Poreklo prezimena Purić

4. februar 2012.

komentara: 18

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Dragan Purić

    Purić Dragan iz Kraljeva.
    Pradeda Božidar došao u Kraljevo iz okoline Nove Varoši.Purića ima osim u Novoj Varoši, u Prijepolju Čačku, Kragujevcu , Beogradu, Valjevu… Ima ih u okolini Kolašina i smatra se da su svi Purići poreklom iz tog kraja.Jedan deo je otišao ka Dubrovniku i on je pokatoličen, drugi deo je otišao ka Bosni i on je poislamljen. Treći deo je otisao ka tzv.Staroj Hercegovini.
    U Fojničkom grbovniku uz Ružiroviće navodi se uz vojvodu Ružira i POZNAN PURIĆ kao vlastele Stjepana II Kotromanića. Za Ružira se navodi da je kasnije prešao u službu kod Stefana Nemanje pa se osnovano može pretpostaviti da je to učinio i Poznan Purić. Moguće je jer se u Raškoj oblasti, prema predanju, spominje izvesni knez PURKO (što bi mogao biti nadimak od Purić)
    Inače skoro svi Purići slave sv.Arhangel Mihaila.

    • Nikola Purić

      Prezime Purić postoji i u Kninu i njegovoj okolini (sela Biskupija i Vrbnik). Trenutno samo par kuća postoji (starci koji su se vratili u rodni dom), dok su ostali raštrkani uglavnom po Srbiji. Koliko mi je poznato, takođe došli iz predela Crne Gore, pravoslavci i svi slave Sv. Nikolu.

  2. Biljana Puric /udato Jovanovic/

    Prezime moje porodice-Puric vodi poreklo od cincarskog,autenticnog prezimena PURA.Prilikom doseljavanja mojih babe i dede iz Kruseva,u Makedoniji,u Srbiju,upisani su kao Puric.Nekadasnji glumac,pokojni Djordje Pura iz Novog Sada,zadrzao je nepromenjeno prezime.Nase celokupno potomstvo od predaka iz Kruseva,nosi prezime Puric i zive u Nisu,Kumanovu i Torontu.

  3. Puricka

    Moji purici su iz sela Osredci kod Brusa. Ima nas i u Vojvodini, Vrsac, Bela Crkva i okolina. Koliko mi je otac pricao preci su dosli iz Crne Gore.

