Poreklo prezimena Spaić

3. februar 2012.

komentara: 38

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Aleksandar

    Spaići. Trebinje 🙂

  2. Dragica Petrov rođ.Spahić

    Pomaže Bog!
    Molim Vas objasnite mi kako moga prezimena “Spahić”nema na spisku prezimena srbskih? Slavimo Svetoga Jovana.Hvala

    • Jovica Krtinić

      Poštovana Dragice, dodaćemo stranicu za prezime Spahić. Ima još mnogo prezimena koja nisu uvedena u spisak i pozivamo i sve ostale da nam skrenu pažnju na prezimena koja nedostaju.

  3. Miloš Spahić

    Bog ti pomogao Dragice. Zanima me od kojih si tačno Spahića? Da vidim da li smo rođaci ili ne. Puno pozdrava.

  4. Jovana

    Spaic, Trebinje, Hercegovina, Sveti Jovan. Ima nas dosta i u Herceg Novom. Pozdrav celoj familiji!!! 🙂

  5. spaja1978

    Spaići,Grab kod Trebinja.Ranije prezime Spahić.Slavimo svetog Jovana,prislužujemo malu Gospojinu.Doselili iz Crne Gore.O porijeklu prezimena Spaić(Spahić) u knjizi geneologija Čalija piše:”Od svih tih najstarije je staro bratstvo Radulovića u Bašinom Selu koje se razgranalo i od koga su nastala mnoga nova bratstva pod drugim prezimenom.Najprije su od njih nastali Bojanići,zatim Spahići.”Nakon razure Bašinog Sela i Donjeg Kraja u 17 vijeku sele se u druga mjesta.Od svih prezimena u razuri najviše stradaju Spahići.Naseljavaju selo Grab u Cucama.Tu žive do 1755,gdje se sele nakon pogibije Nikca od Rovina.Jovan Erdeljanović u knjizi Stara Crna Gora o selu Grabu govori da su tu živjela starinička bratstva Mijalji i Spahići. Dalje kaže da postoje Rajičeva kućišta koja vezuje za starinice,ali nezna o kome je Rajiču riječ.Po mom mišljenju tu bi se moglo raditi o Rajiču Spahiću,pošto kod nas postoji predanje da je neki Rajič sa 7-8 sinova doseli na Grab kod Trebinja i tu zasnuje novo selo.

    • Radomir Rakić

      Pozdrav Spajo,imaš li još nešto o Spaićima sa Zubaca?Moj prađed je Božo Spaić,držao je kafanu negde na Zubcima još pre Drugog svetskog rata,imao je 4 ćerke (od kojih je jedna moja baba) i jednog sina Milana,bio je vojno lice,lekar,živeo i radio u Nišu,tamo je i umro ’90-ih godina!

      • spaja1978

        Na Grab u Zubcima su došla braća:Ilija,Bjelo,Gavrilo i Petar.Gavrilo je imao sinove : Vula i Lazara.Mi smo od Vula.Božo je takođe od Vula,tako da nosimo naziv Vulovići.Božo se nekoliko puta ženio.Kćerke sumu bile čini mi se:Milosava,Goja,Anđa i Dušanka.I sina Milana.Imam ja nešto knjiga o Spaićima u elektronskom formatu,pa ako hoćeš ostavi email,pa ću poslati privatno čim budem u mogućnosti.

        • Radomir Rakić

          Tačno tako roćače,Božo se ženio 5 puta koliko je meni poznato!Anđa je moja baba,najstarija,za Goju prvi put čujem,verovatno si pogrešio nešto,zvala se Ljubica (Ljuba),Milosava (Mila) i Milan,to je tačno!A Dušanka im je polusestra!Obavezno mi pošalji te knjige o Spaićima,evo ti moj mail : [email protected]

          Baš mi je drago da sam naleteo na tebe rođače,pošalji mi i rodoslov Spaića ako imaš,skeniraj ili već nekako :),kad budeš mogao!Interesantna mi je ovaj priča vezana za Miloša Vojinovića,bilo bi stvarno zapanjujuće ako se to ispostavi kao tačno :)!!
          Pozdrav,u zdravlje,svako dobro,pa se čujemo već !!!

      • Milo Spaic

        Pozdrav Radomir !
        Mislim da se secam tvog dede, Bozo Lazarev Spaic.
        Zivio je donegde sesdesetih god. Imao zenu Djuku i cerku koja mislim i sada zivi u Trebinje. Tolko od mene za ovaj put Pozdrav !

    • spaja1978

      I još da dodam Spaići su direktni potomci loze Vojinovića sa Kosova.Od sestrića cara Dušana.

    • Zoran

      Kako do tvog kontakta? Zoran

  6. Joksim

    Za takvo vezivanje za Vojinoviće imaš pisani dokaz?

    • spaja1978

      Za vezivanje za Vojinoviće imaš dokaz.Knjiga “Ozrinići” autor Željko Ostojić,zatim knjiga “Geneologija Čalija”.A biće uskoro akoBOGda dostupni i neoborivi dokazi.Nemogu sada reći ništa više dok se studija ne završi i objave se javno rezultati DNK.

      • Joksim

        To što je pisao Željko Ostojić kao autor knjige “Ozrinići”, “zatim knjiga Genaealogija Čalija”, nijesu pisani dokazi. Autorima svaka čast na napisanome. Pozivanje na njih nije argument. E, koliko se bratstava poziva da su od Vojinovića?

