Poreklo prezimena Račić

5. februar 2012.

komentara: 5

[toggle title=”TESTIRANI RAČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Račić

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Banja Luka, Republika Srpska

Krsna slava: Ilindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Đoko račić

    Prezime Račić nastalo je od rodonačelnika ovog bratstva iz Vasojevića,selo Slatinakod Andrijevice,Crna Gora.Njegovo pravo ime je bilo Dragoje,a nadimak je dobio jer je u Peći u dvoboju pobijedio nekog Arapina sa titulom radža,što znači vođa,najbolji i najjači.Pošto je kao siledžija svima predosadio,kada ga je Dragoje pobijedio,svi prisutni su klicalo,novi radža,radža,radža,i nadimak je modifikovan prema srpskom izrazu Rača.Taj nadimak je nosio do kraja života s njegovi potomci su prozvani Račići.Danas ih najviše ima u Crnoj Gori,u dolini Lima,a raseljavali su se prema Bosni,kao stočari,pogotovo zimi,neki su tamo ostajali i zadržavali svoje staro prezime.Imalo ih je najviše pod Veležom,kod Banjaluke,a i u čitavoj Bosni.Raseljavali su se i u Srbiju,u gružanskom selima,u okolini Raške su promijenili prezime u novo Pokimice.Slava Račića je Aranđelovdan,a neki su,u novim sredinama,mijenjali slabu.Od gružanskog Račića je i major Dragoslav Račić,četnički vojvoda.Takođe i Puniša. Račić,poslanik Skupštine Kraljevine Jugoslavije,poznat po atentatu u Skupštini,1928.godine.

    • Nikola Z

      Moji su Zekovići iz Slatine kod Andrijevice, u jednoj knjizi sam pročitao da su naši Zekovići od Račića i da je 1910 jedan brat zbog svađe il čega li uzeo od očevog imena Zeko Zeković a jedan od majke Jele pa i Jelići iz Slatine da su iz bratstva Račića. Davno sam to pročitao ne sjećam se ni imena autora knjige, znam da je iz sela takođe našeg pa bih volio ako znate nešto o tome da mi potvrdite ili demantujete. Inače za Punišu kažu da je rođen u kući tačno iznad naše na selo, potomak mu je bila Zora Magova kako su je zvali po selu, sama je živjela, prodavala imanje vozila kola prije 40 godina po selu i slične anegdote. Znaju je Slatinjani svi stariji sigurno, ja je ko dijete pamtim. Pozdrav

    • Vlada

      Đoko, da li znaš kojim putem i kada su Račići došli u oblast Banja Luke? Pozdrav

  2. Vojislav Ananić

    RAČIĆ (p), u Zijemlju (Mostar). Preci su im se doselili iz Graba u Zupcima (Trebinje). Neko vrijeme su bili u Nevesinju, a zatim rrešli na čitluk u Zijemlja (59:234). Prezime Račić je veoma staro i spominje se još u srednjem vijeku, na području Popova, trebinjske Šume i susjednih krajeva (213:159). Račići su živjeli i u Grbićima, seocetu u predjelu Lug (između Šume i Popova). U Lugu se nalazilo srednjovjekovno selo Račići, nazvano po prezimenu porodica koje su u njemu živjele. Prema legendi, bili su vrlo bogati u stoci: “Kad bi Račići ujutro puštali stoku iz torova, zadnja stoka ne bi još iz torova izišla, a prva je već bila na Bjelasnici”. Znači da su “Račići imali svoje ljetne kolibe na Bjelasnici, kao što ih imaju i današnji Žakovci” (226:76).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.