Srpska muška imena na slovo A

3. februar 2012.

komentara: 10

AVRAM
ADAM
AKSENTIJE
ALEKSA
ALEKSANDAR
ANDREJ
ANDRIJA
ANTONIJE
ARSENIJE
ANTANASIJE
AĐIM

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Stojan

    Ovo nisu srpska imena, nego jevrejska, grcka itd, sramota

    • niša petronijević

      U POTPUNOSTI SE SLAŽEM SA KONSTATACIJOM. OVO JESU IMENA KOJE NOSE SRBI ALI NISI SRPSKA. TREBA NARODU OBJASNITI ŠTA SU IZVORNO SRPSKA IMENA.

  2. Aleksandar

    Pa šta bi vi, kad stari Srbi ništa na slovo A i nisu nazivali (verovalo se da pošto je prvo i zato je rezervisano za bogove i sl. da ne dužim sad)… A s obzirom da se koriste u srpskom narodu i to vekovima, suprotno vašim tvrdnjama, da, jesu srpska imena, ali prisvojena, ne izvorna… naučite da pravite razliku… p.s. I Šajkača je srpski brend (na koji se svi tako busaju), a da je nismo mi možda napravili?

  3. Vojislav Ananić

    U Elektronskim novinama je 29. 9. 2014. je pod naslovom NOMEN EST OMEN, objavljen spisak muških i ženskih imena pod nazivom SVA PRAVA SRPSKA IMENA. Služeći se time, postepeno ću upotpunjavati spisak.

  4. Vojislav Ananić

    Avakum
    Alimpije
    Aljoša
    Anđelko
    Aranđel
    Atanasije
    Aćim
    Aca
    Aco

  5. Vojislav Ananić

    u svojoj knjizi ONOMASTIKON – IME ZNATI IZABRATI, Petar Stevanović je dao tumačenje za preko 2.300 popularnih ličnih imena sa istorijskim osvrtom na poreklo. U Biblioteci NASLEĐA, u izdanju Grafičkog ateljea ORFELIN, štampa BEOPRES, Beograd, 2001. prvo izdanje je zasnovano na spisku imena publikovanom u crkvenom kalendaru 1998.godine. Pokušaću da izdvojim i navedem ona imena koja već nisu nabrojana. Ako se baš desi da se neko ime ponovi, oprostite, jer je to dosta obiman posao.
    Isti autor je izdao i ONOMASTIKON – Etimologiju sa tumačenjem imena pravoslavnih svetitelja, sa oko hiljadu pravoslavnih monaških imena..
    Ako nekoga interesuje pravo značenje svoga ličnog imena, sa njegovim poreklom, to može pronaći u ovim dvema knjigama.

    Adrijan
    Aleksije
    Amfilohije
    Ananije
    Ananija
    Anastasije
    Angel
    Apolon

  6. Vojislav Ananić

    Alimpije

  7. Vojislave, od ovoga što si ti okačio tek ponešto je stvarno srpsko. Sve ostalo je uvezeno, uglavnom preko crkve – jevrejsko i grčko.

  8. Vojislav Ananić

    AVRAM

    Avram je muško ime hebrejskog porekla. Potiče od hebrejske reči “abraham”, “ab-raham”, što znači “uzvišeni (Bog) otac naroda”.
    Obično se pominje kao praotac Avram, rodonačelnik “naroda izabranog”. Najpoznatija legenda o njemu je kako je poveo jevrejski narod u obećanu zemlju Kanan i kako je bio spreman da žrtvuje rođenog sina Isaka. Njegovo ime rasprostranjeno je kod Jevreja i kod hrišćana svih pravaca. U arapskoj varijanti Ibrahim, uneto je u islamsku tradiciju, jer je Avram priznat kao jedan od proroka pre Muhameda. Od ovog imena izvedeno je ime Avro.

  9. Violeta

    Anđelko,Aleksej,Atanasije