Порекло презимена Радошевић

5. фебруар 2012.

коментара: 38

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДОШЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радошевић

Хаплогрупа: R1b

Порекло: Лич, Хрватска

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДОШЕВИЋИ

(у Градини)

Радошевићи потичу од братства Кнежевића. Презиме су добили по Радошу Остојину, унуку кнеза Мира Шаранца. Са Кнежевићима одржавају рођачке везе.

Радошевића има исељених у пљеваљски крај.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Горан

    Stampar.greska ..Iz Dalmacije

  2. Војислав Ананић

    Радоши

    Породица Радош (Срби) настањена је у Опличићима. Радоши су поријеклом из Крушева (Столац), а у Крушево су дошли из Љубиња. Љубо Михић пише како су из Црне Горе у Љубиње дошла три брата: “Радиша (Радош), Сердар и Влатко, па су од Радоша Радоши у Поцрњу. Славе Никољдан.” Према Жељку Шакоти Радоши из Крушева су поријеклом од Надаждина из Бјелојевића. Презиме су добили према РадоШу Надаждину.
    Презиме Радош је старо, а долази од врло раширене ријечи у антропонимији рад, која се употребљава са помоћним глаголом бити, дакле, бити рад некоме нечему. Отуда у средњовјековниим писаним споменицима антропоним са наставком ош, РадоШ. У овом случају властито име дигнуто је у ранг имена цијелога рода. Презиме Радош носе све три конфесије, односно нације у Херцеговини. Радоши (Хрвати) станују у Горњим Мамићима (Широки Бријег), а поријеклом су из Дувна. Радоши (Бошњаци) станују у Совићима (Јабланица) и чини се да су старосједиоци у селу.

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  3. Mirjana

    Moguće da je kasno i da niko neće ovo videti, ali potrebna mi je pomoć. Pokojna majka mog dede, Mihaila Pejkovića, je poticala iz Like. Njeno ime je Milka Radošević. Imala je rođenu sestru Ljubicu Radošević. Nikola Radošević je mom dedi brat. Majka mi je sigurna da je imao ćerku, ali se ne seća imena. Poslednji kontakt koji smo imali sa rođacima jeste pre rata Hrvatske i Srbije. Imena za koja znam su Branko i Miša(ne znam pravo ime) Radošević. Ukoliko neko nešto zna ili zaključi da smo rod po njima ostaviću informacije da me kontaktira. Unapred veliko hvala.
    Gmail:[email protected]
    Facebook:Milenkovic Mirjana

  4. saša

    vec spomenute Radose na Slapnici, autor starinom veze za Radosevice kod Ocevije, odakle su otisli “pria I50 godina” nakon sto su ubili tri Turcina i nekoliko ih ranili, kad su base na njih navalili zbog lijepih zena. Od tih Radosa, sad su, pise autor, Radosi na Slapnici, Gori, Orncu, Zajezdi, Mulicima i Donjoj Zgosci, gdje se zovu Bozici.

    moje je prezime radoš i dolazimo iz Zajezine(općina Kakanj), ali kako sam pronašao u lustu Bobovac, prezime moje obitelji je Radošević koje su premjenili u Radoš i podrjetlom su iz Ocevije općina Vareš.
    Zanima me jel netetko zna odakle su dosli i koje je pravo podrijetlo. Jesmo li prešli na katoličanstvo ili smo uistinu katolaci, ako smo bili pravoslavci koja nam je krsna slava.
    moze i na mail: [email protected]

  5. saša

    jel netko zna podrijetlo radoševića iz očevije općina vareš koji su pobjegli zbog sukoba s turcima u općinu kakanj i promjenili prezime u radoš

  6. Nikola Radošević

    Da li znate nešto o Radoševićima iz Busovače. Krsnu slavu ne znam zato što su pokatoličeni u nekom trenutku. Tek se moj deda (rodjen 1944.) vratio u Pravoslavlje. Njegov otac, moj pradeda Nikola, je slavio imendan Sv. Nikolu, pa je moj deda to uzeo kao krsnu slavu. Znam da su u srodstvu sa porodicom Krištić (Krište). U srodsvu smo sa navedenim (u komentarima) Zdravkom Radoševićem iz Busovače (oni su koliko znam katolici do danas). Njegov pradeda Pavo je usvojio mog pradedu Nikolu, kome su roditelji umrli kada je imao 3 godine, tako da u suštini moj deda ni ne pamti ime svog pradede. Bilo kakva informacija bi bila značajna. Unapred hvala!

  7. Dragan Radošević

    Moja porodica je porodica Radošević iz Prnjavora i slavimo Sv. Trifuna.
    Moj pradjed je došao na ove prostore sa jos nekolicinom Radoševića,navodno iz Gospića,gdje postoji kompletno selo Radoševića koji su katolici. Ako neko ima više informacija o ovoj ruti molim javite na [email protected]

  8. Stefan Radošević

    Pozdrav svima, prezivam se Radošević i poreklom sam iz sela Suvaja, opština Bosanski Petrovac. Moj pradeda Rade Radošević je 1921. godište i rođen je u Suvaji, a njegov otac Stevan isto. Slavimo Aranđelovdan. Zovu nas još i Zovikići. Ako je neko iz tog kraja da mi odgovori odakle su se tu naselili.

  9. Dejan Radosevic

    Zna li se ista o Radosevicima koji su se odselili u Srem? Pradeda mi je bio obucar, Mirko Radosevic. Prababa se zvala Vida.

  10. Aleksandar

    I’ma radosevica I u raskoj Srbija Ali mi poticemo iz cg I slavimo slavu sv.nikolu nikoljdan 19.dec