Српска мушка имена на слово А

3. фебруар 2012.

коментара: 10

АВРАМ
АДАМ
АКСЕНТИЈЕ
АЛЕКСА
АЛЕКСАНДАР
АНДРЕЈ
АНДРИЈА
АНТОНИЈЕ
АРСЕНИЈЕ
АНТАНАСИЈЕ
АЂИМ

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Stojan

    Ovo nisu srpska imena, nego jevrejska, grcka itd, sramota

    • niša petronijević

      У ПОТПУНОСТИ СЕ СЛАЖЕМ СА КОНСТАТАЦИЈОМ. ОВО ЈЕСУ ИМЕНА КОЈЕ НОСЕ СРБИ АЛИ НИСИ СРПСКА. ТРЕБА НАРОДУ ОБЈАСНИТИ ШТА СУ ИЗВОРНО СРПСКА ИМЕНА.

  2. Aleksandar

    Pa šta bi vi, kad stari Srbi ništa na slovo A i nisu nazivali (verovalo se da pošto je prvo i zato je rezervisano za bogove i sl. da ne dužim sad)… A s obzirom da se koriste u srpskom narodu i to vekovima, suprotno vašim tvrdnjama, da, jesu srpska imena, ali prisvojena, ne izvorna… naučite da pravite razliku… p.s. I Šajkača je srpski brend (na koji se svi tako busaju), a da je nismo mi možda napravili?

  3. Војислав Ананић

    У Електронским новинама је 29. 9. 2014. је под насловом НОМЕН ЕСТ ОМЕН, објављен списак мушких и женских имена под називом СВА ПРАВА СРПСКА ИМЕНА. Служећи се тиме, постепено ћу употпуњавати списак.

  4. Војислав Ананић

    Авакум
    Алимпије
    Аљоша
    Анђелко
    Аранђел
    Атанасије
    Аћим
    Аца
    Ацо

  5. Војислав Ананић

    у својој књизи ОНОМАСТИКОН – ИМЕ ЗНАТИ ИЗАБРАТИ, Петар Стевановић је дао тумачење за преко 2.300 популарних личних имена са историјским освртом на порекло. У Библиотеци НАСЛЕЂА, у издању Графичког атељеа ОРФЕЛИН, штампа БЕОПРЕС, Београд, 2001. прво издање је засновано на списку имена публикованом у црквеном календару 1998.године. Покушаћу да издвојим и наведем она имена која већ нису набројана. Ако се баш деси да се неко име понови, опростите, јер је то доста обиман посао.
    Исти аутор је издао и ОНОМАСТИКОН – Етимологију са тумачењем имена православних светитеља, са око хиљаду православних монашких имена..
    Ако некога интересује право значење свога личног имена, са његовим пореклом, то може пронаћи у овим двема књигама.

    Адријан
    Алексије
    Амфилохије
    Ананије
    Ананија
    Анастасије
    Ангел
    Аполон

  6. Војислав Ананић

    Алимпије

  7. Војиславе, од овога што си ти окачио тек понешто је стварно српско. Све остало је увезено, углавном преко цркве – јеврејско и грчко.

  8. Војислав Ананић

    АВРАМ

    Аврам је мушко име хебрејског порекла. Потиче од хебрејске речи “абрахам”, “аб-рахам”, што значи “узвишени (Бог) отац народа”.
    Обично се помиње као праотац Аврам, родоначелник “народа изабраног”. Најпознатија легенда о њему је како је повео јеврејски народ у обећану земљу Канан и како је био спреман да жртвује рођеног сина Исака. Његово име распрострањено је код Јевреја и код хришћана свих праваца. У арапској варијанти Ибрахим, унето је у исламску традицију, јер је Аврам признат као један од пророка пре Мухамеда. Од овог имена изведено је име Авро.

  9. Violeta

    Anđelko,Aleksej,Atanasije