Порекло презимена Старчевић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ СТАРЧЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Старчевић Хаплогрупа: I2a DS род С Порекло: Јадранска Лешница, Лозница, Србија Крсна слава: Тривуњ [toggle title="ТЕСТИРАНИ СТАРЧЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Старчевић Хаплогрупа: I2a DS род С Порекло: Јадранска Лешница, Лозница, Србија Крсна слава: Тривуњ Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Старчевић

Порекло презимена Старчевић

ТЕСТИРАНИ СТАРЧЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Старчевић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Јадранска Лешница, Лозница, Србија

Крсна слава: Тривуњдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (44)

 • Nebojša Starčević

  Starčevići (Sarajevo i okolina)
  Slave Đurđevdan, u Sarajevu i okolini žive od kraja 18 vijeka. Spominju se u knjizi „Naselja srpskih zemalja“ Jovana Cvijića iz 1907 godine.
  Porijeklom su iz sela Miholjače- Gacko gdje se smatraju starom porodicom. Spominju se u knjizi Riste Milićevića „Hercegovačka prezimena“.
  Daljom starinom su iz Krtola (Grbalj-Boka Kotorska) potomci su ?Dapca? a tu su nekada doselili iz Starčeva (Skadarsko jezero) mjesto u blizini manastira „Starčeva gorica“.(spominje se u „Spisku crnogorskih prezimena“)
  Vjerovatno su po tom mjestu uzeli prezime a navodno su potomci Strahinjića sa Kosova (Malena Banjska).

  Одговори
  • Defendor

   Од ових Старчевића (Сарајево и околина) су вероватно и Старчевићи из Раковца и Пала. Њих спомиње Душан Паравац у свом Непоптуном списку жртава Добојског логора 1914-1917. године. Спомињу се конкретно следеће особе: Старчевић Зора (Пале), Старчевић Марко (Раковац) и Старчевић Стана (Раковац). Нажалост, пошто списак није целовит, не знамо да ли је било још Старчевића у логору, али вероватно да јесте.

   Кроз Добојски логор прошло је више од 46.000 људи, а само мали број, око хиљаду и нешто жртава је пописан, углавном на основу сведочења људи сродника страдалих у Добојском логору 1914-1917. године.

   Одговори
 • administrator

  Небојша, хвала вам на овом лепом прилогу!

  Одговори
 • Nebojša Starčević

  Nema na čemu, nadam se da će ovo nekome biti od pomoći.Pozdrav.

  Одговори
 • Peco

  Starcevica ima u selu Cengic, blizu Janje- Bijeljina. Slave Sv Georgija. Odakle su tu dosli ne znam.

  Одговори
 • NEMANJA STARČEVIĆ

  STARČEVIĆI (DOBOJ I OKOLINA SELA KOŽUHE I OSJEČANI) SLAVA SVETI NIKOLA (19 DECEMBAR) NAVODNO POREKLO CRNA GORA-HERCEGOVINA USMENO PREDANJE:BILO 9-ERO BRAĆE OD ČETVRTOG ŽENA BILA NEKA VRAČARA PA NAS RASULA NA SVE STRANE SVETA.

  Одговори
 • Zeljko

  Starcevici su iz sela Ravni blizu Uzica Srbija. Doselili su se iz Hercegovine(Otasevina) 1694. Vodimo poreklo od majke Jaride i oca Radojice koji je imao cetiri sina(Vaso,Milija,Milovan,Milisav) od koga mi svi Starcevici iz Uzica poticemo.Moj potomak od koga ja vodim poreklo ja Vaso. Ima nas dosta u Uzicu, i svi slavimo krsnu slavu STEVANJDAN drugi dan po Bozicu.

  Одговори
 • Neso

  Starcevici zive u selu kod Doboja porijeklom iz C.Gore slave Sv.Nikolu i pominju se jos od 1446 god.Selo se zove Kozuhe .

