Порекло презимена Стојиљковић

3. фебруар 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Dragana

    Cao,ja sam iz Beograda,otac mi je rodom iz sela Piskupovo,pedesetih su se doselili u Bg.Inace prezime koje nose moji stricevi ,baba i deda je Stojiljkovic samo je on kao najsterije dete nosio prezime po imenu nekog dede ,Mitrovic.I mi se prezivamo Mitrovic.Krsna slava je sv.Nikola,ali je niko od njih nije slavio.Verovatno su dalji preci.Od familije sem ove rodjenoje(stricevi,tetka ,braca i sestre)nikoga ne znam,ima nekih u leskovcu,ali ih ne poznajem,niti sam bila tamo ikad.

  2. Dragan

    Golemo selo Gradnja iznad Vranja….

  3. Ljiljana

    i moje prezime je Stojiljkovic. Poticem sa Kosova tacnije Klokot banja. Od prica babinih sam razumela da su se bezeci od turaka doselili iz makedonije ako je tacno.

  4. Poštovani rođaci i plemenici,
    Prezime Stojiljković je uglavnom jednako verziji Stoilković. Definitivno je da starina prezimena ne pripada sadašnjim okvirima države Srbije. Često spominjanje Kosova je posledica dugogodišnjih (pa i vekovnih) nesuglasica između Bugara i Srba. Obratite pažnju na mesto Kosovo, oblast Pernika, između Ćustendila (srpski: Velbužd), na obroncima bugarske planine Crne Gore. Ista oblast se prirodno i administrativno (pre i za vreme turske okupacije) širi na deo Makedonije. Generalno pomeranje stanovništva je bio “ZBEG” – što znači u istom pravcu kao i okupacione sile. Selo Rejanovci (Trnska oblast – Znepolje u Bugarskoj) raspolaže lokalitetom po imenu “Stoilkovo selište”, a malo dalje je i manastir Presv. Bogorodice koji je ranije nazivan Stoilkovski manastir. Do Titove Jugoslavije Stojiljkovići ne raspolažu odlikama Dinarida, a i danas se lako prepoznamo Šopsko-Goridskim izrazom i građom (vidi: Gavril Sejmenski na Vikipediji). Mi Sto(j)iljkovići smo definitivno poreklom ŽEGRILOVCI kako su nas zvali Srbi u vreme Nemanjića. Imamo izrazito vešte ruke i razvijen čeoni režanj, skloni depresiji (otud i nekolicina teških zločinaca). veoma slaba zastupljenost u javnom životu može biti genetska skromnost ukoliko zaboravimo na prirodnu snagu dinarida koji su zadnjih dekada preplavili Srbiju. Svidelo se to Vama ili ne mi smo starinom iz sadašnje Bugarske. Ostajte zdravo gde god da ste i da se ponosimo jedni s’drugima!

    • Saša

      Poštovani-poštovane,

      Od svih ovde iz komentara, moje bivše prezime Stoilković ispada najstarije tj znam za mnogo vise generacija-godina od ostalih u komentarima…

      Ja sam rodjen u Beogradu, ali otac, deda i pradeda u selu Reljan, pčinjski okrug i prezivamo se Manasijević ( i ovo prezime je jako retko uglavnom iz pčinjskog okruga, Kosovo i Makedonija)

      Do čukun dede smo bili Stoilković i to generacijama, što se jako lepo vidi na groblju koje je u okviru crkve Svetog Arhangela Gavrila u selu Reljan, gde ima 3-4 generacije Stolikovica a pre Stolikovica, je bio neki Stoliko…. ( najblizi grobovi do crkve su od tih mojih predaka, sto asocira ili da su bili imucni ili da su medju prvima sahranjeni dvoristu tada nove ili obnoljene crkve)

      Znaci od tog nekog Stoilka ( treba da saznam za njega kako se prezivao i odakle je) na Stoilkoviće 3-4 generacija, pa onda od nekog Manasija neka dva brata bila, Manasijeva deca svojoj deci dadoše Manasijević drugi ostadoše Stoilkovići, i od tada ja eto ja 4-5 generacija Manasijević, a znam da smo inače bili Stoilkovići.

      Za tog Stolika znam iz priča da je došao iz sela Trejak u Reljan, zbog bolje zemlje i ravnice.

      Selo Reljan je jako jako staro, ima kako oni tamo zovu dosta crkvišta, selišta ( gde je nekad davno bilo istoimeno selo)

  5. Danijela

    Koje je poreklo prezimena Stojiljkovic iz Plazana kod Despotovca, slava Sv. Nikola?

