Порекло презимена Зарић

5. фебруар 2012.

коментара: 93

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (93)

Одговорите

93 коментара

  1. milica

    Selo Vica opstina Lucani. Postoji prica da su Zarici u ovaj kraj dosli iz Hercegovine. Slavimo Svetog Nikolu.

  2. Dusan

    Moj deda Bozidar je poreklom iz sela Vrsani koje je u Semberiji blizu Bijeljine. Tamo ima nekoliko kuca Zarica. Ako neko ima vise informacija povodom hercegovackog porekla molio bih da napise na ovom portalu. Hvala.

    • Branka Zaric

      Dusane,
      I moj djed po ocu Miljen je iz Magnojevica kod Vrsana u Bosni, mislim da je to ista familija, Moj djed je imao brata Bozu, Dusana i jos nekoliko brace i svi su zivjeli u tom selu. Moj otac (sin Miljena) Veljko i sva njegova braca i sestre su otisli iz sela davno, vecina je zivjela u Bgd, mi u Bijeljini. Od tih mojih striceva i tetki samo je trenutno ziva tetka Cvijeta koja je u bGD. mISLIM DA SMO FAMILIJA, JAVI MI SE, JA SAM 1951. G. IMAM SESTRU oLGICU I KCERKU mIRNU KOJA ZIVI U bGD.
      pOZDRAV OD zARICA IZ bIJELJINE
      Sad se sjetih, dvojica brace od djeda Miljena su otisla u G.Milanovac, tako da i tamo imamo familije, mislim da su neki potomci od njih sada u Bgd. Pozdrav i javi se na [email protected]

  3. Nemanja

    Mi smo naseljeni u selu Kolubarski Leskovac, dosta nas je odatle otislo u Beograd. Pamtim price predaka koje se poklapaju sa knjigom Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“. S tim sto sam saznao, sto ne pise u knjizi, da je izvesni predak dosao od Kosjerica mesto Seča Reka, U toj okolini skoro sam saznao, ima i selo Zarići. Slavimo Djurdjevdan.

  4. Bizmark

    Cortanovci, slava Sveti Stefan… Poreklom iz Backog Brestovca… Pocetkom 19. veka Mojsije Zaric je dosao u Cortanovce, spic namet nam je Mosini…

  5. Saša Zarić

    Prilikom ispitivanja naselja Gruže 1909.g,Mihailo Dragić je u svojim zapisima između ostalih spomenuo i Zariće u Radmilovićima kod Knića:
    „Zarići 1 k.Doseljeni iz užičkog okr. Pre 25 g. Slava:sv.Nikola (pr. 9. Maja).“
    Danas vek i više od Dragićevog boravka u Gružanskim selima,u Radmilovićima i sada žive Zarići u jednoj kući .Kao i u davna vremena i danas slave svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu.Davne 1884.godine,nadajući se boljem i ugodnijem životu,Radovan Zarić iz sela Deretina u okolini Kušića odlučio je da krene u neke pitomije predele i da se tamo skući i zasnuje novo ognjište.O tome svedoči uverenje izdato od Suda Opštine Kušićke 6.februara 1884
    Uverenje
    “Sud Opštine Kušićske svaku nadležnu vlas
    istinito uverava,daje Radovan Zarić zemljodelac
    iz daretina porezplaćajuća glava rođen uovoj opštini,
    I daje dobrog I poštenog vladanja,nikad ničim kažnjavat,
    Sadase iz ove Opštine Odseljava da
    Sa svojom familijom,da Stalno živi sasvim u
    drugoj opštini.”
    Tako je 1884.godine Radovan Zarić prodao svoje imanje u Deretinu kod Kušića,došao u Radmiloviće I naselio se u Zaseoku Poljci I u blizini Skenderovića kuća.Kasnije,posle prvog svetskog rata,Radovanov sin Mirko se sa “Skenderuše”preselio u drugi kraj Radmilovića pored Kojovića kuća.Za tadašnje vreme nepremostiva daljina između Radmilovića I Deretina raskinula je sve Radovanove veze sa rodbinom koja je ostala da živi u Kušićkom kraju.Ostalo je samo na sećanje na Deretin,familiju Zarića I kumove Jovana I Peruniku Glintić .
    Radovan je sa sobom doveo sina Mirka i četiri ćerke.Ćerke su se zvale Stana,Jelka,Draginja i Krstinja.Stana je poživela 72 godine,Jelka 60 godina,Draginja 60 i Krstinja 65 godina.
    Jelka je bila udata u Radmiloviće u kuću Vukosavljevića a jedna od ćerki je bila udata u Pretoke u familiju Ajdarević.
    Radovanov sin Mirko je rođen oko 1873.godine u Deretinu.Mirko Zarić se ženio dva puta,prvi put sa Đurđijom Đokić sa kojom je imao dva sina i dve ćerke.Sinovi su se Zvali Jezdimir i Ljubomir a ćerke su bile Leposava i Stamenija.Nakon smrti prve žene Đurđije,Mirko Zarić se Oženio po drugi put sa Radojkom,udovicom Radenka Nikolića iz Borča.Radojka je rodom iz Pretoka iz familije Milovanović.U kući Nikolića u Borču je rodila sina Živadina.Nakon što joj je muž Radenko poginuo u bitci na Ceru,Radojka se preudala za Mirka Zarića.Iz braka sa Radojkom Mirko je imao sina Radonju rođenog 8.februara 1917.godine.
    Mirkove ćerke Stamenija i Leposava i sinovi Jezdimir i Radonja imaju potomke.
    Ljubomir Zarić,bunardžija nije imao potomke.Mlad I još uvek neoženjen krenuo je kao I mnogi drugi Gružani put Ravne Gore u četnike.Bio je pratilac Nikole Kalabića.Poginuo je u ratu 1943. Godine.

