Poreklo prezimena Kulačin

5. februara 2012.

komentara: 1

Prezime Kulačin sreće se u Srbobranu (Vojvodina). Prema predanju, Kulačini potiču od Glikića iz Hercegovine. U Vojvodinu su došli u velikoj seobi  naroda sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem. Neki su tada dospeli čak i do današnje Ukrajine.

Kako piše Vojislav Mihajlović u “Srpskom prezimeniku”, prezime Kulačin se pojavljuje kao prezime Kulacsin u Bačkoj: u Sentomašu (danas Srbobran) 1720, Mošorinu 1797. i Staroj Moravici 1834. godine.

Srodno prezime je Kulačanin, koje vodi poreklo od turske reči  hilak u značenju uvo, ali ima i kulinarsko značenje, jer se odnosi i na vrstu jela.

KRSNA SLAVA: Sveti Vrači (14. novembar)

POZNATI: Nenad Kulačin, novinar

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Slavko

    Adasevci, najvise nas ima u Sidskoj opstini i svi slavimo svetog Nikolu 19 12 i vrlo interesantno sveti Nikola je posna slava mi svi slavimo mrsno po nekim mojim saznanjima od starih nasi kazu dasmo za vreme carnojevica dosli sa kosova sandzak selo Crna Bara