Српска мушка имена на слово Д Reviewed by Momizat on . ДАМЈАН ДАНИЛО ДАНИЛО ДАНКО ДАВИД ДАРКО ДЕЈАН ДЕСИМИР ДМИТАР ДИНКО ДОБРАН ДОБРИВОЈЕ ДОБРИЦА ДОБРИСАВ ДОЈЧИЛО ДОЈЧИН ДРАГАН ДРАГИША ДРАГО ДРАГОЈЕ ДРАГОЉУБ ДРАГОМИ ДАМЈАН ДАНИЛО ДАНИЛО ДАНКО ДАВИД ДАРКО ДЕЈАН ДЕСИМИР ДМИТАР ДИНКО ДОБРАН ДОБРИВОЈЕ ДОБРИЦА ДОБРИСАВ ДОЈЧИЛО ДОЈЧИН ДРАГАН ДРАГИША ДРАГО ДРАГОЈЕ ДРАГОЉУБ ДРАГОМИ Rating:
You Are Here: Home » Мушка имена » Српска мушка имена на слово Д

Српска мушка имена на слово Д

ДАМЈАН
ДАНИЛО
ДАНИЛО
ДАНКО
ДАВИД
ДАРКО
ДЕЈАН
ДЕСИМИР
ДМИТАР
ДИНКО
ДОБРАН
ДОБРИВОЈЕ
ДОБРИЦА
ДОБРИСАВ
ДОЈЧИЛО
ДОЈЧИН
ДРАГАН
ДРАГИША
ДРАГО
ДРАГОЈЕ
ДРАГОЉУБ
ДРАГОМИР
ДРАГАН
ДРГУТИН
ДРАЖАН
ДРАЖЕТА
ДРАЖО
ДРАШКО
ДУШАН
ДУШКО
ДАЛИБОР


Коментари (23)

 • Дуња

  Заборавили сте име Драгош

  Одговори
 • Војвода

  Драгослав?!

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Дане
  Данојло
  Деспот
  Димитрије
  Димшо
  Добрашин
  Добривој
  Добрило
  Добросав
  Доротеј
  Доситеј
  Драгић
  Драгојло
  Драгорад
  Драгослав
  Дражен

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Давор
  Дамир
  Дарије
  Дароје
  Дарован
  Даринко
  Делимир
  Дикослав
  Добри
  Доброје
  Доброта
  Доброљуб
  Добромир
  Дојен
  Драгивој
  Драгмило
  Драгобрат
  Драгољ
  Драгоман
  Дражимир
  Драгор
  Драгаш
  Драгумило
  Дрен
  Дринко
  Дубравко
  Дукатије
  Дука
  Дуја

  Одговори
 • Lazarevic Dobrilo

  Zaboravili ste staro ime Dragutin.

  Одговори
 • Zorica

  zaboravili ste ime Dorian

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Далибор

  Одговори
 • Дани

  Прескочили сте име Драговид,

  Одговори
 • vojislav ananić

  Име Д У Ш А Н, корен у своме називу има ДУХ. Можда су преци желели тако да се боре против злих сила и свога страха од њих. Но, вероватно се није имало у виду оно митолошко значење, него нека доброта и милина, лакоћа и шушкавост у изговору, те је најпре настала именица ДУХА – ДУША, а од ње после, придев душан – добродушан (као смех – смешан, страх – страшан…). Касније је од тако лепршавог значења, изведено властито мушко име ДУШАН. Зашто у супротном, не постоји име Страшан?! А душа је синоним за постојање и човека, а и народа у целини. Душа је исто што и животна сила, живот. Зато се душа понекад и назива „дух“. Душа је свакоме од нас слободна и има карактер засебне личности. Она је човеков „духовни“ дупликат, његов АЛТЕР ЕГО, његова психа. „Душо моја“, кажемо некоме своме, ко нам је најмилији. Тим и таквим најлепшим именима, Срби су крстили децу своју. У народу нашем, човек и његов карактер се поистовећују са именом, те се нека рђава и укаљана имена (пробисвета, кукавица лопова…) у народу и не множе и ретко се понављају.
  Именом се именује, зове и прозива. Иста особа може имати неколико различитих врста имена од истог корена, па тако и Душан (кумовско име), Дуле (надимак), Дуленце (од миља)… Милица Грковић у својој књизи ЛИЧНА ИМЕНА КОД СРБА, каже да Срби располажу са преко 11 500 различитих имена (7 899 мушких и 3 612 женских). Име Душан, ко зна од када још егзистира у народу нашем. Да је старо, старо је, а и да је лепо, лепо је. У Србији се први пут званично помиње то име 1330. године, а Душко 1455. О Душану је историја писала (ЦАР ДУШАН СИЛНИ; ДУШИЦА – син краља Уроша III), песници певали (Душан Радовић: ДУШАН), а постоје и компоноване песме, као што је незаборавна, ДУШКО, коју је са заносом и свом осећајношћу своје душе, певала наша Махалија Џексон – Љиљана Петровић, затим, ШУШКА СЕ ШУШКА, ДА ЈА ВОЛИМ ДУШКА, у интерпретацији Вере Ивковић. Ово су име с поносом носили или се још увек њиме диче, многи књижевници (Д. Васиљев, Д. Матић, Д. Ковачевић, Д. Трифуновић), глумци и певачи (Д. Јанићијевић, Д. Јакшић), академици (Д. Каназир), фудбалери (Д. Бајевић) и још многи други ликовни и музички ствараоци.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДОБРИВОЈЕ / ДОБРИВОЈ

