi.

  5. Uros Ajdukovic

    Nase kuce Ajdukovica su u Jajincima ispod Avale,odakle smo se doselili po predanju kada je Milos Veliki resio da u Topcideru sazida svoj konak i crkvu..

  6. Mladen Ajdukovic

    Spisak * preživjelih boraca i starješina Druge ličke proleterske brigade
    * Autor spiskova pukovnik u penziji Đuro Mileusnić.
    ………………………………………..
    AJDUKOVIĆ ILIJE ANDRIJA NANIJA rođen 1925. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1942. Borac puškomitraljezac 2. ćete 1. bataljona. Živi u Oraovcu.
    AJDUKOVIĆ PETRA DANE rođen 1924. u Mutiliću – T. Korenica. U NOB-1941. Komesar čete u 3. bataljonu. Živi u Beogradu.
    AJDUKOVIĆ NIKOLE GOJKO rođen 1922. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1941. Desetar u 2. ćeti 1. bataljona. Živi u Apatinu.
    AJDUKOVIĆ ILIJE JANDRE KERKEZ rođen 1923. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1941. Vodni delegat u 2. četi 1. bataljona i sekretar Opštinskog komiteta u Srbu. Penzioner – živi u Kragujevcu.
    AJDUKOVIĆ DURE MILAN rođen 1911. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1941. Borac 2. čete 1. bataljona. Kapetan prve klase u penziji – živi u D. Lapcu.
    AJDUKOVIĆ ILIJE MIRKO rođen 1922. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1941. Borac 2. ćete 1. bataljona. Živi u Apatinu.
    AJDUKOVIĆ-PIŠĆEVIĆ JANDRE MILAN rođen 1907. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1942. Intendant 1. bataljona. Potporućnik u rezervi – živi u Oraovcu.
    AJDUKOVIĆ LAZE MILE LACANOV rođen 1924. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1943. Borac 2. čete 1. bataljona. Živi u Oraovcu.
    AJDUKOVIĆ-NJEGOVAN MANIŠE MILICA rođena 1922. u Šalamuniću T. Korenica. U NOB-1942. Borac 4. ćete 3. bataljona. Živi u Zagrebu.
    AJDUKOVIĆ MILANA MARKO rođen 1912. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1942. Borac 2. ćete 1. bataljona. Živi u Oraovcu.
    AJDUKOVIĆ STEVE MIĆO rođen 1924. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1941. Borac 1. bataljona. Pukovnik u penziji – živi u Karlovcu.
    AJDUKOVIĆ STEVANA MILAN MIĆO rođen 1925. u Oraovcu – D. Lapac. U NOB-1941. Komandir voda u 2. ćeti 1. bataljona. Kapetan prve klase u penziji – živi u Karlovcu.
    679
    AJDUKOVIĆ RADOVANA SIMEUN rođen 1926. u Mesarcima – Vladimirci. U NOB-1944. Borac 3. ćete 3. bataljona. Živi u Mesarcima.
    ———————————————-

  7. Nikola Manojlovic

    Ajdukovica ima i u blizini Pljevalja,selo Crljenice zaseok Bukovik slave Sv.Nikolu ali prisluzuju i slavu SV.Sava zbog jedne baka Save koja im je u proslosti mnogo znacila imaju veze sa Ajdukovicima iz sela Babine iymedju Pljevalja i Prijepolja

  8. :D

    Može li neko neko ako ima vremena da mi napiše nešto o porodici koja slavi Sv. Nikolu? Ne mogu da nadjem nikakve podatke na internetu o porodici koja slavi tu slavu, pa ako neko nešto zna i ima vremena bio mi mu jako zahvalana ako bi nešto napisao. Hvala.

  9. Зоран

    Мој се пра-пра-прадеда, крајем 19. века доселио у западну Славонију, из Лике, тачније из околине Удбине а тада смо се презивали Ајдуковић. Према предању, у Лику су се наши преци доселили из старе Херцеговине или Црне Горе из Приморја. У II светском рату смо тешко страдали од Хрвата-усташа тако да је дједу, тада седмогодишњем дјечаку, као једином преживјелом, презиме “административно” промјењено те смо од тада Хајдуковићи. После последњег погрома Срба у западној Славонији, Крајини и Хрватској, живимо у Србији. Славимо Ђурђевдан.

  10. Slobodan

    Moji isto vode porjeklo iz Like D.Lapca a djed Dmitar i baka Petra (1909) živjeli su u Gornjoj Suvaji (Podgrmeč). Djedu se otac zvao Nikola. Kad su se preselili u Bosnu tačno ne znam al čuo sam da mi je pra pra djed zivio u Austrougarskoj današnja Lika. Volio bih ako ima neko porodično stablo da mi proslijedi na [email protected]