Ађански

10. фебруара 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

 1. Slobodan Adjancic

  POREKLO PREZIMENA ADJANCIC

  Poreklo stanovništva sela Kruševac, opština Obilić. Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića
  Delovi ovog sela pružaju se duž železničke pruge Skoplje – Kosovska Mitrovica između stanica Kosovo Polje i Obilić.
  Razbijenog je tipa. Glavni deo sela je na potoku koji dolazi sa Dragodana i Gazi Mestana i zove se Kruševac. Južnije od njega je Nakarad, a još južnije su uporednički poređani Novo Selo, na istoku, i Han Starinski, na zapadu. Kuće su u ovim seoskim delovima grupisane, a udaljenja između tih delova iznose do 1 km.
  Između Hana Starinskog i Novog Sela ima Crkvište i staro srpsko groblje, jer Han Starinski kao naselje nije pod Turcima ostajao pust i njegovi stanovnici, zvani Starinci, nisu bile čifčije već živeli na svojoj zemlji. To je groblje bilo njihovo i njih su početkom 19. veka zatekli najstariji srpski doseljenici. Od njih sada ima samo jedna kuća u Prištini. Delovi sela Kruševac i Nakarad su bili čiflici pri doseljavanju sadašnjih najstarijih doseljenika, na kojima su živeli Srbi kao čifčije. Na njima se stanovništvo smenjivalo, ali se (u Kruševcu) ipak održao jedan od zatečenih rodova (Gorolomci), koji je „možda starinac“, jer mu se ne zna „podreklo“. Gospodari čiflika u Kruševcu bili su Turci Džindžije iz Prištine. Nakarad je kao čiflik imao lošeg gospodara, te je uvek bio malo „selo“.
  Rodovi:
  Gorolomci (1 k, Sv. Nikola). Nepoznatog su porekla; možda starinci.
  Ađani (5 k, Sv. Đorđe Alimpije). Preseljeni iz Ada (otuda im prezime) početkom 20. veka po doseljenju Arbanasa u njihovo selo. I u Adama su bili čifčije. Jedna kuća ovog roda živi u Hanu Starinskom.