Poreklo prezimena Stanić

4. februar 2012.

komentara: 37

[toggle title=”TESTIRANI STANIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stanić

Haplogrupa: I1 rod B

Poreklo: Rijeka, Hrvatska, Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

STANIĆI

(u Javorju)

Porijeklom su od Stanića iz Babina kod Prijepolja, odakle se Tanasije – Taško Stanić, oko 1870. godine doselio u selo Javorje kod Žabljaka; tu se oženio od Nikitovića. Imao je sinove Mašana i Miloša. Oba su bili učesnici prvih ratova. Miloš je bio komita u Komitskom pokretu 1916-1918. godine. Mašanovi sinovi su živjeli u Australiji i od njih nema muških potomaka, dok Miloševi sinovi žive: Mujo u Sloveniji, Simo na Žabljaku, a Radomir u Tivtu.

Slave Đurđevdan.

_______________

STANIĆI

(u Sirovcu i Barama)

Porijeklo im je iz Kuča od Drekalovića, odakle su se davno iselili i na putu od Kuča do Uskoka zadržavali su se na nekoliko mjesta. Jedno vrijeme su živjeli u Prošćenju kod Mojkovca, kada se sredinom 19. vijeka zavadiše s Turcima i ubiše Turčina. Turci tada izvrše osvetu pobivši i popalivši sve. Samo jedna žena koja se zvala Stana uspije sa dva sinčića Simeunom i Nikolom da se spasi, da pređe Taru i dođe u Uskoke na Bare Sirovačke. Stanini sinovi po Stani uzeše prezime Stanići.

Poznatiji Stanići iz tog perioda su Nikola-Ćićo, Radoje i Milosav-Šesto. Nikola je bio ugledan domaćin i brzo se obogatio, tako da je bio jedan od najbogatijih domaćina. Imao je sinove: Vukašina, Rada i Vukosava. Vukašin je bio oficir crnogorske vojske. Vukosav je zajedno sa bratom Radom poginuo u Mojkovačkoj bici 7. januara 1916. godine. Ostao mu je sin Sava, zvani Mrdelja, koji je bio predsjednik opštine Boan, učesnik NOR-a i oficir JNA. Imao je sina Vukosava.

Radoje je imao sinove Vuksana i Petra. Vuksan je stradao u mećavama Sinjajevine, a ostali su mu sinovi Dušan i Miloš.

Petar je imao četiri sina: Miliju, Gavrila, Iliju i Joka. Milija je univerzitetski profesor, koji se bavio i književnim stvaralaštvom. Njegovo kapitalno djelo je Uskočki rječnik sa više od četrdeset hiljada riječi. Njegov brat Ilija, predratni pravnik i aktivista u predratnom radničkom pokretu, bio je borac NOR-a od prvih ustaničkih dana, a poginuo je kod Duvna decembra 1942. godine. I najmlađi njihov brat Joko je univerzitetski profesor koji je cijenjen u oblasti svoje struke.

Milosav-Šesto živio je sa svojom brojnom porodicom u Orića Podu na Barama.

Sava Vukosavljev, u predratnom periodu opozicioner, u toku NOR-a bio je na odgovornim dužnostima – komandant bataljona i zamjenik komandanta brigade.

U Komitskom pokretu 1916-1918. godine bili su: Milija, četovođa, i Milivoje i Todor, komiti.

Od ovog bratstva je i akademik Vojo Stanić, jedan od naših najistaknutijih slikara koji živi i stvara u Herceg Novom.

Ristići, Kotlice i Tmušići su rod sa Stanićima.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (37)

