Порекло презимена Смиљанић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Смиљанић

Порекло презимена Смиљанић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (31)

 • aleksa

  nas smiljanica na zlatiboru ima mnogo.interesantno sto na ovoj stranici nista nema o nama

  Одговори
 • boban

  Smiljanića ima nekoliko familija u selu Konjevići kod Čačka a
  sretao sam Smiljaniće u Americi koji su katoličke vere i
  izjašnjavaju se Kao Hrvati.

  Одговори
 • Danijela

  Trazim Smiljanice kojim su po porijeklo iz Crne gore i koji su se kasnije preselili prema dalmaciju ili bosnu. I do Banije. Slava je Dzurdevdan.

  Одговори
 • Milos Smiljanic,

  Moj otac je rodjen selu Velika Reka na obali Drine, kod malog Zvornika.
  U tom selu ima desetak porodica Smiljanica. Otac mi je govorio da su tamo SIGURNO rodjeni njegov otac, deda a verovatno i pradeda, moj cukundeda za dalje nije bio siguran.
  Otac mi se zvao Radojica a deda Milos, po kojem sam dobio ime. Pradedovi Rado i Tadija su ostali preko Albanije i nisu docekali slobodu.
  Slava nam je Djurdjevdan i po saznanjima moga oca moji Smiljanici su dosli iz Hercegovine. Mozda imamo veze i sa uskokom Ilijom Smiljanicem?
  Moj otac, ozenivsi se mojom majkom iz velike porodice Bojovic, iz Sedbra, iznad manastira Mileseva, doselio u Valjevo 1965 godine gde sada zivim sa svoja tri sina, suprugom, majkom i dve sestre.

  Одговори
  • Milovan Cicvaric

   Po pricanju Gavrilovom u nekom selu kod Pljevalja u Pljevaljskom polju desi se velika nesreca u jednoj kuci , puno naroda i svega izobilja . Zapali se kuca i u njoj nadu smrt staresina , braca i sinovi , snahe i mnoga deca . Cudnimslucajem ostane staresinina zena i cetvoro unucadi . Dvoje muskih i dvoje zenskih . U onoj zalosti i metezu baba Vujana usni kako javi joj se S . Arhandel i naredi da bezi odatle gde zna . Vujka ode u Pljevlja i javi se dobrom prijatelju Turcinu i upita ga za savet . . On je posavetuje da ide i da se stopre spremi i javi njemu . Turcin je iz Pljevalja na svojim konjima i momcima posalje u Krnjacu na uscu Uvca i preda nekim poznanicima da je tu zadrze . Ona se tu zadrzala skoro dve godine i kad joj se desi da joj umre jedno zensko unuce , spremi se na put i dode u Racu , nekom poznaniku . Ovaj je uputi u s nekim Celicem u ovo selo i on je naseli u Ostrelj , ispod Cikara . Ona je bila zadovoljna mestom oba unuka je odgajila i ozenila i od njih dece docekala . .
   Kad je baba Vujka dosla u selo , ispalo joj je za rukom da dostavi svoju drugu , baba Smiljanu , da krene iz Krnjace . Ona je dosla i od nje su Smiljanici . Smiljana je bila starija i sa odrasliom decom i dosla je pod Vranjacu i tu su je Velikorecani namestili da joj deca rade na turskim imanjima Slava S, Durde .

   Одговори
  • Milorad

   Pozdrav strikane..Milorad (Milos) Smiljanic

   Одговори
  • Vuk Smiljanic

   I ja imam nek rodjake u velokoj reci bio sam tamo kao mali

   Одговори
  • Tamara

   Moj deda i pokojni pradeda su iz Velike Reke. Smiljanic, slava je Djurdjevdan..
   Deda je Ivan, a pradeda Dragoljub i prababa Cveta.

   Одговори
 • Zeljko Smiljanic

  Postovani,
  Zivim i radim u Zvorniku, Republika Srpska, BiH. Imam kompletno stablo Smiljanica iz Kotara Ravnih, Grb, moja Slava je sveti velikomucenik Georgije *Djurdjevdan*. Porjeklo Smiljanica je sa Kosova. Kao sto je Boban napisao da Smiljanica ima Katolika (Hrvata), to se desilo zbog jakog uticaja Vatikana a slebog uticaja Srpske Pravoslavne crkve u Dalmaciji. Smiljanici su u dalmaciji/kotari ravni/ bili poznati uskoci koji su branili tu teritoriju od turaka (Petar Smiljanic harambasa, njegov sin Ilija itd). Takodje treba napomenuti da mi u Zvorniku i Smiljanici iz Velike Reke slavimo istu slavu, ali da ima Smiljanica koji slave i druge slave. Pored ovih zapisa postoje i zapisi o babi Smiljani koja se nastanila na Zlatiboru (Cigota je zamlja Smiljanica) itd itd….

