Порекло презимена Смиљанић

3. фебруар 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Tijana Smiljanić

    I da, mi slavimo Đurđic. 🙂

  2. Divna

    Moja baka je bila iz Smiljanica zivjeli su u selu Drakulic kod Banja Luke i slava im je bila Mioljdan, nikoga nema od njene porodice posto su svi poklani 1942 godine u svojoj kuci u Drakulicu mislim da su dosli negdje iz Like.

    • Смиљанић

      Да ли неко зна одакле су дошли Смиљанићи који су се населили у Доњи Срем ( села Буђановци и Доњи Товарник )? Слава Никољдан.

  3. Zeljko

    Pozdrav svima!
    Da li neko ima pisanije o porodici Smiljanic iz sela Ljubisa nastalo negde pocetkom 2000. autor mi nije poznat, a i ne znam da li je materijal publikovan. Moj mail je [email protected]
    Hvala!

  4. Dusko Smiljanic

    Ja sam Dusko Smiljanic iz Pisaca, Lika.
    Slavimo sv Jovana
    Djed Petar, baba Dusanka
    Od njih sam cuo da smo poreklom sa Kosova.

    • Milka Paprika

      Moje ime Milka Paprika rođ.Smiljanić.Moj tata je rođen u Pišaću a 1949 sele se u Apatin.Miloš Smiljanić ,djed se zvao Ilija,baka Sofija rođ.Njegovan.Slava im je bila sv.Jovan.Pozdrav

    • Ljubica Colakovic, iz familije Smiljanic,

      Doznala sam takodje da je moj deda poreklom iz Pisaca, i mi slavimo slavu Svetog Jovana. Deda se zvao Djuro i dosao je u Banat 1918 g, u selo Velika Greda, Juzni Banat, opstina Plandiste, na putu izmedju Vrsca i Zrenjanina. Od te familije samo sada ima druge i trece genaracije, moj otac je bio najstariji sin a bilo ih je petoro sinova i jedna cerka. Od njih niko nije vise u zivotu, ali nove generacije jesu, mada se i tu pocinje polako razredjivati. Od moje familije samo sam jos ja u zivotu, kao cerka pokojnog mog oca Rade Smiljanic, koji je imao kao mlad majcino prezime Egic, ali je to kasnije preveo na Smiljanic.
      Moje prezime Colakovic je po muzu, nakon vencanja, inace moje devojacko prezime je po majci koja tada nije bila vencana sa ocem, a prezivala se Tankosic. Majka mi je poreklom iz Bosanske Krupe, imala je samo 16 g kad je dosla u Banat.
      Svi moji stricevi kao i moj otac nose prezime Smiljanic. Bilo ih je vise, imam jedan deo koji sam sama zabelezila od dedine brace Smiljanica, ali su oni imali svoje prezime Kovacevic, verovatno isto zbog toga sto njihovi roditelji nisu bili vencani kad su oni rodjeni. Znam dosta naslednika iz te familije Kovacevic, pa se i oni pitaju kakvi smo mi rod kad ste vi Smiljanici a mi Kovacevici. Tragajuci za tim podacima, nekako sam doznala za taj razlog koriscenja prezimena Kovacevic.
      Toliko za ovaj put. Nisam znala da su mozda i oni poreklom sa Kosova, kako vi navodite u vasem objasnjenju.

    • Rade

      Pozz I Vama.Moji Su isto Smiljanici iz Pisaca,Lika….Slavimo SV.Jovana.

  5. Radovan Smiljanić

    Pozdrav svim Smiljanićima, ja sam iz okoline Gradiške, Republika Srpska. Ovde nas ima oko 15 porodica Smiljanića i slavimo sv Vasilija Velikog 14. Januara. Posle zadnjeg rata došlo je još Smiljanića iz drugih krajeva ali ne slavimo istu slavu. Moj otac i stričevi kažu da su naši iz Like doselili. U selu Laminci je živio i moj pradjed Mićo a za dalje ne znam. U jednoj knjizi o našem selu sam našao podatak da su Smiljanići iz Kolašina u crnoj gori.

    • Vida Smiljanic

      Postovani,
      Rodjena sam Smiljanic, od oca Nedeljka, 1958.god, u Maloj Zuljevici, opstina Bosanski Novi, mjesto je bogato krecnjakom, to pisem, jer se zna da je od moga oca djed, à moj pradjed zvao se Mile, i da je tu doselio od nekud, ne znam odakle… krsna slava je Sveti Jovan Zlatousti….voljela bih saznati koje podrucje je bilo odakle je moj pradjed doselio. Po prici sam cula da je imao jos 2 brata, od kojih je 1 odselio negdje Dubica-Gradiska, ne zna niko tacno. Za treceg brata nemam podatke. Ako znate nesto vise, voljela bih i ja saznati. Pozdrav

    • Luka Smiljanic

      Pozdrav, i ja sam iz Gradiske. Slavim sv. Vasilija Velikog 14.01. Otac Dragan, djed Stojan i znam da djed ima jos dva brata, Mile je jedan a drugome ne znam ime. Jedan od njih zivi u Lamincima. Interesuje me znas li odakle smo dosli u Gradisku?

  6. Željko Smiljajnić

    Poštovani,
    Podatke koje sam dobio odnose se na Osmanski popis 1851/52, opština Osmaci (Vacetina po katastru) .
    Najstariji Smiljanić je Rado ili Radoslav sin Hriste rođen 1771. godine
    Smiljanić (Rade) Petar rođen 1806. godine;
    Smiljanić (Hriste) Ilija rođen 1796. godine;
    Smiljanić Jozo sin Marte rođen 1814. godine; Brat Jozin Jovan i Stivan?
    Smiljanić (Maksima) Mijat rođen 1813. godine;
    Smiljanić (Spasoje) Jovan rođen 1816. godine;
    Na ovo područje doselili su Hristini sinovi, da li ima neko podatke o Hristi u svom rodoslovu, kao bi nasa zvanican podatak odkle su doselili u Osmake. Ako neko ima da mi posalje rodoslov Smiljanića iz Kotora.

  7. Никола Смиљанић

    Поздрав, зовем се Никола Смиљанић. Мој покојни отац је родом из мачванског Белотића, а крсна слава је Мратиндан (свети Стефан Дечански).

  8. Marija

    Moji rodjaci su Smiljanići, oni su iz Jabučja opština Lajkovac. Slave Djurdjevdan.