Odgovorite

37 komentara

  1. jevrem

    Ima vise pretpostavki, ali zasigurno su sa Kosova, migracija Crna Gora, Popvo polje,Zupa Niksicka, Bivolja glava, bavili se stocarstvom, trgovci, hajduci i popovi. Sirok spektar aktivnosti i zanimanja. Poreklo po baba STANI koja je kci Despine Milice Brankovic, kceri despot Jovana Brankovica,koji je sin despot Stefana Branpvica, a ovaj sin despot DJuradja Brankovica, ciji je otac Vuk Brankovic.Inace Milica je bila udata za Negoju IV Basarabu vojvodu vlaskog, Stana po nekim podacima je rodjena 1512. godine. Njen muz je bio ubijen od turskog age negde u okolini danasnjeg Beograda, Stana jedna hrabra i otresita zena ubija agu i bezi sa decom i vecom kolicinom stoke ka Popovom polju. Po njoj vode poreklo Stanici, jer kad je dosla u staru Hercegovinu, danas je to teritorija Crne Gore, govorilo se za njenu porodicu da su Stanici I TAKO JE OSTALO. Kasnijom mogracijom jedan deo velike porodice odlazi preko Dalmacije u Hrvatsku i Liku, jedan deo u Bosnu, gde ima selo Stanici,a jedan deo ka Zlatiboru i Cajetini i jedan deo se vraca u Krusevac i Aleksandrovac. Proscenje kod Mojkovca u Crnoj Gori je pretezno naseljeno Stanicima, ima ih i u Pljevljima i u jos par gradova u Crnoj Gori. Slava je TOMIN DAN, SVETI APOSTOL TOMA 19.10. ili po starom kalendaru 06.10.

  2. Nenad

    Moji preci su od nekih Stanića ,doseljenih iz Bosne i Hercegovine(kažu od Stanića brda)u selo Milinu ispod Cera (opština Loznica). Brdo iznad njihovih kuća su nazvali isto Stanića brdo i promenili prezime u Stevanović. Slave sv. Georgija,6.maja. Doselili su se sigurno pre prve polovine 19. veka, jer se pominju u radovima Milojevica s’kraja 19. veka.

  3. Pradeda moj Ivan Stanić rođen je u Kremnima 1856 godine, njegova prababa Stana i ona po predanju hajdučica u vremenu prvog srpskog ustanka hajdukovala je sa hajducima iz Visoke Rijeke u Crnoj Gori. Nakon bekstva iz harema nekog paše u Pljevljima Stana se pridružila hajducima. Iz ljubavi Naočite Hercegovke Stane i mladog i lepog harambaše rodio se deda Milivoje moga pradede Ivana u Kremnima datum … vreme Karađorđa.Stana u nagodbi sa harambašinom ženom **Da se okane harambaše** zaradi čarapu dukata čije se poreklo nije proveravalo od koga su ga hajduci opljačkali sa istim kupi sinu Milivoju imanje u Kremnima koji po majci dobi prezime Stanić. Milivoj u prvom braku nije imao dece on je izabranicu poreklom iz Solotuše skratio za glavu samo što je odbila da donese vode žeteocima. U drugom braku zna se da je izrodio dvojicu sinova Sima i Mila .Od Sime nastadoše vremenom gornji a od Mila donji Stanići. Potomci Stanići slave Svete Vrače 14-og novembra.

    • Gordan Stanić

      Ti si prvi koji se podudara samnom da slavi slavu sv.Vrači, naime ja živim u Blacu i znam da je moj čukun deda Ognjan sa sinom Svetovidom došao u selo Brežani kod Blaca iz sela Grabovnica kod Brusa za dalje nisam ustraživao ali bih voleo da saznam.Svaka informacija je dobrodošla.Hvala.

  4. Vojislav

    Stanići, iz Prošćenja kraj Mojkovca, koji su inače porijeklom iz Kuča od Drekalovića, prije nekih 300 godina se preselili u Prošćenje kraj Mojkovca, đe su zadržali slavu Sv. Nikole. Danas su se ti Stanići raselili od Mojkovca, preko Cetinje, Budve, Podgorice, Herceg Novog, Beograda, Lazarevca, Sarajeva, Hercegovine (đe su konvertirali u katolike), a dosta naših se iselilo i u Južnu Ameriku (pogotovo poslije Božićnje pobune) i danas su u Argentini i Paragvaju. Čak je Danitza Autero Stanić danas najpoznatija manekenka Paragvaja.

    • Nikola

      Ja sam iz Stanića selo Vračevo zaseok Manase pokraj manastita Sv. Vrača Kozme i Damjana. Danas sami sever Kosova i Metohije. A za vreme Kraljevine Raski okrug Kraljevački srez. Naša porodica se naseljava u ovaj kraj posle seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevicem. Krsna slava nam je Sv. Nikola i jedino sto tacno znam da su nam rođaci Stanići iz sela Brnjaci Ibarski Kolašin i Stanići koji su prešli Kopaonik i nastanil se u okolni Kuršumlije. Ako neko ima neka saznanja o mojoj porodici bilo bi zahvalan da to podeli sa nama. Moja neka pretpostavka je da dolazim iz Crne Gore najveće brdo blizini sela se zove Kom slicno kao Komovi u Cg a i pretpostavka da samo se u prošlosti bavili stočarstvom i živeli na katunima to jest stanovima pa otuda i Stanići ovo je samo moj predpostavka