  Одговори
 • Сремац

  Старчевића има у Јадранској Лешници, Поцерина, Западна Србија. Славе Трифуњдан. По неким наводима доселили се из Херцеговине у 19. веку. Било би занимљиво истражити да ли постоје родбинске везе међу Старчевићима са различитим славама. Изгледа да су миграције Старчевића кренуле из Боке. Ови бокељски Старчевићи славе Срђевдан.

  Одговори
 • Dejan RS

  Starčevića ima i u okolini Bosanske Krupe, smatra se da su došli odatle iz Like.Selo u kome su bili nastanjeni se zove Pučenik: Na tom području živeli su sve do rata koji se dogodio na tim prostorima 1995.Nakon toga su u rasejanju po Srbiji i dijaspori.
  Svi Starčevići iz okoline B.Krupe slave sv. Arhandjela Mihaila.

  Одговори
 • Starčević

  @Nebojša, šta znači i okolina? Da li svi Stračevići koje slave Djurdjevdan u Bosni vode poreklo sa iz Gacka

  Одговори
  • Nebojša Starčević

   Izvinjavam se što tek sad odgovaram, odavno nisam bio na ovom sajtu. Uglavnom, kada sam napisao „Sarajevo i okolina“ pod „okolina“ sam mislio na sarajevska prigradska naselja. Koliko ja znam, Starčevića još ima u Gacku- selo Miholjača, neznam koju slavu slave. Sudeći po komentarima ostalih posjetilaca, Starčevići izgleda, uglavnom vode porijeklo iz Hercegovine-Gacka pa bi se na osnovu toga moglo zaključiti da su svi mogli biti jedno veliko bratstvo koje se vremenom raselilo na prostoru Balkana. To što slave različite slave ne mijenja ništa. Ovo je, naravno, samo pretpostavka i za ozbiljnije zaključke moralo bi se napraviti istraživanje. Zahvaljujući ovom sajtu možemo da se povežemo, iznesemo svoja saznanja o ovoj temi i jedni od drugih mnogo naučimo o svojoj porodici. Pozdrav.

   Одговори
   • djoko

    Starčevići žive i sa obje strane Kozare(Omarska i Gornji Podgradci.Slava im je Sveti Nikola.Prema nekim saznanjima navodno potiču od Grahova(Crnogorsko)Kao prezime ima ih u sve tri vjerske konefije.Muslimani sa tim prezimenom žive u Zavidovićima.O Hrbatima da se i ne govori,navodno im je i otac nacije Starčević,s tim što mu je majka bila Srpkinja.Tako je to sa prezimenima na ovim balkanskim prostorima.Nažalost,nisam nigdje uspio iskopati najpribližnije-najtačnije projeklo nastanka ovog prezimena,iako sama riječ star puno govori.Sve novo o prezimenu rado bih pročitao i čuo?!

    Одговори
   • nikola starcevic

    Nebojsa ne znam nista za Starcevice iz Gacka osim da nema nijednog. Baba moja pokojna Jela Starcevic devojacki Milosevic se posle drugog svetskog rata udala za mog pokojnong dedu Luka Starcevic koji je poreklom iz Orasca. Otac me je redovno vodio u Gacko, dva puta godisnje, poznajem mnoge ljude, to je malo mesto 5-7 hiljada ljudi sa okolnim selima. Nema starcevica. Imam u tom stanu u Gacku telefonski imenik iz 1970. u kom je jedini upisan Starcevic upravo moja baba.

    Одговори
 • SuperStarcevic

  Starcevici,

  Moji su poreklom iz sela Donji dabar kod Sanskog mosta, vec duze vremena pokusavam da pronadjem rodoslov ili bilo sta slicno sto bi mi pomoglo da napravim porodicno stablo, slavimo Svetog Stefana (24. Novembar)
  Ako iko moze da mi pomogne puno bi mi znacilo….Hvala unapred

  Одговори
 • Starčević

  @Nebojša – prezimenjače-prva poruka ti je bila daleko stručnija pa se pitam i da li je u pitanju ista osoba 🙂 prema online imeniku Republike Srpske Starčevića nema u Gacku niti u Hercegovini uopšte.
  Ja sam iz tvog prvog posta zaključio da Starčevići iz Gacka koje spominje i Risto M. Slave Djurdjevdan- pa sam te zato pitao da li to znači da su oni sa tom slavom u Bosni poreklom odatle jer ovo prezime i nije toliko često da bi bila slučajnost