  4. Nikola A.Purić

    Dragi rođaci,
    živim od rođenja u Beogradu ali pripadam ogranku Purića iz Bosne, selo Bukovac-okolina Brčkog. Prema “našem” predanju, preci su nam krenuli “negde iz Crne Gore”, i otišli prema Dubrovniku. Neki su tu ostali i danas su katolici,a drugi ogranak je otišao prema Velikoj Kladuši, primili islam, gde i danas žive u selu Todorovo-Gornji i Donji Purići. Moji preci su iz Dubrovnika pošli u Bosnu, stigli u Visoko (kod Sarajeva) gde su obitavali sve do dolaska Turaka. Da se ne bi poturčili krenuli su dalje na sever i stigli do Lukavca-Tuzla (a koji su ostali primili su islam kao novu “veru”). Posle nekog vremena (pre nešto više od 200 god.) sele se u Tinje-Ulice (okolina Brčkog) a zatim deo njih (pre oko 100 god.) prelazi u atar obližnjeg sela Bukovac. Drugi deo je prešao Savu i danas su katolici. Zbog ratnih dešavanja izgorela je nažalost „knjiga“ u koju su upisivali važne podatke a imali su je, jer su bili pismeni i uvažavani (čukundeda Avram-trgovac,pradeda Savo-Knez u selu). Zahvaljujući usmenom predanju uspeli smo da zapišemo pojedinosti i imena 9. generacija do danas, što je više od 200 god. unazad.
    Na saborima koje smo imali U Brodarevu, Ljutićima(Mataruge) kod Pljevalja, Radijevićima kod Nove Varoši i u Beogradu, saznao sam da su Purići poreklom iz navedenih mesta,osim Beograda, doseljeni iz Hercegovine i da su potomci Vojvode Purka, kome je Stefan Nemanja za vojne zasluge dao veliko imanje u Hercegovini. Pretpostavka je da su po dolasku u okolinu Pljevalja, “moji” tek tada krenuli ka Dubrovniku (dalje je već opisano). U razgovoru sa pojedinima, saznao sam da su Purići iz okoline Valjeva i Užica , tamo doseljeni takođe iz Hercegovine (ne uzimam u obzir novije migracije posle 1945. god.). Interesantno je a i logično, da su Purići raspoređeni (gledano u granicama današnje Srbije, sa manjim odstupanjima) na širem prostoru pravca Brodarevo-Loznica u mestima ili na teritoriji opština Brodarevo,Prijepolje,Pribojska Banja,Nova Varoš,Užice,Valjevo,Banja Koviljača,Loznica. Ima ih takođe i u Sjenici, Ivanjici, Čačku, po Vojvodini, Beogradu,Jagodini(koji potiču starinom uglavnom od navedenih iz Hercegovine,Bosne ili Crne Gore a usled kolonizacije i novijih migracija).
    Za Puriće iz Brusa nemam saznanja odakle su i kada naseljeni tamo.
    Purići su oduvek bili pobožni i verujući, gradili manastire i crkve( Dubočica, Radijevići) a takođe i darodavci (srebrni putir-pričesna čaša manastiru Blaštvica a koju su poneli i sačuvali prilikom seobe iz Hercegovine, sa urezanim imenima darodavaca Tome i Tomanije). Takođe je bilo a ima i danas, mnogo sveštenika (pop Vasilije, ustanik sa Karađorđem, podigao crkvu u Radijevićima 1808.god.) i monaha Purića (sadašnji Vladika Jovan). Ima primera gde su se preci nekih današnjih Purića, od “poturica” vratili u svoju pravoslavnu veru. Zato su smešne i žalosne tvrdnje Purića katolika ili muslimana, da svi potičemo iz njihove “vere”.
    Zbog raznih okolnosti i seoba, Purići imaju više slava a većina tvrdi da je izvorna sv.Arhangel Mihailo. Moji “bosanci” slave sv.Georgija (Đurđevdan), okolina Valjeva sv. Jovana i Vavedenje Bogorodice…a evo čitam i za druge slave koje ste naveli.To ne treba da zbunjuje jer su bila takva vremena, pa su morali da menjaju krsno ime-slavu iz neke nužde (najčešće da zametnu trag kad ubiju Turčina). Na saboru u Beogradu 2007. imali smo pozdrav od ogranka Purića iz Češke, koji su naseljeni tamo pre više od 200 godina! Moja je želja da se svi Purići jednog dana okupe bez obzira na versku pripadnost, jer smo svi od jednog korena (kao jedan od organizatora sabora u Beogradu razmišljao sam da ih tada pozovemo)…ali zbog ratnih dešavanja, proteći će verovatno dosta vremena dok se to ne desi.
    Na kraju molim sve Puriće poreklom, da ovde daju svoj doprinos na osnovu predanja i pisanih tragova,i iznesu samo proverene informacije o poreklu,kretanju i životu predaka. Time bi generacijama koje dolaze ostavili verodostojne podatke o korenima, precima, kao i zavet-poruku da nikada ne “prodaju veru za večeru”!!!

    • Dalibor

      Rodjace , hvala na ovim informacijama koje si podijelio sa nama. Pozdrav iz Brčkog ( ogranak Ulice-Bukovac 😉)

    • Strahinja

      Svaka čast na opširnom rodoslovu, kao Purić iz Banje Koviljače, mogu samo da dodam da mi slavimo Svetog Georgija i da smo ovde naseljeni unazad 150 godina. I ima nas sveštenih lica.
      Živi bili, Purići!

