Poreklo prezimena Žakula

3. februara 2012.

komentara: 19

Prezime Žakula potiče iz Like. Bilo ga je u selu Brlog, ali i u okolini Korenice i Udbine, u selima Bukovac, Grabušić, Gradina, Jasikovac, Krst, Melinovac, Mihaljevac, Oravac, Ličko Petrovo Selo, Rudopolje (Vrhovine), Visuć, Vrelo, Vrpile, Drenovi Klanac…

Kako piše Zagorka Vavić Gros u knjizi “Prezimena su čuvari našeg jezika”, Žakula (Džakula) je u početku bio nadimak čoveka koji je nosio jaknu (muška gornja odeća; reč je izuzeta iz nemačkog jezika – Jacke). “Da li je to bio komad gradske odeće ili deo neke vojne uniforme, teško je reći, ali se zna da je tako odeven čovek u svojoj ruralnoj sredini bio obeležen, zapažen, identifikovan po svom odevanju. Umesto da ga zovu Jakula (jakna), zvali su ga Žakula ili Džakula. Kako se j počelo izgovarati kao ž i dž? Lingvisti tvrde da je to “rezultat romansko-slovenske jezičke simbioze”. Nastavak ul(a) je rumunskog porekla (na Velebitu su živeli Rumuni – Vlasi, stočari). To ul je postpozitivni član u rumunskom jeziku (član koji stoji iza imenice na koju se odnosi; urs i ursul znače isto – medved; urs – čista imenica, a ursul je imenica sa članom)”.

KRSNA SLAVA: Časne verige

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

 1. Ilija

  Na sajtu porodice Džakula, urednika Aleksandra Džakule, za mnoge porodice Džakula navodi se da im je krsna slava Sv.apostola Petra i Pavla (Petrovdan). Mnogi pojedinci Džakule koji se javljaju navode da im je slava Časne Verige apostola Petra. Ovde se radi o dve slave. Mislim da su u pravu pojedinci Džakule koji navode slavu Časne Verige, 29. januar, a ne kako to navodi urednik sajta Aleksandar Džakula da je u pitanju slava Sv. apostola Petra i Pavla (Petrovdan). 12. juli. Zato smatram , što se tiče slave, potrebno je navesti stvarnu slavu porodice, bez da pravi zabunu. Pozrav za sve Džakule-Žakule. a posebno sa područja bihaćkog sreza..

 2. milan baltic

  Postovanje svima Žakulama, mene interesujju blizi podaci o datumu i mestu rodjenja Radivoja Žakule, veterinara koji je radio na Veterinarskom fakultetu do 1962 u zvanju docenta a tada je presao na Tehnoloski fakultet u Novom Sadu gde je bio profesor do penzionisanja. Umro je u NS. Zna li neko nesto o njemu? Hvala.

  • Marko Žakula

   Poštovanje Milane, pomenuti Radivoj je umro u Novom Sadu pre dvadesetak godina, mislim 2002. godine. Moj deda Borislav Žakula, mu je bio stric, znači brat njegovog oca i takođe je radio na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Nemam saznanja gde je sahranjen Radivoj.

 3. Mirjana S.

  Otkud prezime Žakula u Obiliću na Kosovu?

 4. Marko Žakula

  Poštovanje svima, ja sam Marko Žakula 1997. Godište od oca Dragana 1968. iz Novog Sada gde se doselio moj deda Borislav Žakula rođen 1930. Godine u Erdeviku od oca (mog pradede) Save, a njegov deda (moj čukundeda) Stevan se doselio iz Like iz sela Drenov klanac i učestvovao je u balkanskim ratovima 1912-1913, u prvom svetskom ratu 1914-1918 i drugom svetskom ratu 1939-1945 kao dobrovoljac. Imao je brata ne znam mu ime sa kojim se borio u svim ratovima. Ne znam kako smo dobili prezime nikad nisam pitao ali ovo o jakni mi ne deluje iapravno. Ako neko zna nek me kontaktira.