  Postoji i druga

  Одговори
 • Mihailo Smiljanic

  Ja imam 23 godine zivim i radim u Modrici Republika Srpska (selo Botajica) Slavim Svetog Simeuna. U mojoj regiji ima dosta Smiljanica slavimo istu slavu ali nismo svi u krvnom srodstvu. Prema mojim nekim saznanjima moja loza Smiljanica potice iz Niksica Crna Gora.

  Одговори
  • Smiljanic Mladen

   Pozdrav Smiljanicu Mihailo, ja sam Smiljanic Mladen od oca Slavenka, imam 42 godine zivim u Brckom, stric Dusko Smiljanic zivi u Modrici, djed Slavko Smiljanic Modrica – Botajica, da li smo familija, slavimo istu slavu Sv.Simeuna i po pricanju starijih ja sam 13 koljeno a moj otac Slavenko 12, djed Slavko 11 od uskoka Ilije. Takodje sto znam je da mi je djed imao jos 4 brata a jedan je poginuo u bitci na Sutjesci ovo je ukratko podataka sto imam….ako mozes saznas jos sta tu sam da razmijenimo podatke.

   Одговори
 • Natasa

  Ja sam iz mostara smiljanic imA nas na dva mjesta u jasenici i krudevu kazu da smo iz onolice senja i mi smo katolici

  Одговори
 • Milovan Cicvaric

  Smiljanici sa Zlatibora poreklo
  Smiljanici vode poreklo od Cmiljane iz sela Kotore sa Kosova koja se u Ljubis doselila sa dve jetrve Ojdanom i Jasnom 1735g . Cmiljana je bila udata za Iliju crnogorca i ima li su sinove Ivana , Dura i Neda Od Cmiljane su Smiljanici , od Ojdane Ojdanici i od Jasne Grujicici , Simicevici i Stojici .

  Одговори
 • Darko Smiljanić

  Imam knjigu o selu Krbava u Lici, u kojoj piše da Smiljanići vode porjeklo od Kosova, kao što piše u predhodnim tekstovima i da su se u Lici nastanili u 17 vjeku. Mi slavimo Jovandan.

  Одговори
  • Dusan Smiljanic

   Moj otac je pomagao u pripremi knjige o selu Krbava u lici.(stari naziv Pisac). Smiljanici su krajem 15. Veka dosli u Otocac( lika) iz okoline Laova(Ukrajina) da bi se posle nekoliko godine prebacili na teritoriju Zlatibora. Posle tri generacije ponovo se vracaju na teritoriju like u okolinu Korenice. Dosta Smiljanica je radilo kasnije u Americi i Francuskoj i to su bili pioniri kasnijih gastarbajtera.

   Одговори
 • Petar smiljanic

  Ja sam Petar Smiljanić. Poreklo mi je iz Like iz sela Krbava tačnije Pišać. Nalazi se blizu grada Udbina ili Korenica u Lici u Hrvatskoj. Mi smo svi pravoslavne vere, slavimo Jovanjdan i to je najvece selo Smiljanica u Hrvatskoj nazalost bilo!!! Iz tog sela su se nastanili u Dalmaciji, Ravni Kotari. To je odavno u novijoj istoriji od 2 sv. rata, Brinje, Gracac, Lika po nekim delovima Slavonije, oko Banja Luke i nekim delovima Banije i Korduna. U Srbiji Apatin itd. Poreklo Smiljanica vodi sa Kosova, bar mojih iz Like. Veliki broj Smiljanica ima na Zlatiboru, Čacku itd. u Srbiji. Veoma je mali broj katolika. Mozda negde u Hercegovini, gde se nisu mogli odupreti katolicanstvu pa su ga i uzeli. Prezime Smiljanic bez obzira gde je, krasi odanost i nepokolebljivost. Istoriju prezimena Smiljanić možete naći u knjizi Hronika srpskih sela selo Krbava.

  Одговори
 • Defendor

  Смиљанића је некад било у околини Ужица. Даљим пореклом су из Црне Горе. По предању, шест синова Смиљиних је кренуло у сеобу, петорица је отишла ка Србији, а један у Далмацију. Овај у Далмацији се покатоличио, а ови у Србији су остали православни.

  Крсна слава им је Ђурђиц.

