Порекло презимена Смиљанић

3. фебруар 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. aleksa

    nas smiljanica na zlatiboru ima mnogo.interesantno sto na ovoj stranici nista nema o nama

  2. boban

    Smiljanića ima nekoliko familija u selu Konjevići kod Čačka a
    sretao sam Smiljaniće u Americi koji su katoličke vere i
    izjašnjavaju se Kao Hrvati.

  3. Trazim Smiljanice kojim su po porijeklo iz Crne gore i koji su se kasnije preselili prema dalmaciju ili bosnu. I do Banije. Slava je Dzurdevdan.

  4. Milos Smiljanic,

    Moj otac je rodjen selu Velika Reka na obali Drine, kod malog Zvornika.
    U tom selu ima desetak porodica Smiljanica. Otac mi je govorio da su tamo SIGURNO rodjeni njegov otac, deda a verovatno i pradeda, moj cukundeda za dalje nije bio siguran.
    Otac mi se zvao Radojica a deda Milos, po kojem sam dobio ime. Pradedovi Rado i Tadija su ostali preko Albanije i nisu docekali slobodu.
    Slava nam je Djurdjevdan i po saznanjima moga oca moji Smiljanici su dosli iz Hercegovine. Mozda imamo veze i sa uskokom Ilijom Smiljanicem?
    Moj otac, ozenivsi se mojom majkom iz velike porodice Bojovic, iz Sedbra, iznad manastira Mileseva, doselio u Valjevo 1965 godine gde sada zivim sa svoja tri sina, suprugom, majkom i dve sestre.

    • Milovan Cicvaric

      Po pricanju Gavrilovom u nekom selu kod Pljevalja u Pljevaljskom polju desi se velika nesreca u jednoj kuci , puno naroda i svega izobilja . Zapali se kuca i u njoj nadu smrt staresina , braca i sinovi , snahe i mnoga deca . Cudnimslucajem ostane staresinina zena i cetvoro unucadi . Dvoje muskih i dvoje zenskih . U onoj zalosti i metezu baba Vujana usni kako javi joj se S . Arhandel i naredi da bezi odatle gde zna . Vujka ode u Pljevlja i javi se dobrom prijatelju Turcinu i upita ga za savet . . On je posavetuje da ide i da se stopre spremi i javi njemu . Turcin je iz Pljevalja na svojim konjima i momcima posalje u Krnjacu na uscu Uvca i preda nekim poznanicima da je tu zadrze . Ona se tu zadrzala skoro dve godine i kad joj se desi da joj umre jedno zensko unuce , spremi se na put i dode u Racu , nekom poznaniku . Ovaj je uputi u s nekim Celicem u ovo selo i on je naseli u Ostrelj , ispod Cikara . Ona je bila zadovoljna mestom oba unuka je odgajila i ozenila i od njih dece docekala . .
      Kad je baba Vujka dosla u selo , ispalo joj je za rukom da dostavi svoju drugu , baba Smiljanu , da krene iz Krnjace . Ona je dosla i od nje su Smiljanici . Smiljana je bila starija i sa odrasliom decom i dosla je pod Vranjacu i tu su je Velikorecani namestili da joj deca rade na turskim imanjima Slava S, Durde .

    • Milorad

      Pozdrav strikane..Milorad (Milos) Smiljanic

    • Vuk Smiljanic

      I ja imam nek rodjake u velokoj reci bio sam tamo kao mali

    • Tamara

      Moj deda i pokojni pradeda su iz Velike Reke. Smiljanic, slava je Djurdjevdan..
      Deda je Ivan, a pradeda Dragoljub i prababa Cveta.

  5. Zeljko Smiljanic

    Postovani,
    Zivim i radim u Zvorniku, Republika Srpska, BiH. Imam kompletno stablo Smiljanica iz Kotara Ravnih, Grb, moja Slava je sveti velikomucenik Georgije *Djurdjevdan*. Porjeklo Smiljanica je sa Kosova. Kao sto je Boban napisao da Smiljanica ima Katolika (Hrvata), to se desilo zbog jakog uticaja Vatikana a slebog uticaja Srpske Pravoslavne crkve u Dalmaciji. Smiljanici su u dalmaciji/kotari ravni/ bili poznati uskoci koji su branili tu teritoriju od turaka (Petar Smiljanic harambasa, njegov sin Ilija itd). Takodje treba napomenuti da mi u Zvorniku i Smiljanici iz Velike Reke slavimo istu slavu, ali da ima Smiljanica koji slave i druge slave. Pored ovih zapisa postoje i zapisi o babi Smiljani koja se nastanila na Zlatiboru (Cigota je zamlja Smiljanica) itd itd….

