Порекло презимена Смиљанић

3. фебруар 2012.

коментара: 65

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (65)

Одговорите

65 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Смиљанића је некад било у околини Ужица. Даљим пореклом су из Црне Горе. По предању, шест синова Смиљиних је кренуло у сеобу, петорица је отишла ка Србији, а један у Далмацију. Овај у Далмацији се покатоличио, а ови у Србији су остали православни.

    Крсна слава им је Ђурђиц.

  2. Верољуб

    Рођен сам у селу Бјелковац, општина Подравска Слатина. Деда Ђура се доселио са братом Јовом и сестрама Драгицом и Мартом из Лике, село Прокике 1923. године после повратка из Америкегде се склонио пре почетка Великог рата да неби служио Аустро-Угарску војску. Његов отац је био Михајло а имао је и три стрица. Славимо славу Светог Јована. У Прокикакма има јошједна линија Смиљанића, са којима смо се могли женити и код њих удавати, како су ми причали.Једно време сам живио у Бјелом Пољу у Црној Гори и видео сам човека који је невероватно личио на мог брата.Рекао ми је да се презива Цмиљанић.Смиљанићи су неспорно живели на Равним Котарима.Има књига “Смиљанићи од Задра соколи” коју сам имао прилику да прочитам као врло млад.Данас је не могу нигде наћи.Покушао сам да направим и стабло Смиљанића (уствари, направио сам га) на основу онога што се може наћи на Интернету.Почетак је крај XVI и сам почетак XVII века. Управо не могу наћи везу прадеде Михајла са ранијим прецима (укупно 10 генерација).Један од браће и сестра су отишли у Котор, али се убиством Блажа 1942. године тај крак лозе угасио.Кажу да је та сестра живела 109 година и да јој Змај није био раван.Од ње је настало 9 (девет) фамилија.По некој причи, сестра Илије Смиљанића је била удата за Стојана Јанковића, а како су оба погинула, она је новорођеном сину дала презиме Смиљанић, по брату, па је можда неко од нас и са те стране.Да смо били важни у Крајини, па били са које било стране, говори и то да Смиљанићи имају свој грб.
    Поздрав свима рођаци

    • Dejan

      Moji su koliko ja znam iz Like bila tri brata,moj je ne znam kad tacno otisao u Novi grad,drugi brat u Brezicane kod Prijedora,a treci u Bosanski Petrovac.Slavimo Sveti Jovan Zlatousti koji je 26 Novembra.Ne znam puno o tom i nece da mi pricaju,znam da mi je praded ubijen u Jasenovcu.Ima neka teorija da iznose da su sa Kosova i iz Crne Gore ne znaju sigurno,verovatno su isli u u Bahmut,pa se vratili u Austrougarsku.Verujem da se od tih mojih Smiljanica svi pokatolicili posle koji su ostali u Austrougarskoj.

  3. Верољуб

    Мислећи да ми је предходни текст предугачак и да неће проћи, скратио сам причу.По мом сазнању, Смиљанићи Хрвати и католици су у Ливну.Када се иде према мору задње куће са леве стране.Из искуства сам убеђен да јако добро знају ко су, шта су и одакле су, а све је то речено у “Пилипенди” Симе Матавуља.После Илије Смиљанића у Крајини нема нико да је историјски познат, док овде у матици има попричличан број важних историјских личности, који са нама вероватно немају никакве родбинске везе, ако искључимо Адама и Еву.Узгред, на Нету нема Смиљанић Верољуба?
    Поздрав

    • Данило

      Поштовање господине Верољубе,
      да ли постоји шанса да ми некако на е-маил ([email protected]) пошаљете грб и породично стабло Смиљанића? Моја жена је девојачки Смиљанић, њен покојни деда Вукан је славио такође Св. Јован славу, а они су наводно по неким причама дошли из Далмације / Лике.
      Унапред хвала на одговору

    • Maja Smiljanic

      Veroljube, ja sam udato Smiljanic, suprug mi je od Smiljanica iz Prokika, od dede Milana, koji se pre 2. sv rata doselio u Kraljevo, i 1941. streljan u Kv. Slavimo Sv Jovana. Suprug bi voleo da stupi u kontakt sa Vama, kako bi vise znao o svom poreklu. Moj mejl je [email protected]
      Pozdrav

    • Branko

      Poštovanje Veroljube,

      Molio bih vas da mi ako možete na email pošaljete grb i porodično stablo Smiljanića. Moja majka je Vukosava Smiljanić, od oca Branka koji je poginuo 1943.godine, a mislim da mu se otac zvao Mime ili možda Jovan (to nisam siguran), a majka joj je bila Boja rodj. Knežević, takodje iz sela pored Prokika.
      Moj email je [email protected]

      Hvala unapred
      Branko

  4. Srdjan Smiljanic

    Pozdrav Smiljanići! Ja sam iz Laktaša kod Banja Luke, 89. sam godište i voleo bi ako neko može da mi pomogne, tj da pokusamo nastaviti u nazad Imena djedova..Pricao sam sa svojim djedom koji je ’41 godište.. Svog oca je slabo zapamtio, stradao je kad je bio mali pa ne zna puno koljena u nazad da mi kaze.. On se zove Veljko, otac mu je Petar, djed Pavle i pradjed Luka.. Stali smo kod Luke i ne znam dalje.. Luka je imao brata Miloša i po nekim saznanjima porijeklo nam je od Čačka.. Pozdrav, zivjeli!

  5. Srdjan Smiljanic

    Pozdrav Smiljanići! Ja sam iz Laktaša kod Banja Luke, 89. sam godište i voleo bi ako neko može da mi pomogne, tj da pokusamo nastaviti u nazad Imena djedova..Pricao sam sa svojim djedom koji je ’41 godište.. Svog oca je slabo zapamtio, stradao je kad je bio mali pa ne zna puno koljena u nazad da mi kaze.. On se zove Veljko, otac mu je Petar, djed Pavle i pradjed Luka.. Stali smo kod Luke i ne znam dalje.. Luka je imao brata Miloša i po nekim saznanjima porijeklo nam je od Čačka..

  6. Srdjan Smiljanic

    Zaboravio sam reci, slava nam je Đurđevdan!

  7. djordjo

    ako neko ima rodoslov za Smiljaniće iz Ljubiša molim ga da mi se javi na [email protected]

  8. Војислав Ананић

    СМИЉАНИЋ (п). у Јасеници (Бишће, Мостар). Доселили су из Криводола (Крушево, Мостар) око 1750. године (59:245). Има их настањених у Дабрици (Столац) и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Nenad Smiljanic

    Prezivam se smiljanic moja slava je djurdjic moji predci su iz Ljubisa u okolini zlatibora cuo sam od svog dede da su smilkanici potekli od zene smiljane koja je dosla iz crne gore u ljubisu jos postoje rusevine njene kuce.

  10. Tijana Smiljanić

    Pozdrav Smiljanići 🙂
    Ja sam iz sela Vranići kraj Čačka.
    Deda mi kaže da smo došli iz Ljubiša.
    Imamo porodično stablo u kom je prvo upisano ime Milovan.
    Volela bih da, ako ima zainteresovanih, napišemo ceo rodoslov, te mi se možete javiti putem mejl adrese – [email protected]
    Takođe, ako nekome treba – mogu poslati fotografiju našeg porodičnog stabla sa informacijama o članovima familije.

    Svako dobro!