Порекло презимена Старчевић

3. фебруар 2012.

коментара: 57

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТАРЧЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Старчевић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Јадранска Лешница, Лозница, Србија

Крсна слава: Тривуњдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

  1. Nebojša Starčević

    Starčevići (Sarajevo i okolina)
    Slave Đurđevdan, u Sarajevu i okolini žive od kraja 18 vijeka. Spominju se u knjizi “Naselja srpskih zemalja” Jovana Cvijića iz 1907 godine.
    Porijeklom su iz sela Miholjače- Gacko gdje se smatraju starom porodicom. Spominju se u knjizi Riste Milićevića “Hercegovačka prezimena”.
    Daljom starinom su iz Krtola (Grbalj-Boka Kotorska) potomci su ?Dapca? a tu su nekada doselili iz Starčeva (Skadarsko jezero) mjesto u blizini manastira “Starčeva gorica”.(spominje se u “Spisku crnogorskih prezimena”)
    Vjerovatno su po tom mjestu uzeli prezime a navodno su potomci Strahinjića sa Kosova (Malena Banjska).

    • Бранко Тодоровић

      Од ових Старчевића (Сарајево и околина) су вероватно и Старчевићи из Раковца и Пала. Њих спомиње Душан Паравац у свом Непоптуном списку жртава Добојског логора 1914-1917. године. Спомињу се конкретно следеће особе: Старчевић Зора (Пале), Старчевић Марко (Раковац) и Старчевић Стана (Раковац). Нажалост, пошто списак није целовит, не знамо да ли је било још Старчевића у логору, али вероватно да јесте.

      Кроз Добојски логор прошло је више од 46.000 људи, а само мали број, око хиљаду и нешто жртава је пописан, углавном на основу сведочења људи сродника страдалих у Добојском логору 1914-1917. године.

  2. Небојша, хвала вам на овом лепом прилогу!

  3. Nebojša Starčević

    Nema na čemu, nadam se da će ovo nekome biti od pomoći.Pozdrav.

  4. Peco

    Starcevica ima u selu Cengic, blizu Janje- Bijeljina. Slave Sv Georgija. Odakle su tu dosli ne znam.

  5. NEMANJA STARČEVIĆ

    STARČEVIĆI (DOBOJ I OKOLINA SELA KOŽUHE I OSJEČANI) SLAVA SVETI NIKOLA (19 DECEMBAR) NAVODNO POREKLO CRNA GORA-HERCEGOVINA USMENO PREDANJE:BILO 9-ERO BRAĆE OD ČETVRTOG ŽENA BILA NEKA VRAČARA PA NAS RASULA NA SVE STRANE SVETA.

  6. Zeljko

    Starcevici su iz sela Ravni blizu Uzica Srbija. Doselili su se iz Hercegovine(Otasevina) 1694. Vodimo poreklo od majke Jaride i oca Radojice koji je imao cetiri sina(Vaso,Milija,Milovan,Milisav) od koga mi svi Starcevici iz Uzica poticemo.Moj potomak od koga ja vodim poreklo ja Vaso. Ima nas dosta u Uzicu, i svi slavimo krsnu slavu STEVANJDAN drugi dan po Bozicu.

  7. Neso

    Starcevici zive u selu kod Doboja porijeklom iz C.Gore slave Sv.Nikolu i pominju se jos od 1446 god.Selo se zove Kozuhe .

  8. Сремац

    Старчевића има у Јадранској Лешници, Поцерина, Западна Србија. Славе Трифуњдан. По неким наводима доселили се из Херцеговине у 19. веку. Било би занимљиво истражити да ли постоје родбинске везе међу Старчевићима са различитим славама. Изгледа да су миграције Старчевића кренуле из Боке. Ови бокељски Старчевићи славе Срђевдан.

  9. Dejan RS

    Starčevića ima i u okolini Bosanske Krupe, smatra se da su došli odatle iz Like.Selo u kome su bili nastanjeni se zove Pučenik: Na tom području živeli su sve do rata koji se dogodio na tim prostorima 1995.Nakon toga su u rasejanju po Srbiji i dijaspori.
    Svi Starčevići iz okoline B.Krupe slave sv. Arhandjela Mihaila.

  10. Starčević

    @Nebojša, šta znači i okolina? Da li svi Stračevići koje slave Djurdjevdan u Bosni vode poreklo sa iz Gacka

    • Nebojša Starčević

      Izvinjavam se što tek sad odgovaram, odavno nisam bio na ovom sajtu. Uglavnom, kada sam napisao “Sarajevo i okolina” pod “okolina” sam mislio na sarajevska prigradska naselja. Koliko ja znam, Starčevića još ima u Gacku- selo Miholjača, neznam koju slavu slave. Sudeći po komentarima ostalih posjetilaca, Starčevići izgleda, uglavnom vode porijeklo iz Hercegovine-Gacka pa bi se na osnovu toga moglo zaključiti da su svi mogli biti jedno veliko bratstvo koje se vremenom raselilo na prostoru Balkana. To što slave različite slave ne mijenja ništa. Ovo je, naravno, samo pretpostavka i za ozbiljnije zaključke moralo bi se napraviti istraživanje. Zahvaljujući ovom sajtu možemo da se povežemo, iznesemo svoja saznanja o ovoj temi i jedni od drugih mnogo naučimo o svojoj porodici. Pozdrav.

      • Starčevići žive i sa obje strane Kozare(Omarska i Gornji Podgradci.Slava im je Sveti Nikola.Prema nekim saznanjima navodno potiču od Grahova(Crnogorsko)Kao prezime ima ih u sve tri vjerske konefije.Muslimani sa tim prezimenom žive u Zavidovićima.O Hrbatima da se i ne govori,navodno im je i otac nacije Starčević,s tim što mu je majka bila Srpkinja.Tako je to sa prezimenima na ovim balkanskim prostorima.Nažalost,nisam nigdje uspio iskopati najpribližnije-najtačnije projeklo nastanka ovog prezimena,iako sama riječ star puno govori.Sve novo o prezimenu rado bih pročitao i čuo?!

      • nikola starcevic

        Nebojsa ne znam nista za Starcevice iz Gacka osim da nema nijednog. Baba moja pokojna Jela Starcevic devojacki Milosevic se posle drugog svetskog rata udala za mog pokojnong dedu Luka Starcevic koji je poreklom iz Orasca. Otac me je redovno vodio u Gacko, dva puta godisnje, poznajem mnoge ljude, to je malo mesto 5-7 hiljada ljudi sa okolnim selima. Nema starcevica. Imam u tom stanu u Gacku telefonski imenik iz 1970. u kom je jedini upisan Starcevic upravo moja baba.