Порекло презимена Стојиљковић

3. фебруар 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Velibor

    Lokacija- Vlasotince,
    Krsna slava- sv. Arahangel
    Od dede sam slušao priču da smo se doselili iz s.Draince Na granici sa Bugarskom.
    U knjizi koja govori o poreklu Vlasotnčana nisu navedeni moji preci pod prezimenom Stojiljković. Trenutno nemam knjigu kod sebe ali ću se potruditi da saznam naslov pod kojim je izdata. Neznam kolko je za verovati jer je komunističko izdanje.
    Pre nekoliko godina od jednog cenjenog lokalnog advokata Radivoja Prikića saznao sam da smo se doselili iz Bitolja, ali nisam uspeo da vidim izvor.
    Možete me kontaktirati na navedenoj email adresi.
    Veliki pozdrav

  2. Sarko

    Cao Velibore. Memam kompletnu monografiju za grad Vlasotnice. Hteo bi da te pitam, da li ste vi stara porodica u Vlasotnicu? ili ste iz nekog sela u okolini? Najstarije stanovnistvo grada Vlasotinca doseljeno je sa raznih strana: Sa Kosova, iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Luznice, okoline Surudlice, Pirota, Raske oblasti i dr. A sto se tice Vaseg prezimena, ono je tipicno juznjacko prezime. Prezimena poput Stojiljkovic, Stoiljkovic, Stoilkovic i slicna su najrasprostranija prezimena na jugu Srbije.

  3. Jovana

    Ja sam iz Nisa, na jugoistoku Srbije. Moje prezime, Stojiljkovic, je veoma cesto u okolini Nisa. Npr, u selu Tesici, kao i u gradu Aleksincu. Deda mi je takodje pricao da je nase prezime nastalo od prezimena Stoiljkovic koja je iz okoline Sumadije tj Velika Plana. Ali negde oko Kosovskog boja jedan deo porodice se odvojio od ostalih i uputio se na jug, a zatim naselio u okolini Nisa i dodali su slovo J na prezime. Ja ne znam bas puno o tome, ali tako sam cula. Imam 14 godina i volela bih da znam vise o svom prezimenu.
    Pozdrav.

    • Даки

      Здраво Јована. Изгледа да нису сви иатог порекла. Мојр презиме је иато али је наше порекло са иатока на граници са Бугараком. Поздрав

  4. Dacha

    bilo bi lepo da imam vise informacije o tom Prezimenu iz nisa sam i isto potomac tog prezimena. Moji su vec dugih godina vise od sto u Zaplanju.

  5. sesa

    Ja znam da su se moji doselili iz Vranjske Banje i naselili se posle rata ’46 u Banat dve porodice Stojilkovic.

  6. gordana rodj. stojiljković udato belanović

    Кoje je poreklo prezimena Stojiljković iz Pečenjevaca kod Leskovca, slava je sv. Nikola, a nadimak je BARBAŠLICI, ILI BABAŠLICI.

    • Небојша Новаковић

      Барбешилци су непознатог порекла. Има их свих презимена. Становништво овог краја махом води порекло из Новобрдске Криве Реке (Косово).

  7. Nikola

    Porodica Stojiljkovic, okolina Vranja je u pitanju , Golemo selo.
    Molio bih vas ako ima nekih podataka o poreklu.
    Unapred hvala

  8. Nenad

    Pozdrav Gordana,takodje sam Stojiljkovic,poreklom iz sela Ruplje(Crna Trava)navrdjed se odselio u D.Strazavu kod Prokuplja gde su i danas vecina mojih rodjaka.Po nekoj prici mislim da smo neki rod,jos ako si u srodstvu sa Zdravkovicima iz Pecenjevaca to je sigurno.

    • Goran Stoiljkovic

      Pozz. I moja dedovina je iz Prokuplja,ali ja sam iz Kragujevca,tako da ne znam nista o tome, samo znam da je u odnosu na vas moje prizime od cukundede BILO BEZ SLOVA J!!! Kako to???

      • војислав

        Moja očevina i dedovina je iz Prokuplja, slavimo slavu Sveti Jovan, Moj deda Vojin, tvoj pradeda ako se ne varam se doselio iz sela Balajnac, koje se nalazi između auto puta Beograd-Skoplje i Prokuplja. Pokušavam da nađem dalje korene, možda mi neko pomogne.

        • Uroš

          Pozdrav. Naša slava je takođe Sveti Jovan 20. januar, prema informacijama koje imam prezime smo dobili od čukundede Stoiljka (koji je rođen otprilike 1850) negde na Suvoj planini. Možda je i Zaplanjski kraj u pitanju. Probaću da saznam još.

          Stoiljkov sin je Đorđe je nestao u Prvom svetskom ratu, njegovo ime i prezime nalazi se u selu Jelašnica na spomeniku stradalima u Prvom svetskom ratu.

  9. rade

    ja koliko znam moj deda mi je pricao da imena stojiljkovic stoilkovic itd slicna nose poreklo od dva brata stojil pa su nastala mesanjem osta inace poreklo ide ispod nisa a selo odakle otprilike vec 5 genaracija unazad dolaze se zove vladicin han tako da otprilike tu negde se nalazi i mesto odakle poticemo da i stankovic nam je srodno prezime tako da pozdrav za sve koji nose ovo casno prezime

  10. Beta

    Имам податке да се мој прадеда звао Драгомир Стојиљковић и да је живео у Бабушници или околини, Не знам пуно о њему јер је његов син, мој деда преузео касније презиме свог очуха и нисмо пуно знали о том делу фамилије.Мислим да је прадеда Драгомир преминуо крајем деведесетих или негде око 2000. године.
    Оно што ми је познато је да је неко време радио и у Бугарској па чак постоје приче да је тамо имао и неки део свог имања.

    • Milos Slavkovic

      I moja prababa Stojna Stoiljkovic je isto iz Babusnice kod Surdulice , tako da smo sto posto neki rodjaci .Samo znm da je imala sestru bliznakinju Stanu .Moja prababa se udala u obliznje selo Jelasnice za Jovcice i kasnije su se preselili u Rogacicu kod Kosovske Kamenice ,a zbog rata preselili su se u Leskovac gde su imali 6 dece gde su u Leskovac samo ostali moj deda I njegova dva brata a ostali su po Belgiji Holandiji I po Beogradu. Pozzz