  Одговори
 • Nebojša Starčević

  Nisam stručan u ovoj oblasti, istraživao sam porijeklo moje porodice i došao do određenih podataka koje sam podijelio sa vama.
  Imao sam i pomoć u vidu savjeta od mog prijatelja Miroslava Niškanovića, on je naš poznati etnolog, a mislim da je saradnik na ovome sajtu.
  Ako je bilo šta izgledalo stručno u mom prvom postu onda je to zahvaljujući njemu. Ali da se vratimo temi i da napišem ono do čega sam ja došao i iznesem svoje mišljenje.
  Prezime Starčević je izgleda rijetko u Hercegovini (mislim na pravoslavne) ali je dosta prisutno u Bosni. Na ovu temu interesantna je knjiga „Prezimena Srba u Bosni“ Đorđe Janjatović.
  Po Janjatoviću Starčevići su rašireni po gotovo čitavoj Bosni a slave sljedeće slave:
  Sv Arhagel Mihajlo- Bihać, Prijedor, Krupa, Dubica
  Sv. Arhiđakon Stefan- Tešanj
  Sv. Dimitrije- Banja Luka
  Đurđevdan- Prijedor, Prnjavor, Sarajevo, Vlasenica, Dubica
  Sv. Jovan Krstitelj- Pale(Sarajevo), Derventa, Prnjavor, Tešanj
  Sv. Marko Evangelista- Prijedor, Derventa
  Sv. Simeon- Prijedor Derventa
  Srđevdan- Tešanj
  Časne verige- Tešanj
  Iz prethodnog posta vidimo da treba dodati još i Starčeviće iz Donjeg Dabra- Sanski most.
  Geografsko porijeklo ovih porodica nije navedeno i sasvim sigurno su neki od njih porijeklom iz Hercegovine(Miholjače)kao moja porodica.
  Može se pretpostaviti da Starčevići koji slave Đurđevdan (iz teksta iznad se vidi gdje sve žive) vode porijeklo iz istog kraja i da su ista porodica ali to nije najsigurnija metoda jer slava može da se promijeni pod određenim okolnostima (mada rijetko).Ovi iz Gacka(Miholjače), slave Đurđevdan- greška je u prošlom postu. Da li još neko tamo živi, neznam tačno ali sam u knjizi „Hercegovačka prezimena“ našao da tamo živi još jedna porodica(knjiga je izdata u Beogradu 2005), nešto slično mi je potvrdio jedan čovjek koga sam slučajno upoznao na moru.
  Evo šta kaže Risto Milićević.
  „STARCEVIĆ (p). stara gatačka porodica „s Miholjača”. Daljom su starinom iz Krtola u Boki kotorskoj. Rod su sa Lučićima. Milovićima i Okiljevićima. Raselili su se u okolinu Sarajeva. U Gacku je ostala samo jedna porodica.“
  Nadam se da će vam ove ispravke pomoći u istraživanju.Pozdrav.

  Одговори
 • Starčević

  Ako je indikacija http://www.mtel.ba u celoj Hercegovini nema Starčevića- malo je to čudno ako su „stara porodica “ očekivalo bi se da ima bar 3-4 kuće negde raseljene sa tim imenom. Prema mtel.ba Starčevića ima u Janji- ali njih ovaj Janjatović ne pominje. Možda su doseljeni skorije . Takodje se vidi da ih ima dosta u Doboju i Malom Prnjavoru izgleda

  Одговори
 • Starcevic Gvozden

  Postovani

  Starcevica ima u selu Gostinica u okolini Uzica. Po pisanju gospodina Rada Poznanovica u knjizi Gostinica nasi predaci su dosli iz Rovaca iz C Gore krajem 18.veka. slavimo Svetog Luku i nismo u srodstvu sa Starcevicima iz Ravni kod Uzica.

