Порекло презимена Прелић

3. фебруар 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Ivana

    Retko prezime, poreklo iz Hercegovine. Moj pokojni deda je jedini muški potomak koji je ostao nakon što su mu braća i sestre umirali kao deca od raznih bolesti neposredno pre Drugog svetskog rata. Ostavio je 4 sina iza sebe, ali sva četvorica su se preselila u Srbiju. Krsna slava je Sveti Stefan, 9. januara.

    • Милорад Богдановић

      Иване, па нија баш ријетко презиме Прелић, ако си мислио на наслов.
      Ово презиме се спомиње у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину у парохијама Градишка-Ламинци и Милошево Брдо-Грбавица под Козаром који славе Јовањдан и Јаворани код Бањалуке, а славе Никољдан.

  2. Марко

    Ја сам Прелић! Славимо Св. Јована Крститеља. Ја сам шесто кољено од претка Симе који је дошао са братом из Херцеговине на обронке Мајевице. По једном налазу вучемо коријене од породице Васојевића, од Васовог сина Новака.

  3. bole

    Ja sam od Prelića iz Nove Varoši,slavimo Nikoljdan.

  4. Vasoje

    Moj deda je Prelic poreklom iz istocnog dela Bosne , okolina Rogatice slavi slavu Sv.Mratu (Stefana Decanskog) , odatle su se preselii u Srbiju.

  5. Aleksandar

    Ja se prezivam Perlić, moji su proeklom iz okoline Banja Luke-mesto Dragočaji, Ramići.
    Moji su se preselili u Srbiju marta 1970. Godine i slavimo slavu Mitrovdan.
    Ne znam ništa o svom prezimenu, a voleo bih da saznam nešto.

    • Милорад Богдановић

      Перлићи који славе Митровдан спомињу се 1882. године само у парохији Бистрица бањалучка, којој је припадало и село Драгочај, у коме је тада било 20 домова православни Срба са 181 чељади.
      Ово презиме још се спомиње у урбаном дјелу Бањалуке, гдје славе Лучиндан и Симуњдан у Корићанима код Травника, одакле су вјероватно ваши коријени, јер на том простору Срби су доста давно, и прије турске најезде, и који су се селили ка сјеверу.

  6. Jelena

    Devojacko prezime moje majke je Prelic i jako malo znamo o ovom prezimenu,jedino sto znam je da je porodica moje majke naselila brdsko selo 7km dalje od Prokuplja zove se Gubetin,ime mog dede je Miroslav imao je jos dvojcu brace Sava i Velju i ima sestru Djurdju ime njihovog oca je Borivoje a ime majke je Radmila,imena ostalih potomaka ne znam.Znam za neku pricu koju mi je deda pricao dok sam bila dete da je prezime poteklo iz nekog kraja Bosne da tamo imamo jos uvek familiju koja je bila prinudjena da promeni prezime i veru.Ako iko od vas ima neku informaciju ili su ove koje sam ja napisala nekome poznate jako bih volela da se javi,jer bih volela da obradujem familiju.

    • Milojica

      Jelena tvoji su dosli u Gubetin iz jednog Zlatarskog sela u blizini Nove Varosi. Prelici iy Cacka,Prokuplja i N.Varosi su istog porekla,uglavnom slave sv.Nikolu i posli su iz podnozja Prokletija-C.Gora (jedan ogranak Vasojevica) tako kazu. To su neka moja saznanja.

      • Sydney

        Jelena i Milojica, veoma interesantno i drago mi je da se još neko interesuje i bavi poreklom porodice Prelić. Sa dosta toga se slažem, osim onog dela o poreklu od jednog ogranka Vasojevića. To mi izgleda veoma problematično. Moja istraźivanja stvarno upućuju na Prokletije i migraciju prema severu najverovatnije početkom XIX veka. Slažem se sa tim da današnji pravoslavni Prelići iz okoline Nove Varoši, iz Gubetina kod Prokuplja i Prelići, muslimani iz Sjenice najverovatnije imaju zajedničko poreklo. Svim potomcima Prelića, pogotovo onim iz dijaspore predlažem da urade DNK test kod jedne od ovih firmi: Ancestry, MyHeritage, FamilyTreeDNA, pa da se uporedimo.

