Порекло презимена Мирић

4. фебруар 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Свевлад

    Слава Мирића је Свети Арханђел Михаило.

  2. Branko Miric

    Da li se zna poreklo Mirica sa Kosova?

    Tacnije iz sela Batusa koje je na 7 km od Kos.Polja, 11km od Pristine i 17km od Gracanice.

    Krsna slava/slave Sv.Arhangel Mihailo i Sv.Arhangle Gavrilo…

    Jedino sto znam jeste to da se moj cukun-deda zvao Mirce/Miro , i da smo po njemu dobili prezime Miric … iz sela Dragovac iz Pomoravlja smo dosli u selo Batuse … tj.moj cukundeda je tu dosao dok su njegova neka braca ostala u Lapljem Selu koje se nalazi nadomak Pristine…i otuda imamo rodjake koji se prezivaju Dragovic! Da li se zna poreklo prezimena Miric? I Dragovic naravno…posto se radi o istoj krvi…
    Negde sam nasao da poticemo od plemena Vasojevica…ali na Vama je da mi kazete tacnije podatke.

    Pozdrav

    • ljubomir

      Poštovani Branko.Javljam se iz Petrovca na Mlavi.Moje prezime je Denić, i moji su svi sa Kosova.Nedavno sam saznao da prezimena : Denić, Dekić i Ćirković potiču od prezimena Mirić koji su zapravo poreklom iz Cg.

  3. Шарко

    Бранко Мирић,

    Село Драговац је старо село, највероватније је постојало и у средњем веку под тим именом, мада се не јавља у попису из 1455. “Област Бранковић”, али је свакако старо село. Др. Михајло Миладиновић проучавао је Пожаревачку Мораву он је забележио да су стари косовски исељеници давали имена села из свог завичаја и тако су остављали трагове:

    М. Миладиновић је забележио: …. Досељавање Косоваца вршено је већином долином реке Лаба и пролазили су преко Горње Топлице. Одавде су ишли северу и долином Расине и копаоничким превојима населили су се и живели неко време у Жупи и околини Крушевца. Ови први косовско исељеници махом нису одмах долазили у Пожаревачку Мораву, него њихови потомци који су и имена неких крушевачких села у којима су живели дали новим селима која су у области основали.

    Тако наилазимо иста или слична имена у Крушевачком округу нарочито у Жупи и у Пожаревачкој Морави (Врбница, Кожетин, Ливађе, Шливово, Породин, Лучица, Поповац, Дуброва, Мала Врбница, Пољаци итд. Досељеници из ових села тако су стари да су често само у давању имена селима оставили трага, јер су давно из Пожаревачке Мораве пресељени даље у Банат, а њихова опустела насеља доцније су заузели други досељеници, нарочито Власи. Има косовских досељеника и из Левча. То нам сведоче и имена левачких села која су пренели косовски досељеници у Пожаревачкој Моравии околину као нап: Сибница, Пољна, ДРАГОВО, Беаре, Шљивица итд. Као трећа косовска етапна област за Пожаревачку Мораву јесте парћинска околина и Ресава, о чему би сведочила и имена села: Батинац, Бошњане, Попљане, Забрега, Поповац, Луковица, Бресје, Рајкинац итд.

    Нека од имена села наше области наилазимо и на Косову, дакле у матици, одакле су пренета, а нека се од тих налазе и у етапним местима, дакле на три места, те показује пут којим се из матице дошло до најдаљег и најмлађег метинастазичког насеља у Пожаревачкој Морави. Тако наилазимо у околини Приштине села: Пруговац, Ливађе, Бадовац, Бресје, ДРАГОВАЦ, Глоговац, Врбица; у Вучитрнском крају Врбица, Славковце, а близу Пожаревца има село Салаковац, које није ушло у испитану област, јер је преко Млаве. Затим у срезу гњиланском наилазимо села: Орловица, Глоговица, Могила, Пожаране (или Пожерање), Врбовац, а у лапском срезу села: Полатна, Сибовац, Орлане, Баловац, Шајковац итд.

    Дакле Драговац је старо село, старији српски исељеници из Драговца су давали имена у новом заавичају, по томе закључујем да је село Драговац, а некада је бележено и као Драгово старо село из средљовековног периода.

