Poreklo prezimena Milutinović

5. februar 2012.

komentara: 23

[toggle title=”TESTIRANI MILUTINOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Milutinović

Haplogrupa: J2a

Poreklo: KDN

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Milutinović

Haplogrupa: J2b rod Godijelja

Poreklo: Jablanica, Kruševac, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MILUTINOVIĆI

Za Milutinoviće se zna da su najstariji stanovnici sela Komarnice, a možda i cijelog Drobnjaka. Ubrajaju se u one porodice koje su prve došle u Drobnjak i u njemu se prve nastanile. Pripovijeda se da su starinom iz Bosne, gdje su živjeli u okolini Travnika, odakle su, poslije pada Bosne pod Turke 1463. godine, prešli u Banjane, a iz Banjana u Drobnjak. Sada se niko u Drobnjaku ne preziva ovim prezimenom, već su se razgranali na Vukoviće i Nikitoviće. Pouzdano se zna da je od ovog bratstva bio i čuveni vojvoda Anta Bogićević (B. Milojević-Rađevina i Jadar), koji je živio u lozničkom kraju. Ne zna se da li su Bogićevići ovo prezime u loznički kraj donijeli iz Drobnjaka, ili su ga tamo dobili.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    MILUTINOVIĆ

    -Skobalj*, prva polovina 18. veka, Vujinovača u Podgorini, Nikoljdan, uz Đurđeviće.
    *Milutinovići su od dva brata: Đurđa i Milutina Vujića iz Vujinovače. Njihovi potomci zovu se još i: Gajići, Ivkovići, Stepanovići, Mihailovići, Markovići i Lazarevići.
    -Grabovac, druga polovina 18. veka, Konjuša u Rađevini, Jovanjdan.
    -Ljubinić, druga polovina 18. veka, Jarebice u Jadru, Đurđevdan.
    -Brović, posle 1827. godine, Jabučje u okolini, Jovanjdan, velika i ugledna zadruga.
    -Jabučje-1, posle 1827. godine, Beomužević u Podgorini, Stevanjdan.
    -Jabučje-2, posle 1827. godine, Osružanj u Podgorini, Aranđelovdan, uljezi u Milovanoviće.

    • Nikola

      Pozdrav, prezivam se Zivanovic, jer mi je predak promenio prezime i preselio se.Moji preci su se prezivali Militinovic.Milutinovici od kojih poticem su iz valjevskog sela Majinovic.U knjizi o poreklu porodica sam procitao da su Militinovici doseljenici iz Rovaca u Moraci, pa me zanima od kog rovackog bratstva poticu, Bulatovici, Vlahovici, Srezojevici ili Scepanovici?Ili mozda nisu od ova 4 nego od drugih Rovcana koji nisu od Niksica.Verovatno su se ranije drugacije prezivali jer nigde medju Rovcanima ne mogu da nadjem prezime Milutinovic.Imaju li mozda neke veze sa Vujicima iz Vujinovace, jer kazete da su od njih nastali neki Milutinovici?U knjizi se pominju Vujici, Militinovici, Lazarevici, Pavlovici, Mitrovici i Micici koji su iz Rovaca, tri porodice su doseljene a od njih su nastale ostale, svi u Majinovicu.Ili mozda imaju veze sa nekim Vujinovicima iz Rovaca, mozda je selo Vujinovaca po njima dobilo ime.Pa bih vam bio veoma zahvalan kada biste mi ovo pitanje resili.

  2. Familije-prezimena Milutinović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Milutinović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Beloševac
    -Berkovac
    -Brezovice
    -Dragijevica
    -Zlatarić
    -Donji Lajkovac
    -Loznica
    -Majinović
    -Sanković
    -Slovac

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Milutinović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Milutinović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Rudovci
    -Medoševac
    -Brajkovac
    -Baroševac
    -Konateice
    -Mali Crljeni
    -Čibutkovica

  4. Prezimena-familije u Šumadiji, Milutinović.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Baničina
    -Vodice
    -Markovac
    -Mramorac
    -Cerovac

  5. Familije-prezimena Milutinović po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Gračanica
    -Carina
    -Drlače (Tadići)
    -Gornje Košlje (Hercegovci)

  6. Familije-prezimena Milutinović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Boriovoja Drobnjakovića “Kosmaj”.

    -Drlupe
    -Koraćica
    -Parcani
    -Stojnik

  7. Familije-prezimena Milutinović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Dvorica
    -Beočić
    -Bagrdan
    -Ribare
    -Praćina

  8. Milorad Bogdanović

    Milutinovići, kolubarsko selo Sankovići

    Vojvoda i knez Jovica Milutinović rodio se u kolubarskom selu Sankoviću. oko 1773. godine. Nema mnogo sačuvanih dokumenata o njegovom rođenju i odrastanju, ali zato njegovo plemenito poreklo prestavlja “jedinstven primjer istrorijskog pamćenja kod Srba”. O tome svedoči kameni spomenik – beleg u njegovom rodnom zavičajnom Sankoviću, koji je Milutinović podigao u spomen na svoje pretke, 21. aprila 1832. godine.
    “Zahvaljujući Jovičinoj dalekovidnosti i očuvanosti belega saznali smo imena predka zaslužnog i uticajnosg učesnika u bunama i i zbivanjima srpske revolucije od 1804. do 1835. godine. Posle ovoga saznanja knez Jovica Milutinović spada u grupu retkih ličnosti, a možda je i jedini čiji prededovi su poznati tako duboko u prošlosti. Na osnovu ovoga popisa doznajemo da je osam srpski naraštaja proživelo u turskom ropstvu. Dakle, najstariji Radul rođen je pred propast srpske srednjovekovne države, a njegov potomak u osmom kolenu knez Jovica borio se za povraćaj izgubljene slobode. Prema ovom izvoru, porodica Jovice Milutinovića pripadala je sitnom plemstvu koje je zadržalo posede sve do kraja16. veka. To su bile hrišćanske spahije koje se gube početkom 17. stoleća” (Glasnik Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo, br. 25, 1990. godine).
    Jovica Milutinović smatrao je da vodi poreklo od izvesnog Ilije spahije, kome su valjevski begovi Jahjići oteli spahiluk. Jovica je imao još sedmoricu braće … Slamanjem Prvog srpskog ustanka, Jovica je prebegao u Srem. Čim su odjeknule prve puške Miloševog ustanka 1815. godine… vratio se u Srbiju.
    Ugledni ustanik Jovica Milutinović imao je trojicu sinova, Marka, Simu i Jovana. Zbog umešanosti u Katansku bunu 1842. godine, ovaj narodni starešina se morao skloniti iz svoje otadžbine… Poslednje godine života proveo je u političkom izbeglištvu u Rumi, gdje je umro 2. avgusta 1846. godine.

    “Istorija”, br.56, septembar 2014, str26-27, autor Marija Delić

  9. Familije-prezimena Milutinović po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Belošeac
    -Batočina
    -Brzan
    -Jovanovac
    -Radovanje
    -Badnjevac
    -Dobrovodica (Ranđelovci)
    -Dobrovodica (Đorđevci)
    -Rogojevac
    -Gornja Sabanta
    -Crni Kal
    -Prekopeče
    -Mironić
    -Donja Rača
    -Donje Jarušice
    -Gornja Sabanta

  10. Aca

    Zna li se o poreklu Milutinovica iz Gornjeg Krcina, opstina Varvarin.
    Kako mi je deda pricao doselljeni su iz Crne Gore. Pa ako moze zeleo bih nesto vise o tome da saznam. Hvala unapred