  Одговори
 • Starčević Dejan

  Poštovani prezimenjaci
  Moj deda je imao rodoslov moje porodice koji mi je čitao (tada sam imao oko11 god) na moju veliku žalost knjigu je dao nekom rođaku koji je otišao u Kanadu ili u Australiju tako da nemam pisanih dokaza . Po onome što mi je deda rekao a i sam što sam čitao Starčevići su veliko pleme poreklom od Vasojevića oko Berana.
  Migrirali smo u tri pravca: Severni- Užice-Mačva-Srem
  Srednjezapadni:Nikšić-Gacko- srednja Hercegovina a odatle Sarajevo -Zenica-Slavonija
  Zapadni: Lika-Gospić-G.Lapac. ima jos mesta u Lici ali se ne sećam prošlo je od tada 40 godina
  Moji su iz grada Gospića, a odatle su došli u Novi Grad (B.Novi) selo Poljavnice posle l svetskog rata.Tamo i danas pitaju iz kog si plemena. Slava nam je Aranđelovdan (kao i Vasojevićima). znam da mi je deda rekao da ako neki Starčević slavi moju slavu da smo onda rod. Ima jedno selo pored Gospića gde je bilo mnogo Starčevića ali mi nisu rod.Većina Starčevića iz Hercegovine (izuzev Nikšića) se pokatoličila, to znam jer sam pitao dedu šta znači krst na liniji.Moji su u Liku došli oko 17 veka,bili smo oficirska porodica (ratovali za Austrougare). Toliko od mene i pozdrav svim Starčevićima

  Одговори
 • Starčević Dejan

  Zaboravio sam da napomenem da su iz Like išli dalje ka Bihaću, Prijedoru N.Gradu i neki dalje u Slavoniju. Još nešto mnogi Starčevići su menjali slavu zbog straha od krvne osvete.

  Одговори
 • Pero

  Dejane : Ja sam čuo da se može promeniti prezime zbog krvne osvete ali – slava?! To još nisam čuo.

  Одговори
 • Starcanin

  Znal neko poreklo prezimena Starčanin?

  Одговори
 • Dragan Starčević

  Pozdrav za sve Starčeviće.
  Moja familija Starčević je iz sela Ratari kod Smederevske Palanke. Slavimo Sveti Stevan 9. januara. Nastariji predak za koga znam, ja mu dođem 9. koleno, je prema rodoslovu koji sam pronašao Milivoje a po priči moga dede, koju sam dobro zapamtio, Milija. Takođe po dedinoj priči samo poreklo prezimena je moglo biti dvojako. Dedu Miliju su zvali starac Milija pa smo mi ostali Starčevići. Po drugoj priči u Lici je bilo sedam braća Starčevića od koji su se raselili po ovim prostorima.
  Pozdrav. Dragan.

  Одговори
  • Snezana

   Dragane, ti si moj rodjak. Moji preci su iz Ratara. Po onome sto je meni deda pricao, Starcevici su dosli iz Sjenice. Sa Pestera. Tamo zaista postoji selo Starcevici. Prezime smo dobili po nekom starcu koji je imao puno dece i dugo ziveo. A koliko je meni deda prenoeo, maticno prezime nam je bilo Jokic ili Jocic, nisam dobro upamtila. Ono sto sam ja pronasla je podatak da su Starcevici, sa Skadarskog jezera migrirali u Grbalj u CG, a idatle u Ratare. Inace, slava nam je Sveti Stefan, 9 januar.

   Одговори
 • Шарко

  Д. Старчевићу, немате ви никакве везе са Ликом. Ви потичете од великог рода Станишића који је око 1925 године бројао чак 230 домаћинстава. Према Дробњаковићу пореклом сте негде са простора Косова или Метохије. Имаш информације о генетици на форум порекло уђи и види. Било би сјајно кад би урадио ДНК анализу.