    И ваши су стари кад су се иселили у Лапље Село и Батусе прозвани су од локалних мештани тих села Драговцима, по месту одакле се доселили ваши стари. Што је некада био често случај. Тако да мислим да ви не носите презиме по неком старом претку Драги, зато што је Драговац старо село и Др. А. Урошевић је забележио да се у Драговцу становништво често смељивало. А то што славите Светог Архангел Михаила и Гаврила, па боже моје и ја славим Св. Михаила и преслава ми је Гаврил. Крсна слава Св. Архангел Михаило је честа слава највише се слави после Св. Николе.

    Јесте тачно је постоје Драговићи у Васојевићима, међутим постоје Драговићи и у другим крајевима широм некадање Југославије и ради се о несродним породицама. Да би то схватио мораш више да се информишеш о старости презимена и како су се презимена формирала, крсне славе, мораш узети у обзир досељенике, исељенике итд итд. За почетника је то врло компликовано.

    Јеси ли заитересован да урадиш Y- DNK анализу? Помоћу ДНК можеш да сазнаш да ли си од Васојевића или ниси. Васојевићи припадају хаплогрупи Е.

    • Дејан Мирић

      Постоји такођер и манастир Драговић у Епархији Далматинској. Налази се у селу Кољане. Подигнут је још 1395, па се можда може повезати и досељавање становништва са КиМ у ову област.

  4. Branko Miric

    Bas je tako kao sto ste opisali …zovu nas Dragovci…nas Mirice iz Batusa i Dragovice iz Lapljeg Sela…medjutim, nakon toga sto su nasi dosli u selo Batuse, sada nas mestani zovu “Moravci” …jer smo dosli iz moravskog kraja kako oni kazu pa otuda i naziv Moravci. Nesto sam nacuo da se desilo nesto pa su se ovi moji preci morali iseliti odatle…neko spominje neka ubistva ali to je samo jedna prica koja je mislim izmisljena…jedan od mojih dedova je bio u legiji stranaca … Ljuba zvani Francuz…tako su ga zvali …gde je kasnije bio u cetnicima…on je zbog svega toga morao promeniti prezime iz Miric u Mirkovic i njegovi sinovi su se odselili u Vladicinom Hanu i Nisu … inace Ljuba je bio rodjeni brat mom dedi po ocu koji se zvao Momcilo…dakle Momcilo Miric. Ne znam kolko ce Vam to pomoci … veoma ste ovo opsirno opisali ali i dalje ostaje zagonetka…pre prezimena Miric kako smo se prezivali? takodje i Dragovici iz Lapljeg Sela …da li je bilo zajednicko prezime Dragovic ili neko drugo? Jer su mozda i ovi Dragovici dobili prezime po nekom ko se zvao Draga ili sl. I kako mogu saznati kom plemenu smo pripadali?

    Inace nije problem, videcu gde to mogu da odradim analizu krvi ovde na Kosovu posto nisam siguran da li se to ovde moze odraditi…dakle u pitanju je haplogrupa E? inace odradicu tu Y-DNK analizu samo da se raspitam da li to ovde postoji…pa ako moze, odradicu i objavicu ovde sta je sve pokazano.

  5. Шарко

    Бранко Мирић,

    Ви сте пореклом из Драговца и према др. Атанасију Урошевићу који је проучавао Косовску Котлину од 1930-1935. године он је забележио у Лапљем Селу Драговиће (10 к., Св. Арханђео), пресељени из Драговца после Чачића. Најстарији род у Лапљем Селу су Чачићи обновили село око 1830. године, добивши земљу од господара Џинића.

    Дакле ваши су живели до око 1830 у Драговцу, кад су се иселили из Драговца једну су отишли у Лапљем Селу, а други (твоји) у Батусе. Презиме Драговци или Драговићи настало је по селу Драговцу одакле водите порекло, мештани су вас прозвали Драговцима и тако се усталило презиме Драговић у Лапљем Селу. Ја сам ти приложио доказе да је село Драговац старо село и да ја лично не верујем да сте се ви некада давно доселили са презименом Драговић и тако дали име Драговцу код Приштине, већ сте прозвати по селу из којег сте се иселили.

