Poreklo prezimena Tadić

3. februar 2012.

komentara: 33

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    TADIĆ

    -Vukićevica, druga polovina 18. veka, Plužac u Podgorini, Nikoljdan.
    -Kamenica, druga polovina 18. veka, Dragijevica u Podgorini, Đurđic.
    -Stublenica, druga polovina 18. veka, Osat, Aranđelovdan.
    -Crniljevo, druga polovina 18. veka, Cerova u Rađevini, Jovanjdan, uz Matiće-1.
    -Joševa, posle 1827. godine, Kostajnik u Rađevini, Aranđelovdan, viđena i bogata zadruga.

  2. Familije-prezimena Tadić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tadić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babajić
    -Donja Bukovica
    -Kozličić
    -Dragijevica
    -Lopatanj
    -Miličinica
    -Plužac
    -Cvetanovac
    -Šušovka (Šušeoka)

  3. Radivoje M. Tadić je autor knjige koja je značajan doprinos novijem antropogeografskom proučavanju porekla stanovništva. Njen naslov je:
    T A D I Ć I GENEALOGIJA PIVSKOG BRATSTVA TADIĆ I DRUGA BRATSTVA PREZIMENA TADIĆ
    Na i-mejl [email protected] poslaću naslovnu stranicu, predgovor recenzenata, i stranicu sa njihovim imenima i imenima ostalih saradnika autora.
    Knjiga nije moja ali pokušaću da je zadržim dok ne kontaktiram autora sa ciljem pribavljanja njegove saglasnosti za skeniranje celog sadržaja za potrebe portala Poreklo. Voleo bih da čujem mišljenje o tome da li je takav pokušaj poželjan, odnosno da li je vredno truda da se sadržaj knjige skenira.

  4. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Tadić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tadić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Burovo
    -Kruševica
    -Cvetovac
    -Čibutkovica
    -Meljak – izumrli

  5. Familije-prezimena Tadić po mestim življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Gornje Košlje
    -Savkovići u Gornjim Košljama
    -Budišić 1
    -Budišić 2
    -Donja Triješnjica
    -Culine
    -Drlače
    -Gornja Ljuboiviđa
    -Crvica
    -Jagoštica
    -Rastište (Ilići).

  6. Branko Todorović

    Tadići koji vode poreklo iz Šumberka u mađarskom delu Baranje slave Sv. Marka.

  7. Dušan

    Dosta prezimena Tadić ima u Rapublici Srpskoj ,,krajini,, naročito Prijedor a obišao sam selo u Drvaru u kojem je preko 50 domaćinstava Tadića i svi slave sv.arhangela.

    • Milorad Bogdanović

      Prezime Tadić, krajem 19 vijeka, spominju se u mitropoliji dabrobosanskoj kao slavljenici osam različitih slava na prostoru banjalučkom, prijedorskom, glamočkom, dubičkom, vlaseničkom,petrovačkom, derventskom,, ključkom, maglajskom,sarajevskom, krupskom, gradiškom i srebreničkom.
      Ovo prezime je nastalo od imena Tadija.

  8. Slavko K. Šobot

    Knjiga ”T A D I Ć I GENEALOGIJA PIVSKOG BRATSTVA TADIĆ I DRUGA BRATSTVA PREZIMENA TADIĆ” u međuvremenu je digitalizovana i postavljena na portal i u PDF formatu tako da se može preuzeti za lične potrebe.
    Postoji mjeđutim još jedna knjiga koja pored opisa mesta i porodičnih stabala svih meštana ima i porodično stablo Tadića iz tog sela. Knjiga se zove ”ŠIPOVLJANI – ŠIPOVLJANCI I NJIHOVI POTOMCI”, autor i izdavač Milivoj O. Rodi. Šipovljani su jedno od najvećih sela u dolini Unca, graniči se sa samimom varošicom Drvar.

  9. Tadić Nikšić

    Veliki broj Tadica vodi porijeklo iz Pive odakle, se zbog okupacije osmanlija raseljavaju po cijelom balkanu. Veliki broj živi u Nikšiću odakle potiču pojedini Tadici u Beogradu. Boris, bivši predsjednik je posjetio svoje rođake u Rastovcu kod Nikšica prije nekoliko godina. Taj snimak možete pronaći na YouTubu. Postoji i priča da su neki Tadici odbegli iz Pive po Hrvatskoj gdje su primili katoličku vjeru. Pročitajte knjigu gore napominjanu

    • Aleksandar Tadić

      Preko Hercegovine i Banije u Srem,selo Sase ( sad Novi Karlovci ),nakon toga Ljukovo i napokon u Inđiju. Dva brata Jovan i Nikola, (mi slavimo Nikoljdan) Nikola je otišao u Ameriku, nikad se nije vratio. Ima dosta koji su primili katoličku veru,ali isto tako ima i onih koji su primili muslimansku veru. U Sremu ne znam ni za jedne koji su u rodu osim nas i strica. Pročitao Genealogiju Pivskog bratstva Tadić,imam knjigu naravno :). Svako dobro

  10. Vojislav Ananić

    TADIĆ

    Tadić, u Pivi: Smriječno, matično, potomci Tadije Branilovića (od polovine 16. v.), Magudi, Plužine, Seljani. Od njih su u: Ustikolina (uz Drinu), Vrhu Prače (Podromanija), Vrbnom (Anđelići), Zazvođu, Đedićima i Dobočanima (Trebinje). Odande jedni u: Nikšić i susjedno Gornje Polje (oko 1840. god.). U Đedićima, od Tadića jesu Đedić i Sparavalo, Kotoru, Budvi, u Srbiji: od Tadića u Valjevu, Beogradu, Soko Banji, Užicu, Dragocvetu, Beloj Palanci, Kučevu. Oko 1700. god. neki Tadija (od Tadića iz Pive) kasnije kao: Tadić u Azbukovici i Drljačama, uz Drinu, od kojih su u Kelnu (Njemačka), Ljuboviji, Malom Zvorniku, Kostajniku (Krupanj), Šapcu, Skoplju (Makedonija); u Koljanini kod Vrljike u Cetinjskoj krajini, u gornjem slivu Cetine, porijeklom su iz Hercegovine ili Crne Gore; U Starom gradu Hvar, porijeklom su iz Hercegovine, granično Crnoj Gori, došli kao pravoslavci; Krtova kod Lukavice (Bosna), porijeklom od nekuda iz Crne Gore; Amajlije i Janja kod Bijeljine, odnekuda iz Crne Gore; Podrilje (Vinkovci), kao: Antić doseljenici od Pljevalja.
    Tadići iz Pive (Smriječna, Stabna), starosjedioci. Krsna slava Sveti Jovan.