  Податак о вашем роду из монографије „Јасеница“ др.Дробњаковића, 1925 г. (село Ратари – С. Паланка)
  Станишићи (Мијаиловићи, Руменићи, Мијатовићи, Марковићи, Ђурђевићи, Старчевићи, Стаматовићи, Костандиновићи, Докићи, Арсенијевићи, Димитријевићи, Тушаковићи, Радовановићи, Ивановићи, Пешићи, Петровићи, Гајићи, Милићевићи, Миленковићи, Топаловићи (230 к., св. Стеван). Станиша са братом Богосавом побегао са Косова због турских зулума. Кренули сву стоку и све што се могло понети и дођу до Жабара. У Жабарима остану неколико година и одатле крену и дођу у Рајковац. Али се и овде не задрже већ се преместе и настане у Селишту. Станиша има пет синова а и Богосав пет. Од њих је постала цела ова породица. Из Селишта се раселили и сада их има по целом селу. Чича Вића Димитријевић (68 г.) рачуна да је од Станише шесто колено. Сада се узимају између себе. Имају рођаке у Срему, који су тамо побегли 1813 године.

  Одговори
 • Djura

  Pozdrav Svima

  Zna li neko poreklo Starcevica u Semberiji, konkretno selo Čengić kod Janje.? Ja sam njihov potomak.

  Ja sam pročitao u jednoj knjizi ( o Semberiji koju sam pronašao ovde na sajtu, ili je knjiga o predelu Majevice, nisam siguran..) da je selo Čengić dobilo ime po izvesnom turskom paši Čengiću (nije smail aga 🙂 ) koji je vladao negde u Hercegovini i imao je posed na tom mestu gde je danas selo. Doselio je brojne porodice iz Hercegovine na to područje od kojih su mnogi zadržali stara prezimena. Među njima se spominju i Starčevići. Koliko je ovo verovatno, kada je se to naseljavanje moglo desiti? Jer o tom Turčinu nisam mogao ništa naći. Ja znam samo neko daleko predanje da potičemo „valjda negde od crne gore,“ slava je 6. Maj Djurdjevdan

  Одговори
  • Сремац

   Поштовани Ђуро,
   На Српском ДНК Пројекту постоји тестирани Старчевић пореклом из Јадранске Лешнице, а даљим пореклом из Херцеговине, слава Тривуњдан. Јадранске Лешница и Ченгић нису далеко, буквално су једно наспрам другог, Дрина их дели, тако да постоји могућност сродства. Тако да бих Вам препоручио ДНК анализу из које ћете сигурно сазнати нешто о вашем даљем пореклу, а можда ћете успети и одредити правац миграција ваше породице.

   Одговори
 • Djura

  I da dodam… Osim identiteta tog čoveka i godina kada je on živeo… Mnogo bi se stvari rešilo kada bismo znali gde je vladao taj turski paša.. Onda bih mogao da pretpostavim uže poreklo porodice u geografskom smislu. Šta mislite, da li bi u nekim crkvenim arhivama to moglo pisati…?

  Одговори
 • Marko Starčević

  Ne znam bas puno o njima ali znam da u selu Gornji Branetici ih ima puno i da ima najvise Vuksanovica.Moj cukundeda se zvao Milos Vuksanovic i on je rodio cerku Davinu koja se udala za Vladana Starcevica i preuzela ime od njih.Ko je iz ove loze neka mi napise u odgovoru cisto da znam.Pozz

  Одговори
 • nikola starcevic

  Ja sam rodjen u Beogradu, to nema nikakve veze.
  Desilo se da su roditelji istog prezimena.
  Majka i njeni su iz sela Stupnica blizu Loznice, a ocev deda iz Orasca, dok mu je majka (devojacki Miloseveic) iz Gacka (istocna Hercegovina). Starije od toga ni ne znam.
  Otac slavi Svetu Petku, dok Starcevici sa majcine strane slave Svetog Arandjela.
  Deda Luka je rodjen oko 1910. godine, a siguran sam da je njegov otac Nikola (pradeda moj po kom sam dobio ime) rodjen u Orascu, tako da je isto 80ih godina XIX veka bilo Starcevica u Orascu.
  Majka mi je pricala da je ona izgubila cak sedmoricu pradedova (mojih cukundeda) u probijanju Solunskog fronta tako da su verovatno i oni iz Stupnice. Sto znaci da je oko 1850 godine bilo Starcevica u Stupnici.
  Sta je bilo pre toga je meni nepoznato. Ovo je sve sto znam…

  Одговори
 • Uros

  Nikola..
  Čitao sam knjigu o prvom srpskom ustanku i tamo pronašao u spisku prisutnih knezova,trgovaca,popova i td. da je prisutan bio Toma Starčević iz Orašca.
  Eto ako ti sta znači. Dakle godina je 1804.