    Зову вас Моравцима зато што село Драговац дели Косовску Котлину од Горње Мораве – тј. Мораве. али ипак село Драговац не припада територијално Морави, већ је у саставу Косовске котлине.

    Јбг. Сви би ми радо да сазнамо далеку прошлост, али нажалост то није могуће, мада данас и можемо захваљујући Y-DNK али опет и ДНК неможе да открије увек правац одакле је неко даљим пореклом.

  6. Nemanja

    moje ime je nemanja . poticem od MIRICA iz sela GABELA hercegovina slava nam je SV NIKOLA bilo je prije rata u selu 8 kuca u selu po crkvenim knjigama i djedu . pise da su bila dva brata vukasin i ilija i uzeli su prvi u tom podnevlju prezime miric po padu gabele od mletacke republike i ponovne uspostave turske vlasti pop kaze da se u tom mjestu u tim vremenima radilo masovno pretezno po osobina glavesina porodice jos jedna zanimljivost do koje sam dosao da su pravoslavci i katolici u to vrjeme davali muskim potomcima ista imena tako kod mirica od 1589 imate 7 zaredom momcila kasnije ilija i zanimljivoje da sam nasao 3 ne mihajla nego miKajla ?! ovo i danas mozete naci sto se tice imena u hercegovini vise kod katolika nego kod pravoslavaca saznao sam da su prije to radili radi turaka i mlecana jer je vazda najstariji koji moze u vojsku isao dok mladici ostaju doma …… ako neko jos nesto zna o miricima iz hercegovine ili crne gore neka se javi posto ih je iz gabele 2 porodice otisle prema cg

  7. Nevena Todorović(Mirić)

    Moje devojačko prezime je Mirić. Moji Mirići su iz Čekrčića kod Vosokog (BiH), a prema priči moga oca, nekada davno su se prezivali Bakoč i došli su iz Crne Gore iz Cuca. Slava nam je sv. Arhangel Mihajlo.
    Pozdrav!

    • Дејан

      За презиме Мирић из Чекрчића, у околини Високог, најбоље би било да погледаш књигу великог истраживача Миленка Филиповића,под називом “ВИСОЋКА НАХИЈА”, издата око 1903. Податке које ти је отац дао су истионити,што потврђује и Филиповић.Међутим, уз главну славу Светог Архистратига Михаила, један дио породице предславља и Свету Петку. Не знам ни сам зашто? Наших Мирића има још има и у Бањанима у Црној Гори и у селу Домрке код Невесинње, гдје постоје само два племена Буха и Мирића. Поздрав родице :))

      • Nevena

        Dejane, hvala na ovom podatku, tek sada sam slucajno procitala tvoj odgovor. Pokusacu da dodjem do te knjige, mozda saznam nesto zanimljivo, jer svi podaci koje sam zapamtila od oca su veoma sturi. Moj pradeda je krajem 19. veka otisao iz Cekrcica u Sarajevo i tako je jedan ogranak ove porodice nastavio zivot gde sam i ja rodjena i odrasla.Nazalost, Cekrcici su posle 300 godina ostali bez Mirica, jer su se nakon Dejtonskog sporazuma svi iselili iz bezbedonosnih razloga. Jedno veliko, jako, homogeno i napredno selo je dozivelo da zauvek nestane. To mi je najtuzniji deo cele price.Inace, nisam znala da MIrica ima i kod Nevesinja i u CG. Svako dobro Dejane i drago mi je da sam otkrila jos jednog rodjaka 🙂

        • Milovan Miric

          Pozdrav za sve Miriće.

          Ja sam Milovan Miric poreklom iz Sela Domrke BiH, Tačnije Republika Srpska.
          Slavimo Sv, Arhangela Mihajla.
          Trenutno smo u Sydney Australia.

          Pozdrav

          • Дејан Мирић

            Поздрав Миловане. И за наше Мириће из Чекрчића, између Високог и Сарајева, говоре да смо из Домрка. И био сам у том селу. Предивно мјесто. Славимо Св. Арханђела Михаила. И наводно смо се у Сарајевску котлину доселили у 18-ом вијеку..