  Одговори
 • Верољуб

  Рођен сам у селу Бјелковац, општина Подравска Слатина. Деда Ђура се доселио са братом Јовом и сестрама Драгицом и Мартом из Лике, село Прокике 1923. године после повратка из Америкегде се склонио пре почетка Великог рата да неби служио Аустро-Угарску војску. Његов отац је био Михајло а имао је и три стрица. Славимо славу Светог Јована. У Прокикакма има јошједна линија Смиљанића, са којима смо се могли женити и код њих удавати, како су ми причали.Једно време сам живио у Бјелом Пољу у Црној Гори и видео сам човека који је невероватно личио на мог брата.Рекао ми је да се презива Цмиљанић.Смиљанићи су неспорно живели на Равним Котарима.Има књига „Смиљанићи од Задра соколи“ коју сам имао прилику да прочитам као врло млад.Данас је не могу нигде наћи.Покушао сам да направим и стабло Смиљанића (уствари, направио сам га) на основу онога што се може наћи на Интернету.Почетак је крај XVI и сам почетак XVII века. Управо не могу наћи везу прадеде Михајла са ранијим прецима (укупно 10 генерација).Један од браће и сестра су отишли у Котор, али се убиством Блажа 1942. године тај крак лозе угасио.Кажу да је та сестра живела 109 година и да јој Змај није био раван.Од ње је настало 9 (девет) фамилија.По некој причи, сестра Илије Смиљанића је била удата за Стојана Јанковића, а како су оба погинула, она је новорођеном сину дала презиме Смиљанић, по брату, па је можда неко од нас и са те стране.Да смо били важни у Крајини, па били са које било стране, говори и то да Смиљанићи имају свој грб.
  Поздрав свима рођаци

  Одговори
 • Верољуб

  Мислећи да ми је предходни текст предугачак и да неће проћи, скратио сам причу.По мом сазнању, Смиљанићи Хрвати и католици су у Ливну.Када се иде према мору задње куће са леве стране.Из искуства сам убеђен да јако добро знају ко су, шта су и одакле су, а све је то речено у „Пилипенди“ Симе Матавуља.После Илије Смиљанића у Крајини нема нико да је историјски познат, док овде у матици има попричличан број важних историјских личности, који са нама вероватно немају никакве родбинске везе, ако искључимо Адама и Еву.Узгред, на Нету нема Смиљанић Верољуба?
  Поздрав

  Одговори
  • Данило

   Поштовање господине Верољубе,
   да ли постоји шанса да ми некако на е-маил (tapazzirung@gmail.com) пошаљете грб и породично стабло Смиљанића? Моја жена је девојачки Смиљанић, њен покојни деда Вукан је славио такође Св. Јован славу, а они су наводно по неким причама дошли из Далмације / Лике.
   Унапред хвала на одговору

   Одговори
 • Srdjan Smiljanic

  Pozdrav Smiljanići! Ja sam iz Laktaša kod Banja Luke, 89. sam godište i voleo bi ako neko može da mi pomogne, tj da pokusamo nastaviti u nazad Imena djedova..Pricao sam sa svojim djedom koji je ’41 godište.. Svog oca je slabo zapamtio, stradao je kad je bio mali pa ne zna puno koljena u nazad da mi kaze.. On se zove Veljko, otac mu je Petar, djed Pavle i pradjed Luka.. Stali smo kod Luke i ne znam dalje.. Luka je imao brata Miloša i po nekim saznanjima porijeklo nam je od Čačka.. Pozdrav, zivjeli!

  Одговори
 • Srdjan Smiljanic

  Pozdrav Smiljanići! Ja sam iz Laktaša kod Banja Luke, 89. sam godište i voleo bi ako neko može da mi pomogne, tj da pokusamo nastaviti u nazad Imena djedova..Pricao sam sa svojim djedom koji je ’41 godište.. Svog oca je slabo zapamtio, stradao je kad je bio mali pa ne zna puno koljena u nazad da mi kaze.. On se zove Veljko, otac mu je Petar, djed Pavle i pradjed Luka.. Stali smo kod Luke i ne znam dalje.. Luka je imao brata Miloša i po nekim saznanjima porijeklo nam je od Čačka..

  Одговори
 • Srdjan Smiljanic

  Zaboravio sam reci, slava nam je Đurđevdan!

  Одговори
 • djordjo

  ako neko ima rodoslov za Smiljaniće iz Ljubiša molim ga da mi se javi na djordjedelic_8@hotmail.com

  Одговори
 • Војислав Ананић

  СМИЉАНИЋ (п). у Јасеници (Бишће, Мостар). Доселили су из Криводола (Крушево, Мостар) око 1750. године (59:245). Има их настањених у Дабрици (Столац) и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Nenad Smiljanic

  Prezivam se smiljanic moja slava je djurdjic moji predci su iz Ljubisa u okolini zlatibora cuo sam od svog dede da su smilkanici potekli od zene smiljane koja je dosla iz crne gore u ljubisu jos postoje rusevine njene kuce.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top