  5. milan

    Postoje i Stanići u Ibarskom Kolašinu koji slave Sv. Arhangela Mihaila (21. novembar) i koji imaju tesne veze sa Tomaševićima i Kragovićima u Ibarskom Kolašinu…pretpostavka je da ova tri prezimena nastaju od tri brata:Tošeta,Krageta i Stanka…

  6. Familije-prezimena Stanić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Stanić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bobova
    -Veselinovci
    -Đurđevac
    -Jasenica
    -Leskovice
    -Loznica
    -Mionica
    -Pepeljevac
    -Rajković
    -Sitarice
    -Suvodanj
    -Šušovka (Šušeoka).

  7. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Stanić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Stanić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Brajkovac
    -Baroševac
    -Veliki Crljeni
    -Vranić
    -Kruševica
    -Lazarevac
    -Mirosavljci
    -Šušnjar

  8. O poreklu Stanića postoje tri predanja.Prvo i najverovatnije predanje potiče iz 14 veka.Najstarije stanište Stanića je bilo na manastirskim imanjima Visokih Dečana u tadašnjoj episkopiji Hvosno, u današnjoj Metohiji.Seobe počinju u 15 veku preko Crne Gore, Istočne Hercegovine i Srbije preko Bosne i Like, tako da nas ima na svim stranama,Osnovna slava nam je Vidovdan, ali smo vremenom prihvatali druge krsne slave.Pripadam rodu Ličkih Stanića i slavim Svetog Nikolu.

    • Nebojša Novaković

      U Lici, Stanići su najbrojniji u okolini Gospića, Korenice, Otočca i Brinja. Stjepan Pavičić pominje Staniće među porodicama koje su sredinom 17. veka doseljene na brinjsko podruje:

      ” Na brinjsko područje Srbi su doselili 1638. godine Njihovu je seobu uredila Primorska krajina , koja ih je svojom četom i dopratila s turskoga zemljišta . Novi su naseljenici nastanjeni u zapadnom i jugozapadnom delu brinjskoga polja , gde ima dosta dobre zemlje .
      U toj seobi došlo ih je samo 13 porodica , ali ih je nešto kasnije doselilo još 13.668 Među njima bili su ovi rodovi : Banjeglavi , Božanići , Bukvići , Đurići , Galovići , Gostovići , Hajduci , Kneževići , Kojčini , Kosovci , Lončari , Maljkovići , Maričići , Miloševići , Orlići , Orlovići , Platiše , Protulipci , Rajačići , Rapajići , Skakavci , Smiljanići , STANIĆI , Šušnjari , Vraneši i Vujići .

      Već u doseljenju svi su ti rodovi bili jake zadruge koje su se u jednom naraštaju već toliko razmnožile da su 1658. godine imale 66 kuća sa 585 čeljadi.669.

      Između tih doseljenika i starosjedilaca Hrvata Krajina je 1644. načinila ovakvo razmeđivanje : Hrvatskim su starincima ostali Brinje s prvom okolinom , Drenovac , Letinac , Kamenica , Križpolje , Veliki i Mali Ugao , Dubrava Mala , Jezera ( ne ) , Stajnica i Lipica , a doseljenim su Srbima dani Lučani , Skalići , Vodoteč , Prokike , Županj Hum , Gušića Polje i Drenov Klanac do čardaka. Tako su razmeštena ostala ta dva naselja sve do danas. ”

      Stjepan Pavičić – Seobe i naselja u Lici, 1962. god.

    • Aleksandar Marinković

      U tabeli Srpskog DNK projekta imamo testiranog 1 Stanića koji je naveo Rijeku kao mesto porekla. Sasvim je moguće da mu je dalje poreklo iz neke druge oblasti jer su se u Rijeci nastanili ljudi iz čitave bivše Jugoslavije. Bilo bi zanimljivo videti i vaš DNK rezultat ukoliko ste zainteresovani.

    • nenad tanic

      veliki pozdrav , mislim da si upravu ja poticem od lickih stanica ali me moj dna (E-V13) vodi sve od like preko crne gore do kosova