          • Секула Мирић

            Поздрав Миловане!
            Моји рођаци Милан и Милеко Мирић живе у Сиднеју. Ми смо живели у Високом а наши ђедови су из Чекрчића. Наш ђед Бошко је имао воденицу у Високом. Ка сада живим у Београду а мој син Борис живи у Вашингтону. Побегли смо из Сарајева 1992. Славимо Св. Аранђела.
            Поздрав за рођаку Невену и рођака Дејана.

            • Невена

              Секула, драго ми је да нас још има у Београду, а пореклом из Чекрчића🙂Где се налазите у БГД?

  8. Млађа

    У Лици (село Крбавица, општина Кореница) постојала су два рода у племену Мирић, први је род оних Мирића који су то презиме имали докле сеже памћење (а слава им је Св. Аранђел), док је други род Мирића (коме и ја припадам) настао од рода Рапаића почетком 19. века (њихова је слава Св. Јован 20. јануара). Знам да у Мемачкој покрајини Лужице (тамо живе понемчени Срби) има овеће језеро Мириц (Miritz), што неки својатају као место давнашњег порекла. Ја држим да је порекло Мирића Космет и Црна Гора па и Херцеговина, мада их данас има у свим републикама бише СФРЈ, по целој Србији а богами и у целом свету. Не знам ни једног негативца Мирића. ЋИРИЛИЦА ИЗ НОТ ДЕД! Сестро Невена и брате Немања.

    • Nevena

      Tako je brate Mladjo, cirilica nije umrla,ali na mom telefonu. A na laptopu, koji koristim mi je mnogo komplikovano da kucam na cirilici, pa silom prilika pisem latinicu.Prema onome sto ja znam, nasi su Mirici iz CG, to tvrdi i Dejan. A sto se tice negativaca Mirica, u pravu si da ih nije bilo u istoriji, osim kada su Amerikanci u onom Holivudskom smecu (zaboravila sam naziv filma,samo se secam da glumi i Nikol Kidman), kao teroristu koji podmece bombu u UN izmislili nekog bosanskog Srbina Vladu Mirica. Stoka americka! Naravno, Cela dvorana je na premijeri filma u Bg navijala za Vladu 🙂

    • Јован

      Млађа је делом у праву. Тачно јесте да су у Крбавици постојала два рода Мирића, једно старо и изворно, друго настало из рода Рапајића. Ја припадам првом, а ми славимо Михољдан (Св, Киријак Отшелник, 12. октобра), а не Аранђеловдан. Твоји Мирићи, као што велиш, заиста славе Св. Јована. Друго, језеро Мириц заиста постоји, северозападно од Берлина, и оно то име не носи случајно, јер је то крај одакле су потекла словенска српска племена насељена на Балкану. У Херцеговини је постојао (а можда и данас постоји) камен на којем се налазе српска племена или родови познати од досељавања. Ту су Мирићи, Љубићи, и други.

  9. Pozdrav svim Srpkinjama i Srbima.
    Moj otac je rodjen u Vrscu kao i ja, a deda sa oceve strane dosao je iz Hrvatske(prebegao) u vreme drugog svetskog rata. Moj pokojni deda koji se zvao Djordje rodjen je u selu Španat u opstini Podravska Slatina (mislim da se opstina tako zove).
    Nasa slava je sveti Arandjel.
    Moj pra deda sa oceve strane bio je rodjen kod Like u Hrvatskoj blizu mesta Karlovac.

  10. Војислав Ананић

    МИРИЋ (п.м). Мирићи (п), у Домркама (Гацко) и Старој Габели (Чапљина). Мирићи у Домркама су од братства Мучибабића. Раније су живјели у Равнима, одакле су, у првој половини 19. Вијека, “побјегли од зулума” у Домрке. Славе Аранђеловдан. У Старој Габели за њих се “зна само да нису старинци, али се не зна одакле су се доселили”. Славе Никољдан (59:209.263). Мирићи (м) се спомињу (половином 18. вијека) у Хотњу код Чапљине (97:289).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.