Порекло презимена Тадић

3. фебруар 2012.

коментара: 33

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Војислав Ананић

    ТАДИЋ, разграната породица по цијелој Југославији. Потичу сви од пивског братства Тадића. Расељавали су се постепено током цијелог XVI вијека и касније (31, 681-682).
    Тадића има у Херцеговини (околина Требиња и Коњица), а поријеклом су из Пиве, одакле их је макло сиромаштво (35, 675). То значи да су се братственици Тадићи заиста преко Херцеговине и Далмације селили у правцу сјеверозапада, па тако допрли и до Кнешпоља. Стриговачки Тадићи славе Томиндан, што није идентично са онима који насељавају друге крајеве.

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

    • Tadic Veljko

      U mjestu rakova noga kod nevesinja zivjeli su tadici, ako neko ima informacije gdje su i kada odselili molio bih da mi posalje. Moji tadici su doselili u mjesto rakova noga kod sarajeva 1827 god i slavimo Sv. Nokolu, unaprjed hvala.

  2. Војислав Ананић

    ТАДИЋ (п.к). Тадићи (п) су у Врбном (Требиње). Поријеклом су из Пиве. Доселили су у Врбно око 1830- године из Пиве “са Смријеча ради сиромаштва”. Славе Јовањдан (59:84.128). Помињу се и у Коњицу. Тадићи (к), у Љутом Доцу и Јарама (Широки Бријег). Потичу од православних Радића који су раније живјели у Љутом Доцу. Прешли су “у католичку вјеру прије 300 година”. Славили су Аранђеловдан. У Јаре су дошли из Љутог Доца, око 1750. године. Побјегли су “од куге”. Славили су Јовањдан (59:344,345.346). Према Петрићу, Тадићи у Љутом Доцу су старосједиоци. Спомињу се 1743. и 1768. године. Тадићи у Јарама кажу да су поријеклом из Груда у Бекији и да нису у сродству “с онима у Љутом Доцу”. Некада су живјели и у Биограцима (189:32.34,36). Тадића има и у Љубунцима (Прозор). Старосједиоци су у овом селу. Раније су се звати Рељићи (79:115). 

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Milena tadic jancan

      Zanima me dali postoi mogucnost da saznam ko i kada je davao podatke o Tadicima u okolici Sarajeva.Ja poticem od loze Tadica gdje se na imanu moga oca Gojka ne nalaze njegovi potomci,jako sam razocarana.Molila bih ako ikako mozete da mi pomognete.Ovo sam saznala juce,ja sam prosle godine izgubila svga brata jedinca i kada sam vidjela ovo srcemi se raspada.Molim vas da mi pomognete ako je ikako moguce,zanima me dali je u pitanju neko od bliznjih moih srodnika,koi su namjerno ovo uradili.

  3. Jovana

    Tadić, Šabac, Djurdjevdan, u Šapcu i okolini nas ima puno.