    Postoji i druga

    • Darko Smiljanic

      Poštovanje Željko.
      Molio bih vas ako bi mi mogli poslati stablo Smiljanica i grb kad budete u prilici.. Rodom smo iz Jakupovaca kod Laktasa,isto slavimo Djurdjevdan.
      Pradjed Teodor 1866 godište imao rodjenog je brata Petra 1884 godište .Djed mi se zvao Mihajlo 1913 godište inače smo iz Like selo se nekad zvalo Pisac (Udbina).
      Hvala unaprijed

  6. Mihailo Smiljanic

    Ja imam 23 godine zivim i radim u Modrici Republika Srpska (selo Botajica) Slavim Svetog Simeuna. U mojoj regiji ima dosta Smiljanica slavimo istu slavu ali nismo svi u krvnom srodstvu. Prema mojim nekim saznanjima moja loza Smiljanica potice iz Niksica Crna Gora.

    • Smiljanic Mladen

      Pozdrav Smiljanicu Mihailo, ja sam Smiljanic Mladen od oca Slavenka, imam 42 godine zivim u Brckom, stric Dusko Smiljanic zivi u Modrici, djed Slavko Smiljanic Modrica – Botajica, da li smo familija, slavimo istu slavu Sv.Simeuna i po pricanju starijih ja sam 13 koljeno a moj otac Slavenko 12, djed Slavko 11 od uskoka Ilije. Takodje sto znam je da mi je djed imao jos 4 brata a jedan je poginuo u bitci na Sutjesci ovo je ukratko podataka sto imam….ako mozes saznas jos sta tu sam da razmijenimo podatke.

  7. Natasa

    Ja sam iz mostara smiljanic imA nas na dva mjesta u jasenici i krudevu kazu da smo iz onolice senja i mi smo katolici

  8. Milovan Cicvaric

    Smiljanici sa Zlatibora poreklo
    Smiljanici vode poreklo od Cmiljane iz sela Kotore sa Kosova koja se u Ljubis doselila sa dve jetrve Ojdanom i Jasnom 1735g . Cmiljana je bila udata za Iliju crnogorca i ima li su sinove Ivana , Dura i Neda Od Cmiljane su Smiljanici , od Ojdane Ojdanici i od Jasne Grujicici , Simicevici i Stojici .

    • Vuk

      Poštovani Miloje,
      Ja sam Vuk Smiljanić iz Užica.
      Prositao sam na internetu nesto zanimljivo sto ste pisali o potomstvu porodice Smiljanic.
      Molio bih ovim putem ako imate vremena da me konktaktirate hvala.

    • dragan

      Ja sam iz Nove Varoši.Slavim Durdjic.Mi smo sa Zlatibora,Murtenice,seljo Ljubiš.Jedan zlatiborac izdao je knjigu geneze prezimena u Užičkom kraju.Po njemu smo mi iz Crne Gore,mislim selo Lutovo.Mogu da proverim o kome se autoru radi ali je izdanje od pre 3-4 godine

  9. Darko Smiljanić

    Imam knjigu o selu Krbava u Lici, u kojoj piše da Smiljanići vode porjeklo od Kosova, kao što piše u predhodnim tekstovima i da su se u Lici nastanili u 17 vjeku. Mi slavimo Jovandan.

    • Dusan Smiljanic

      Moj otac je pomagao u pripremi knjige o selu Krbava u lici.(stari naziv Pisac). Smiljanici su krajem 15. Veka dosli u Otocac( lika) iz okoline Laova(Ukrajina) da bi se posle nekoliko godine prebacili na teritoriju Zlatibora. Posle tri generacije ponovo se vracaju na teritoriju like u okolinu Korenice. Dosta Smiljanica je radilo kasnije u Americi i Francuskoj i to su bili pioniri kasnijih gastarbajtera.

  10. Ja sam Petar Smiljanić. Poreklo mi je iz Like iz sela Krbava tačnije Pišać. Nalazi se blizu grada Udbina ili Korenica u Lici u Hrvatskoj. Mi smo svi pravoslavne vere, slavimo Jovanjdan i to je najvece selo Smiljanica u Hrvatskoj nazalost bilo!!! Iz tog sela su se nastanili u Dalmaciji, Ravni Kotari. To je odavno u novijoj istoriji od 2 sv. rata, Brinje, Gracac, Lika po nekim delovima Slavonije, oko Banja Luke i nekim delovima Banije i Korduna. U Srbiji Apatin itd. Poreklo Smiljanica vodi sa Kosova, bar mojih iz Like. Veliki broj Smiljanica ima na Zlatiboru, Čacku itd. u Srbiji. Veoma je mali broj katolika. Mozda negde u Hercegovini, gde se nisu mogli odupreti katolicanstvu pa su ga i uzeli. Prezime Smiljanic bez obzira gde je, krasi odanost i nepokolebljivost. Istoriju prezimena Smiljanić možete naći u knjizi Hronika srpskih sela selo Krbava.