  Стара славеносрпска имена. Сложена су од рећи “добар” и “војник, борац”. Име Добривоје означава доброг ратника, доброг борца. Помен имена сацуван је у записима из раног средњег века што сведоци о његовој старини.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДОБРОМИР

  Наше домаће име сложено име од словенских речиа “добар” и “мир”. Основа “мир” на којој је изграђено ово име, веома је заступљена у многим словенским именима. У пренесеном значењу име је жеља родитеља да дете буде спокојно, сталожено, задовољно и у миру.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДРАГОЉУБ

  Старо славенско име. Сложено је од основа са знацењем “драг” и “љубак”. Од овог имена изведена су имена Драгој, Драгоје, Драгојла, Драгојло и Драгољ.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДАЛИБОР / ДАЛИБОРКА

  Старославенско и чешко име. Сложено је од основа са значењем “далека” + “борба, рат”. Од овог имена изведена су имена Далиборка, Далиборко и Даша. У пренесеном значењу оно представља особу заштићену од ратова, сукоба, неприлика.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДАМЈАН / ДАМИЈАН / ДЕМЈАН / ДАМЈАНКА

  Дамјан је мушко име а долази од латинског облика Дамианус. Потиче од грчког имена Дамјанос. Основа му је глагол “дамазо” – кротим, присиљавам, побеђујем. Други облици овог имена су Дамњан, Дамјанка, Дамљан, Дамњанка, Дамјана.
  На овим просторима се везује и за биљку тамјан – ароматичну смолу лековите и обредне биљке која прочишћава, овсвештава, растерује зле духове. Тамјаника је и врста грожђа која се узгаја у Србији и Македонији.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДАВИД / ДАВИДА

  Давид је име старозаветног владара – другог и највећег краља Израела. Име потиче из старохебрејског “Даwидх” што значи “вољен, љубљен, пријатељ, љубимац”.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДЕСИМИР / ДЕСИМИРКА

  Старо словенско мушко име настало спајањем глагола “десити” и именице “мир”. Ово име се дарује у жељи да особа која га носи живи у миру, срећи и благостању. Од овог имена изведено је име Десимирка.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ДИМИТРИЈЕ / ДМИТАР

  Димитрије је мушко име грчког порекла. Потиче од имена Деметриос што значи земљин род. У грчкој митологији, Деметра је богиња жита и плодности, његоватељица младих и зелене земље, чуварка брака и светог закона.
  Димитрије је и име хришцанског мученика Светог Димитрија Солунског Мироточивог. У средњем веку Свети Димитрије је поштован као један од најважнијих православних војовника међу светитељима. У Србији се свети Димитрије празнује и као крсна слава Митровдан.
  Остали облици овога имена су Димитриј, Димитрија, Мита, Митар, Митко и Митра.

  Одговори
 • Danijel Domanović

  Zašto nigde nema mog imena?

  Одговори
  • Defendor

   Можда зато што не спада у карактеристична српска имена. Мада, сам списак свакако није потпун, па се може додати још доста имена. Српска верзија имена Данијел би била Данило. То име рецимо постоји на списку.

   Одговори
 • Тодор

  ДРЕНКО

  Име мог стрица, прилично ретко.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top