  4. Војислав Ананић

    ТАДИЋИ У СТУБЛЕНИЦИ КОД УБА

    Стубленица се налази између ријечица Уба и Кладнице, око 5 км источно од варошице Уба. Иако у равници, село је доста растреситог типа.
    У вријеме пописа становништва, 1863. године, у овом селу се налазило само једно домаћинство Тадића од 13 чланова. То је Марко Тадић, стар 34 године, жена Стамена 30, син Данило 9, син Љубомир 2, кћи Милева 7, брат Бранко 30, снаха Мирослава 30, снаха Марта 38, синовац Арсеније 14, синовац Драгомир 1, синовица Анђелија 8, синовица Анка 5 и синовица Николија 2 године старости. Из овог пописа се види да су била три брата, поред Марка и Бранка још један чије име није уписано. Упоређујући године Марка и Бранка и њихових супруга и снахе (удове трећег брата), којој је име Марта, може се закључити да је Арсеније њен син.
    Према казивању Михаила Тадића и његовог рођака Тихомира, октобра 1984. године, њихови преци су још у другој половини 18. вијека дошли однекуд из Црне Горе. Прво су дошли у Поћуту код Пецке, подрињски округ, а потом у Стубленицу. Славе Аранђеловдан. Од мушкараца, наведених у попису, потомство имају само Данило Марков и његов брат од стрица Арсеније. Данило Марков је имао пет синова: Велисава, Милорада, Александра, Љубисава и Богосава, од Александра и Богосава нема порода. Велимир Данилов је имао сина Животу, а Живота два сина: Гојка и Милорада. Од Гојка нема мушког порода, а Милорад има два сина: Слободана и Бобана. Други Данилов син, Милорад, имао је два сина Михаила и Радосава. Радосав је умро као дијете, а Михаило има два сина: Тома и Јордана. Томо је официр ЈНА у Београду, а Јордан инжењер у Тузли. Јордан има сина Александра. Љубисав, син Данила Маркова, имао је четири сина: Продана, Мирослава, Драгана и Драгослава. Од Продана је Драган, а од Драгана Проданова су синови: Дарко, Марко и Жарко. Мирослав Љубисавов је умро без порода, а његов брат Драган је неожењен, док Драгослав Љубисавов има два сина: Зорана и Слободана.
    Арсеније, синовац Марков (из пописа), имао је сина Драгомира, а од Драгомира су синови: Живорад, Живко и Душан. Живорад је имао Радомира а Радомир два сина: Верољуба и Живана. Од Верољуба су Александар и Марко. Живко Драгомиров је имао два сина: Велимира и Тихомира. Од Тихомира је син Милан, а Велимир Живков је погинуо као партизан на Сремском фронту, 1945. године, без порода.

    Извор: ТАДИЋИ – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства Тадић, Београд, 1990.

  5. Војислав Ананић

    ТАДИЋИ У ШАРБАНИМА КОД УБА

    Шарбани су равничарско насеље на десној обали ријеке Уба, на око 5 км сјевероисточно од варошице Уба.
    У вријеме пописа становништва, 1863. године, у Шарбанима је било само једно домаћинство Тадића. То је био Новак Тадић који је имао три сина: Миливоја, Живојина и Радомира. 0 даљем потомству Новакових синова зна се знатно више захваљујући Велибору Тадићу, правнику из Уба, са којим је контактирано октобра 1984. године.
    Миливоје, најстарији Новаков син, имао је сина Живорада, а Живорад је имао три сина: Велибора, Привислава–Пеца и Љубисава. Велибор Живорадов (саговорник) рођен је 1923. године, правник, учесник НОР-а, има сина Радослава. Радослав Велиборов, судија окружног суда у Ваљеву, има два сина: Предрага и Бојана. Привислав–Пецо Живојинов, заставник ЈНА, без мушког порода. Љубисав Живојинов има сина Горана, а Горан има сина Александра.
    Живојин, други Новаков син, имао је четири сина: Богосава, Владисава, Маринка и Милорада. Богосав Живојинов је имао три сина: Бранка, Десимира и Борисава. Од Бранка су Миљан и Драгиша, а од Борислава је Братислав, док од Десимира нема мушког порода. Владислав Живојинов има пет синова: Његослава, Војислава, Живојина, Славишу и Војимира-Кељу. Његослав има сина Јасенка, Војислав нема мушког порода, Живојин није жењен, Славиша има сина Срђана, а Војимир-Кеља нема мушког порода. Ни Маринко Живојинов нема мушког порода, а његов брат Милорад има четири сина: Животу, Владана, Драгољуба и још једног чије име недостаје.
    Радомир, трећи и најмлађи Новаков син, имао је само сина Александра од којега нема мушког порода.
    Слава ових Тадића је Никољдан.

    Извор: Тадић Радивоје М. – ТАДИЋИ – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства Тадић, Београд, 1990.