  Одговори
 • Стевановић

  Село Мали Прњавор у близини Добоја има доста Старчевића славе Св.Симеона Богопримца.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  СТАРЧЕВИЋ, огранак су Родића. Према предању, доселио из Херцеговине почетком XVIII вијека у Плавно (Далмација) отац са деветорицом синова. Осморицу поженио, а један био неугледан, ситан, па остао дуго нежења. “Али како је стари отац ове деветорице био богат и све му ишло од руке, видећи како му напредује и пород и имање, одлучи оженити и оног малог сина, који је већ био престарио, не би ли и њега Бог благословио, кад су они остали онако срећни. Што смисли то и учини. Кад то народ спази, стане говорити: ‘Ха. ено га гдје је оженио старчића!’ И од тога старчића постадоше Старчевићи” (13,500). Огарчевићи славе Аранђеловдан (Ушивац, Јутрогошта).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  СТАРЧЕВИЋ (п). стара гатачка породица „с Михољача”. Даљом су старином из Кртола у Боки которској. Род су са Лучићима, Миловићима и Окиљевићима. Раселили су се у околину Сарајева. У Гацку је остала „само једна породица“ (147:594).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Tatjana Starčević

  Moje prezime Starčević je po suprugu. Njegov deda Dušan Starčević je kao Solunski dobrovoljac došao iz Prljeva, sela izmedju Gračaca i Knina u Slavoniju, mjesto Palača kod Osijeka. I danas ovdje ima nekoliko porodica Starčevića. Svi slavimo sv Arhangela Mihaila

  Одговори
 • Andrija Starčeviċ

  Poštovani,
  ja živim u Boki Kotorskoj, no moj Starčevići su tek odnedavno ovdje. Đed mi je kao pukovnik JNA dobio stan i službu u Herceg Novom. Njegovi su iz sela Donja Kravarica u blizini Čačka. Zanima me znate li o porijeklu Starčevića u tim prostorima, pošto su moji jedino domanćistvo u obije Kravarice. Odakle su došli? Hvala unaprijed.

  Одговори
 • Небојша Бабић

  Ердељановић („Доње Драгачево“) за Старчевиће у Доњој Краварици каже само:
  „За Старчевиће многи веле, да су староседеоци, и биће да су најстарија породица“.
  Кад је он прикупљао податке (сам крај 19. века), Старчевића је тамо било 4 куће.

  Одговори
 • Zoran Starčević

  Pozdrav svim Starčevićima. Moji Starčevići koliko ja znam su iz sela Živkovci opština Ljig a u blizini Aranđelovca gde je i Orašac i naravno dosta porodica Starčević živi u Orašcu i Arandjelovca mada mi nismo blizak rod sa njima osim po prezimenu. Mi slavimo Svetog Nikolu koliko znam od pradede je tako samo dosta malo znam jer su mnogi izginuli u ratovima jer su bili gardisti kao i moj deda jer tada je to bilo tako da su i sinove zvali u gardu ako su im očevi bili gardisti. Ja živim u Aranđelovcu i poznajem moje rođake iz Živkovaca koji žive tu i neke u Beogradu a neki me i Orašani zovu rođače što je opet jako lepo a voleo bih još ponešto da saznam o poreklu. Pozdrav svima

  Одговори
 • Amelia

  Starcevici vode porijeklo od porodice Starovic iz okoline Gacka. Napravili su malu izmjenu u prezimenu kao i Skoko- Skokic, Forcan-Sforcan,…

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top