  6. Vladimir Stojiljković

    Stojiljkovići imaju 4 prezimena: Stojiljković, Stoiljković, Stoilković, Stojilković. Prezime nastalo od korena reči Stoji.. Prema popisu iz 2011. God Stojiljkovića ima oko 7000 .U gradu Leskovcu sa ovim prezimenima ima. 350 domova i 150 na teritoriji opštine Leskovac. Iz moje familije žive u Donjoj Stražavi kod Prokuplja, Predejanu, Beogradu, Vršcu, Čoki , Draževcu. Moja familija vodi poreklo od Stojiljka koji je živeo u Ruplju, Pavlička mahala, opština Crna Trava. Imao je tri sina: Vojina , Mihaila i Pavla. Vojin moj navrdeda rodjen je 1850. god. u Pavličini. Njegova supruga je Anastasija. Vojin je slavio Mittovdan kao krsnu slavu. Vojin se iz Pavličine u Donju Stražavu kod Prokuplja doselio 1878 god. sa porodicom. Imao je dva sina : Jovana 1875) i Živka (1892) i 4 ćerke. Vojinov sin Jovan imao je ćerku Darinki (1898) sina Danila (1909) i Miloša (1913). Danilovi sinovi su Vojin (1929) Miodrag (1933) Radivoje (1038) Tomislav (1940) i Milovoje (1942) . Vojinov sin Radomir Živi u Draževcu kod Obrenovca sa sinovima Predragom i Nenadom koji su u Beogradu.Vojin ima i Sina Milisava koji živi u Beogradu ima ćerku i mene sina (Vladimira).Vojin ima i sina Dobrivoja živi u Beogradu sa ćerkom. Miodragov sin Bratislav sa sinom Jovanom živi u Študgartu. Tomislav i njegov sin Goran i unuci Aleksa i Danilo žive u Čoki u Banatu. Danilov sin Milivoje sa ženom sinovima Ivanom i Igorom žive u Donjoj Stražavi kod Prokuplja. Igor ima ćerku i sinove Stefana i Danila. Od drugog Jobanovog sina gore navedenog Miloša (1013) ima sina Militina sa unukom Slavoljubom živi i D.Stražavi. Milošev sin Slobodan živeo je i D Stražavi a njegov sin Milivoje u Vršcu. Milošev sin Jovan 1937) ima sina Gorana i Zorana D. Stražava. Goran ima dve ćerke i sina Aleksandra. Zoran ima dva sina Dalibor i Darko. U Predejanu živi Mile Stoilković sa suprugom i majkom. Miletov sin Miloš živi i Nišu. U. Predejanu zivi Igor Stojilkobic sa suprugom i cerkama . U Beogradu živi Dragoslav njegov sin Vojislav i unuk. Po kazivanju Jobana Stojiljkovića 1875) jedan njegov rodjak se iz Pavličke mahale selo Ruplje odselio u Leskovac. Ako neko od Ova 4 prezimena slavi Mitrovdan to bi značilo da smo u stodstvu. O Stojiljkovićima je pisao moj rodjak dedin brat Radivoje Stojiljković iz D Stražave u hronici Donja Stražava 2001 godine.. pozdrav ….

  7. ivan

    Pozdrav Stoiljkovici.Moje poreklo je iz sela Donja Toponica kod Prokuplja.Nisam imao mogucnosti da malo vise saznam o svom poreklu,jer nije imao ko da mi prenese.Znam samo o svom dedi i nbjegovim sestrama i braci.Njegov otac se zvao Cvetko i umro je 1918 od trbusnog tifusa,tako da njemu nije imao ko da prenese saznanja pa nije ni on mogao meni.Slavimo Mitrovdan

  8. Miodrag Stojiljkovic

    Zovem se Miodrag Stojiljkovic, zivim u selu Brejanovce , pripadam familiji CRNOSESIRCI / CRNOCAKSIRCI. Slavimo sv. Arhangela Mihajla. Hteo bi da saznam malo vise o svom poreklu I svom prezimenu

  9. Uroš

    Pozdrav! Moje ime je Uroš Stojiljković iz Prokuplja. Krsna Slava Sv. Arhangel Mihail. Po dedinoj priči poreklo mi je iz Crne trave. Već sam pročitao da spominjete jednog pretka Stojiljka. To je moj kurđel. Njegov sin a moj navrdeda Stojko doselio se u jedno selo kod Prokuplja odakle su njegovi sinovi Boško i Jordan prešli u Prokuplje da žive. Jordan je učestvovao u Prvom svetskom ratu a po zanimanju je bio nadničar i poljoprivrednik. Njegov jedini sin Dušan po zanimanju zanatlija ima 3 sina od kojih je srednji moj deda. Dedin stariji i mlađi brat žive u Beogradu sa porodicama.

  10. Никола Стојиљковић

    Здраво свима! Зовем се Никола Стојиљковић имам 14 и тренутно живим у Београду. Ја сам из Ниша отац ми се зове Александар (Саша) мајка Јелена. Очева мајка се зове Живка а отац Цветко. Цветков отац се звао Драгомир. Остало што знам јесте да је мој деда Цветко из села Копашница јужно од Лесковца. Ако неко зна порекло или неко неког зна нека ми јави на мејлу.