    • Marija Purić-Golubović

      Mi smo po predanju iz Donje Morače, Crna Gora. 5 generacija nase prezime Purići su bili sveštena lica u manastiru Morača pokraj Podgorice. Nastanjeni smo u Pljevljima od pok. oca Ljubomira. Njegov otac, Deda Dušan je bio iz sela Kozica-opština Bijelo Polje (Crna Gora). Njegov otac Arsenije važio je za velikog čovjeka u svakom smislu te riječi. Pozdrav i zagrljaj pleme moje,ma gdje god mi bili!!!♥️❤

    • Pouray Michel

      Cher cousin, mon grand-père paternel Ilija Purić naquit à Drmanovići en 1892 ou 1899. Sa mère s’appelait Nemanjić. Il émigra en France après la première guerre mondiale. Il épousa une française, il eut un enfant puis divorça et rentra en Yougoslavie. Il épousa une française en secondes noces et vecut à Beograd. En 1958 il revint en France et vécut à Nice jusqu’à sa mort en 1978. Le nom de famille fut francisé en Pouray.
      Salutations distinguées .
      M.Pouray

  5. Purić

    Moj deda je došao u Novi Sad 1970, inače je iz Igroša kod Brusa. Slavimo Svetog Georgije. Zanima da li smo ista familija mi i Purići iz Valjeva.

    • Stefan Purić, Srem.Mitrovica

      Moj deda je takođe rođen u Igrošu kraj Brusa… Došao je u Srem.Mitrovicu 1974. godine.
      Dedin otac se zvao Radomir i bio je krojač.. Kažu da je tadašnjem kralju šio odelo…
      Naša slava je Sveti Alimpije…

  6. Predeag Nikolić

    Ja sam Predrag Nikolić. Moja familija Nikolića je iz sela Bogalinca u Levču, opština Rekovac. Nema podataka odakle su tamo bili naseljeni, a mog navrndedu NIKOLU MIJAILOVIĆAu turskim tefterima pišu kao Nikolu Purića. I sve moje pretke nezvanično zovu Purićima. Krsna slava nam je SVETI NIKOLA (19. decembar) a prekada Mladi Sv. Nikola (22. maja). Selo Bogalinac naseljavale su familije sa podkopaoničkog područja, područja Goča iznad Vrnjačke Banje, a ima familija koje zovu i Bugarima, što znači da su doseljene negde od bugarske granice. Nije poznato da li su familije mojih Purića došle u prvoj seobi posle 1690. ili u drugoj seobi oko 1740. godine, ali po nekoj predpostavci i familijama koje su je okruživale, moglo bi to biti takođe podkopaoničko područje, prema Toplici.

  7. Ljubo Puric

    Pozdrav svim Purićima sirom svijeta od purica iz Pljevalja

  8. slavica

    Ja sam Slavica Puric zivim u Beogradu i moj otac je ziveo u Beogradu a Deda je doso iz Brusa Selo Igros deda se zvao Ljubisav Puric volela bih znati nesto o poreklu i rodjacima bas nikog neznam…… znam da mi je otac izgubio staruijeg brata Radovana u ii svetckom ratu i da su presli da zive na Kosovo posle rata u selo Klincina… Inace otac mi je rodjen 1922 u Brusu selo Igros

  9. slavica

    Ja sam Slavica Puric zivim u Beogradu i moj otac je ziveo u Beogradu a Deda je doso iz Brusa Selo Igros deda se zvao Ljubisav Puric volela bih znati nesto o poreklu i rodjacima bas nikog neznam…… znam da mi je otac izgubio staruijeg brata Radovana u ii svetckom ratu i da su presli da zive na Kosovo posle rata u selo Klincina… Inace otac mi je rodjen 1922

  10. Ivan puric

    Ivan Puric, selo Duvaniste između Sapca i Loznice, inače prva kuca u to selo od niegovo osnivanja, negde oko 1804 god. Veoma slabo poznajem poreklo svoje porodice, po nekom usmenom predanju koje sam čuo od svog oca posto mi je deda mlad umro, moji Purici vode poreklo iz Bosne, preciznije Velike Kladuse i Cazina. Prvo su se doselili u predele bajine bašte a onda prešli u mačvu gde smo i sada. Predak Dusan puric je kao kapetan u armiji nastradao na Mačkovom kamenu u velikom ratu, a čukun čukun deda se nije vratio sa solunskog fronta. Krsna slava je Sv. Nikola. Toliko znam, nije mnogo i ne znam koliko je tačno ali bih voleo da saznam ko sam, sta sam i odakle sam.