  7. Milan

    Ovako…
    Ja sam takođe Prelić i godinama kopam ne bih li otkrio poreklo familije.
    Izvori su mi što usmeni, što internet. Dakle, neke sigurne potvrde nemam. Ali evo šta sam otkrio:

    Prelići su navodno nastali severu Crne Gore od Novaka, jednog od Vasojevića. Bilo je četvoro braće, a Novak se odmetnuo od njih i krenuo svojim putem. Od njegove linije nastale su dve – jedna koja je otišla na zapad, ka Hercegovini, te druga severna, tj. ka Čačku.
    Hercegovačka linija stigla je relativno brzo do Potkozarja, odakle se dalje širila.
    Čačanska linija se zapatila u tom kraju, u i oko Preljine, a odatle se širila u svim pravcima po Srbiji – ka Nišu i Kruševcu, ka Šapcu sa okolinom, u Srem i Obrenovac (preciznije, selo Grabovac).
    Obe linije (hercegovačka i čačanska) tokom vremena su se trudile da prežive i opstanu kako znaju i umeju, pa su neki prešli u islam. Zato danas ima dosta Prelića islamske vere oko Sjenice, Tutina i Novog Pazara, a takođe i u Bosni.
    Tokom ovih godina upoznao sam dosta Prelića (ko je na Fejsbuku, ima grupu PRELIĆI pa neka se pridruži). Našao sam da je moje grabovačko krilo direktno povezano sa čačanskim.
    Interesantno je i da sam pronašao Preliće u Meksiku, koji su tamo rođeni, a koji vuku korene iz Obrenovca sa okolinom.

    Ponoviću, nemam čvrste dokaze za sve ovo, samo usmena predanja i ono što sam iskopao na internetu, ali me veoma interesuje poreklo moje familije.
    Ako neko ima nešto više, neka javi.

    P.S. Čuo sam da je svojevremeno u Čačku bila izdata knjiga o Prelićima, ali ne mogu da je pronađem. Ko zna nešto više, neka javi.
    Hvala.

    • PRELIC

      Draga familijo ima nas svuda,i Čacaku, Grabovac,Nis,Sjenica,Nova Varos, Vojvodina ,Kosovo , a poreklo nam je svima iz Bosne, pa kud koji mili moji bezanija od Turaka,koji se nisu poturcili sada su pravoslavci koji nisu su muslimani,bezanija je bila u petnestom veku,konkretno Prelicu u Grabovcu kod Obrenovca su prebegli za Srbiju u selo Varna kod Sapca pa u Grabovac,pre bega su bili hajduci,ubili nekog turcina i pokupili mu dukate,ima kniga o svemu tome,mislim da se moze kupiti u Manastiru u selu Grabovac, odgovorno tvrdim da ne poticemo iz Crne Gore i da nijedan Prelic nema tamo rodjaka, nikada nisam cuo da jedan prelic postoji u CG.

    • Prelic

      Pa prijatelju nismo se mi zapatili nego rodili.
      Prelici iz Grabovca su se doselili iz sela Varne kod Sapca a u Varnu prebjegli iz Bosne od Turaka da se nebi poturcili to su 100% tacne informacije

  8. Jovan

    Draga familijo, svi ste manje vise u pravu. Moji dedovi su Prelići sa Jelice planini tj dela koji se Grujne livade. Tu su došli oko 1730 godine iz Gusinja koje se nalazi u blizini Plava . To je mesto na albansko crnogorskoj granici. Tri brata su bila jedan je otisao u Čačak, drugi u čačansku Balugu odn Preljinu i jedan u Donju ježevicu – selo kod Čačka. Od njih su posle se raselili po Srbiji. Nasao sam na nekim nadgrobnim spomenicima uklesanu preslicu – verovatno odatle potice prezime.. slavimo Svetog Nikolu.
    Imam jos dosta informacija… ako neko hoce da upotpunimo znanje o poreklu neka mi se javi na [email protected]
    Hvala

    • Dj P

      Ja sam rodjen u Beogradu 1985. godine . Otac iz sela Zablace kod Cacka. Deda,pradeda i cukundeda isto iz Zablaca. Jedan krak otisao ka selu Kukici gde zivi dosta Prelica. Iz iste porodice mog dede, koji je bio sedmi clan svoje porodice, rodjeni brat streljan kao ucitelj u skoli od strane Nemaca, drugi brat otisao u Kukice, jedna sestra u Italiju, druga u Nemacku a vratila se u Lozovik, treca sestra udata u selu Vapa i rodila bivseg nacelnika grneralstaba za vreme rata u Hrvatskoj i Bosni … Uglavnom, velika porodica iz Cacka koja zivi na raznim mestima. Slavimo svete Vrace i svetog Nikolu . Pravoslavne vere . Navijaci Partizana 😀

  9. Milomir

    Dragi prijatelji ja sam iz okoline Nisa tacnije potomak mi je iz Toplice selo Gubetin
    Krsna slava Sv.Nikola