  6. Војислав Ананић

    ТАДИЋИ У СОВЊАКУ КОД УБА

    Совљак је типично равничарско село, смјештено између ријека Тамнаве и Уба, удаљено на око 5 км западно од варошице Уба.
    Приликом пописа становништва, 1863. године, у овом селу су била гва домаћинства Тадића. То су: Живан Тадић, стар 32 године, жена Милица 30, син Никола 9, син Игњат 5, кћи Станислава 7, кћи Милева 2, брат Спасоје 27, снаха Анђелија 25 и очух Иван 80 година старости и Живко Тадић, стар 40 година, жена Анђелија 29, син Бошко 19, кћи Стојанка 15, брат Миладин 44 и снаха Ана 40 година старости. Према казивању Драгића Тадића, пољопривредника из Совљака, октобра 1984. године, први Тадић који је дошао у ово село био је неки Иванта који се доселио из Радаља, подрињског села између Бање Ковиљаче и Малог Зворника. По Радаљу су их звали Радаљанима, а у селу постоји бунар кога су звали Радаљски бунар, тако назван од Ивантиних потомака да би их подсјећао на поријекло њихових предака. Не зна се тачно када је Иванта дошао у Совљак. Зна се само да су по доласку крчили шуму да би на тај начин дошли до обрадивог земљишта.
    Као што се и из пописа види, у Совљаку су тада, 1863. године у првом домаћинству била браћа Живан и Спасоје, а у другом браћа Живко и Миладин. Не зна се да ли су то синови или каснији потомци досељеног Иванте. Живан је имао три сина: Николу, Игњата и Велимира. Никола је имао пет синова: Алексу, Сима, Живорада, Добривоја и Цвеју. Алекса и Живорад су погинули у српско–бугарском рату, 1913. године, без порода. Порода нема ни од Добривоја и Цвеје. Једино је од петоро браће Симо имао порода. Имао је сина Ђока од кога су Милован и Симеун, а од Милована је син Миладин. Од Игњата, другог Живановог сина нема порода, док од најмлађег Велимира су четири сина: Душан, Паун, Чедомир и Драгић. Прва тројица су помрли као дјеца, док Драгић, рођен 1906. године, има пет синова: Живорада, Миодрага, Здравка, Војимира и Слободана. Живорад Драгићев има сина Милана, а од Милана су синови Драган и Милисав. Миодраг Драгићев има сина Драгољуба, а Војимир Драгићев има два сина: Зорана и Срђана. Друга два Драгићева сина, Здравко и Слободан, немају мушког порода. Ни од Спасоја, Живановог брата (из пописа), нема порода. Њихов рођак или брат (из пописа), Живко, имао је сина Ранка, а од Ранка су Радомир и Живко. Радомир нема мушког порода, а Живко је настрадао у двадесетој години живота, такође без порода. Ни од Миладина, Живковог брата (из пописа), нема потомства.

    Извор: Тадић Радивоје М. – ТАДИЋИ – генеалогија пивског братства Тадић и друга братства Тадић, Београд, 1990.

  7. Тадић Инес

    Тадићи са Баније,Костајница Мало Крчево
    Сад тренутно има таамо мој стриц Ђорђе Тадић,остали су помрли или избјегли у рату 95.Сада се налазимо у Војводини,Инђија.
    Славимо св.Пантелејмона.Лоза се гаси,остале смо сестра и ја и то је крај☹️

  8. Тадић

    Тадић пореклом смо са Пиве.
    Средином 19. века су дошли у село Савковић, близина Љубовије и Ваљева.
    Славимо Св. Јована.

  9. Ivan Tadić

    Postovanje, molim Vas za neke informacije za Tadiće kod Loznice, tacnije selo Kozjak.

  10. Miljana Milanović

    Tadići, poslije seoba promenjeno u Jovičić naseljeni su u selu Ugljevička Obrijež u Republici Srpskoj