  6. Branka Zaric

    Moji Zarici su iz sela Magnojevic, kod Vrsana, izmedju Bijeljine i Brckog u BiH. Tu je zivio moj djed po ocu Veljku, Miljan i nekoliko njegove brace sa porodicama , svi u tom selu, dok su dvojica djedove brace otisla poslije rata u G.Milanovac, te i tamo postoji dio nasih Zarica, a mislim da su neki njihovi potomci i u Bgd. Moji stricevi i tetke su svi u Bgd osnovali porodice(svi su pomrli osim tetke po ocu Cvijete) , pa puno mojih rodjaka je u Bgd. Moj otac je zivio u Bijeljini , i tu smo danas moja sestra Olgica i ja Branka.
    Ako neko nesto zna o nasoj familiji ili nam je rodjak neka mi se javi. [email protected]

  7. Milos Zaric

    Milos Zaric
    Selo Umcari, opstina Grocka(bgd)
    2 kuce, nas 11
    Slava SV Stefan Decanski(mratindan)

  8. Dragan Zarić

    Postoji selo Likodra (kod Krupnja) u Rađevini gde ima dosta Zarića moj otac vodi poreklo odatle a koliko sam shvatio on je peta ili šesta generacija. Verovatno kada bi se dublje istraživalo i dalje bi se otišlo što znači da su veoma dug vremenski period na tim prostorima. Krsna slava nam je Srđevdan-sveti mučenici Sergej i Vakho (20, Oktobar) nekada su Svetu Petku slavili kao preslavu. Pronašao sam da je u Albaniji u pogranočnom delu sa CG postojala crkva svetog Sergeja i Vakha a u blizini Kotora groblje takođe i podatak da su poreklom iz Hercegovine. Upznao sam svojevremeno Zariće koji poreklom iz Makedonije. E sada odakle stvarno potičemo pravo je pitanje.

  9. Branislava Zaric

    Selo Starcevo,opstina Pancevo,krsna slava Sv.Petka

  10. Stojan Zarić

    Po mojim saznanjima porodica Zarić iz Donje LJuboviđe, opština LJubovija vodi poreklo iz sela Slapašnica kod Bratunca.U tom selu ima Zarića, ali ne znam da li su nam isti koreni.Prvi Zarić doseljen u LJuboviđu zvao se Mirko, a to je moglo biti u 19. veku.Mirka su zvali Udovičićjer se nastanio kod neke udovice.Nosio je i prezime Milivojević pored prezimena Zarić.Niko ne zna zašto.To prezime nosili su i njegovi potomci do sredine prošlog veka.Zarići slave Mitrovdan.Danas Zarića iz te familije ima u LJuboviđi, LJuboviji, Smederevu i čak u Holandiji.

    • Zoran Zarić

      Zarići su nosili dva prezimena iz zahvalnosti prema čoveku koji je usvojio i dao imanje familiji Zarić.
      Komunisti nisu dozvoljavali dva prezimena pa je drugo prezime obrisano iz dokumenata posle rata.
      Zarići su promenili slavu u Mitrovdan negde u periodu pre dva rata

    • Dragana

      Moja mama je iz sela Slapasnica, njen otac se zvao Milan Zarić (1919-1990). Ujaci i tetka, kao i moja majka su dosli 70- ih god. u Novu Pazovu. Slave Sv.Arandjela Mihajla.
      Pozdrav za sve Zariće.