        • spaja1978

          Brastva koja se pozivaju da su od Vojinovića koliko ja znam su:Radulovići iz Bašina sela,Bojanići,mi Spaići(ranije Spahić),Radulovići-Gavrilovići,Radulovići-Radovići,Radulovići-Perovići,Čalije,Vukovići,Rajčevići-ogranak Spaića,Asanovići-potomci Asana Vukova Spahića,te Vujovići sa Komarna i Ljubotinja.Ima još sigurno manjih brastava koja su nastala od njih.Pisani dokaz je i ferman Turskog sultana koji zlatnim slovima daje titulu spahije Vuku Rajičevu Vojinoviću i dava mu da bude gospodar sve Crne Gore.Dobro bi bilo da se testira i neki od Vujovića sa Komarna,ili Ljubotinja koji se vezuje uz Vojinoviće da se dobije jasnija slika.Nisu testirani ostaci nekog od Vojinovića nažalost.

  7. Joksim

    Da li su testirani ostaci nekog za kog se pouzdano zna da je Vojinović?

  8. spaja1978

    Spaića ima u Kučima.Ogranak su tamošnjih Mijovića.Pripadaju Kučima Drekalovićima.Slave Svetog Nikolu.

  9. Drekalović

    Dragi naši rođaci. To što ste do sada napisali je od nekih ne baš pouzdanih izvora. Biće da su svi Spaići od SPAA Drekalovića (bio je to: SPAO od: Nonna, Kusan, Martin; MIJO, vojvoda kučki Ljalje sin vojvode Drekala) . Dakle, od Mija su Spaići odvojili se prezimenom po SPAU. Ove gramatike sa dva samoglasnika potvrdio je za Spaiće pok. uvaženi prof. Srpskoga jezika sa Pedagoške akademije potonjega Filozofskoga fakulteta u Nikšiću – prof.Dr. Slobodan VUJAČIĆ, neka mu Bog da mir na nebesima.
    Njihovo stalno izvor selo je LIJEŠTA, kod Ubala u Kučima. No, kako su Turci stalno kidisali na Kuče a nijesu ih nikad porobili, tek ipak, negde 1774 g. (vidi: Marko iljanov – Pohara Kuča), Kuči izbegoše u Rovca na 7 godina, te se zajendo i još Moračani pomogoše vratiše i isteraše Turke. Znači u 18 veku a i pre bilo je a najviše u ovih 7 godina iseljavanja Kuča po CG, Hercegovini i u Metohiju. Tako su stigli neki Mijovići-Spaići i raširili svoje bratstvo. Biće nastavaka. Svako dobro od Gospoda našega Isusa Hrista, svima vama braćo i sestre u Hristu – SPAIĆI. Ovo “h” a nekima i “j”, to su samo slučajne greške upisa u knjige rođenja. Ništa drugo. U zdravlje.

    • spaja1978

      Veliki pozdrav.Teško da će biti da su svi Spaići od Spa(h)a Drekalovića.Prezime Spaić u Kučima prvo pominjanje je početkom 19 vijeka,dok Spaići u Bašinom Selu se pominju početkom 17 vijeka.Oko 1610.Dakle,200 godina ranije.1660 stradaju u sukobu sa Ozrinićima i sele se u druge krajeve.Jedino bi bilo moguće da je neki od Spaića odselio u Kuče,a obratno nije nikako moguće.Barem ne pod prezimenom Spaić.Spaići se pominju u Rovinama 1755,kako navodno nisu pomogli Nikcu kada su ga napali Turci.Znači opet 50 godina prije prvog pominjanja u Kučima.Drugi razlog je Krsna slava,mada su se slave mijenjale kroz generacije.Spaići slave Svetog Jovana 20 Januara,a prislužuju Malu Gospojinu 21 Septembra.Naime pored Spaića ovako slave još:Radulovići,Bojanići,Samardžići,Rajčevići…Genetsko istraživanje je pokazalo potpuno poklapanje svih ovih prezimena kao i ostalih Cucko-Pješivačkih prezimena koji slave Svetog Jovana.Dakle,ova slava je prisutna vjekovima unazad i nije se mijenjala.Spaići su u Cucama sazidali crkvu Svetog Jovana,a Radulovići crkvu Male Gospojine.Dalje,u tefteru Skadarskog Sandžaka pominje se Rajič,prvi spahija Crnogorski od roda Vojinovića.U našoj svijesti je sačuvano da smo od nekog Rajiča koji je bio spahija.Radulovićima i Bojanićima je i sam kralj Nikola priznavao da su od roda Vojinovića.

  10. Vojislav Ananić

    SPAIĆ (p.k). Spaići (p), u Grabu i Tulima (Zupci, Trebinje). Starinom su iz Rovaca u Crnoj Gori. Smatra se da su zasnovali selo Grab. U ovom selu i raselicama oko njega bilo ih je početkom XX vijeka 40 kuća. Jedan od Spaića prebjegao je na ovo područje zbog “nekog zla”, oko 1770. godine, sa ”7-8 sinova i naselio se u han kod Graba”. Spaići u Tulilima su od Raičevića iz Polica kod Trebinja. Jedan su rod sa Raičevićima i Asanovićima u Grabu. Slave Jovanjdan, a prislužuju “Malu Gospođu” (75:1248.1255,1267). Spaići (k) su u Gornjim Dobrkovićima i Trnu (Široki Brijeg). Starinom su iz Gruda u Bekiji, gdje se spominju 1743. i 1768. godine. Ima ih i u Radišićima kod Ljubuškog. Dedijer ih navodi kao Spajići i kaže da su došli iz Gruda u Bekiji “prije 60 godina” (189:73,79; 59:296). Nastanjeni su i u Blacama, Ljubuncima i Dugama (Prozor). U Blacama i Ljubuncima su iz Gruda, a u Duge su došli iz Broćna prije 1878. godine (79:114,118).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.