Порекло презимена Тадић

3. фебруар 2012.

коментара: 33

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ТАДИЋ

    -Вукићевица, друга половина 18. века, Плужац у Подгорини, Никољдан.
    -Каменица, друга половина 18. века, Драгијевица у Подгорини, Ђурђиц.
    -Стубленица, друга половина 18. века, Осат, Аранђеловдан.
    -Црниљево, друга половина 18. века, Церова у Рађевини, Јовањдан, уз Матиће-1.
    -Јошева, после 1827. године, Костајник у Рађевини, Аранђеловдан, виђена и богата задруга.

  2. Фамилије-презимена Тадић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Тадић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабајић
    -Доња Буковица
    -Козличић
    -Драгијевица
    -Лопатањ
    -Миличиница
    -Плужац
    -Цветановац
    -Шушовка (Шушеока)

  3. Radivoje M. Tadić je autor knjige koja je značajan doprinos novijem antropogeografskom proučavanju porekla stanovništva. Njen naslov je:
    T A D I Ć I GENEALOGIJA PIVSKOG BRATSTVA TADIĆ I DRUGA BRATSTVA PREZIMENA TADIĆ
    Na i-mejl [email protected] poslaću naslovnu stranicu, predgovor recenzenata, i stranicu sa njihovim imenima i imenima ostalih saradnika autora.
    Knjiga nije moja ali pokušaću da je zadržim dok ne kontaktiram autora sa ciljem pribavljanja njegove saglasnosti za skeniranje celog sadržaja za potrebe portala Poreklo. Voleo bih da čujem mišljenje o tome da li je takav pokušaj poželjan, odnosno da li je vredno truda da se sadržaj knjige skenira.

  4. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Тадић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Тадић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бурово
    -Крушевица
    -Цветовац
    -Чибутковица
    -Мељак – изумрли

  5. Фамилије-презимена Тадић по местим живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Горње Кошље
    -Савковићи у Горњим Кошљама
    -Будишић 1
    -Будишић 2
    -Доња Тријешњица
    -Цулине
    -Дрлаче
    -Горња Љубоивиђа
    -Црвица
    -Јагоштица
    -Растиште (Илићи).

  6. Бранко Тодоровић

    Тадићи који воде порекло из Шумберка у мађарском делу Барање славе Св. Марка.

  7. Dušan

    Dosta prezimena Tadić ima u Rapublici Srpskoj ,,krajini,, naročito Prijedor a obišao sam selo u Drvaru u kojem je preko 50 domaćinstava Tadića i svi slave sv.arhangela.

    • Милорад Богдановић

      Презиме Тадић, крајем 19 вијека, спомињу се у митрополији дабробосанској као слављеници осам различитих слава на простору бањалучком, приједорском, гламочком, дубичком, власеничком,петровачком, дервентском,, кључком, маглајском,сарајевском, крупском, градишком и сребреничком.
      Ово презиме је настало од имена Тадија.

  8. Славко К. Шобот

    Knjiga ”T A D I Ć I GENEALOGIJA PIVSKOG BRATSTVA TADIĆ I DRUGA BRATSTVA PREZIMENA TADIĆ” u međuvremenu je digitalizovana i postavljena na portal i u PDF formatu tako da se može preuzeti za lične potrebe.
    Postoji mjeđutim još jedna knjiga koja pored opisa mesta i porodičnih stabala svih meštana ima i porodično stablo Tadića iz tog sela. Knjiga se zove ”ŠIPOVLJANI – ŠIPOVLJANCI I NJIHOVI POTOMCI”, autor i izdavač Milivoj O. Rodi. Šipovljani su jedno od najvećih sela u dolini Unca, graniči se sa samimom varošicom Drvar.

    • Поштовани, да ли можете да поставите линк гдје би се могла преузети дигитализована књига коју сте навели.

      Унапријед захвалан.

      Поздрав

  9. Tadić Nikšić

    Veliki broj Tadica vodi porijeklo iz Pive odakle, se zbog okupacije osmanlija raseljavaju po cijelom balkanu. Veliki broj živi u Nikšiću odakle potiču pojedini Tadici u Beogradu. Boris, bivši predsjednik je posjetio svoje rođake u Rastovcu kod Nikšica prije nekoliko godina. Taj snimak možete pronaći na YouTubu. Postoji i priča da su neki Tadici odbegli iz Pive po Hrvatskoj gdje su primili katoličku vjeru. Pročitajte knjigu gore napominjanu

    • Александар Тадић

      Преко Херцеговине и Баније у Срем,село Сасе ( сад Нови Карловци ),након тога Љуково и напокон у Инђију. Два брата Јован и Никола, (ми славимо Никољдан) Никола је отишао у Америку, никад се није вратио. Има доста који су примили католичку веру,али исто тако има и оних који су примили муслиманску веру. У Срему не знам ни за једне који су у роду осим нас и стрица. Прочитао Генеалогију Пивског братства Тадић,имам књигу наравно :). Свако добро

  10. Војислав Ананић

    ТАДИЋ

    Тадић, у Пиви: Смријечно, матично, потомци Тадије Браниловића (од половине 16. в.), Магуди, Плужине, Сељани. Од њих су у: Устиколина (уз Дрину), Врху Праче (Подроманија), Врбном (Анђелићи), Зазвођу, Ђедићима и Добочанима (Требиње). Оданде једни у: Никшић и сусједно Горње Поље (око 1840. год.). У Ђедићима, од Тадића јесу Ђедић и Спаравало, Котору, Будви, у Србији: од Тадића у Ваљеву, Београду, Соко Бањи, Ужицу, Драгоцвету, Белој Паланци, Кучеву. Око 1700. год. неки Тадија (од Тадића из Пиве) касније као: Тадић у Азбуковици и Дрљачама, уз Дрину, од којих су у Келну (Њемачка), Љубовији, Малом Зворнику, Костајнику (Крупањ), Шапцу, Скопљу (Македонија); у Кољанини код Врљике у Цетињској крајини, у горњем сливу Цетине, поријеклом су из Херцеговине или Црне Горе; У Старом граду Хвар, поријеклом су из Херцеговине, гранично Црној Гори, дошли као православци; Кртова код Лукавице (Босна), поријеклом од некуда из Црне Горе; Амајлије и Јања код Бијељине, однекуда из Црне Горе; Подриље (Винковци), као: Антић досељеници од Пљеваља.
    Тадићи из Пиве (Смријечна, Стабна), старосједиоци. Крсна слава Свети Јован.