Порекло презимена Жакула

3. фебруар 2012.

коментара: 26

Презиме Жакула потиче из Лике. Било га је у селу Брлог, али и у околини Коренице и Удбине, у селима Буковац, Грабушић, Градина, Јасиковац, Крст, Мелиновац, Михаљевац, Оравац, Личко Петрово Село, Рудопоље (Врховине), Висућ, Врело, Врпиле, Дренови Кланац…

Како пише Загорка Вавић Грос у књизи “Презимена су чувари нашег језика”, Жакула (Џакула) је у почетку био надимак човека који је носио јакну (мушка горња одећа; реч је изузета из немачког језика – Jacke). “Да ли је то био комад градске одеће или део неке војне униформе, тешко је рећи, али се зна да је тако одевен човек у својој руралној средини био обележен, запажен, идентификован по свом одевању. Уместо да га зову Јакула (јакна), звали су га Жакула или Џакула. Како се ј почело изговарати као ж и џ? Лингвисти тврде да је то “резултат романско-словенске језичке симбиозе”. Наставак ул(а) је румунског порекла (на Велебиту су живели Румуни – Власи, сточари). То ул је постпозитивни члан у румунском језику (члан који стоји иза именице на коју се односи; urs и ursul значе исто – медвед; urs – чиста именица, а ursul је именица са чланом)”.

КРСНА СЛАВА: Часне вериге

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Илија

    На сајту породице Џакула, уредника Александра Џакуле, за многе породице Џакула наводи се да им је крсна слава Св.апостола Петра и Павла (Петровдан). Многи појединци Џакуле који се јављају наводе да им је слава Часне Вериге апостола Петра. Овде се ради о две славе. Мислим да су у праву појединци Џакуле који наводе славу Часне Вериге, 29. јануар, а не како то наводи уредник сајта Александар Џакула да је у питању слава Св. апостола Петра и Павла (Петровдан). 12. јули. Зато сматрам , што се тиче славе, потребно је навести стварну славу породице, без да прави забуну. Позрав за све Џакуле-Жакуле. а посебно са подручја бихаћког среза..

  2. milan baltic

    Postovanje svima Žakulama, mene interesujju blizi podaci o datumu i mestu rodjenja Radivoja Žakule, veterinara koji je radio na Veterinarskom fakultetu do 1962 u zvanju docenta a tada je presao na Tehnoloski fakultet u Novom Sadu gde je bio profesor do penzionisanja. Umro je u NS. Zna li neko nesto o njemu? Hvala.

    • Марко Жакула

      Поштовање Милане, поменути Радивој је умро у Новом Саду пре двадесетак година, мислим 2002. године. Мој деда Борислав Жакула, му је био стриц, значи брат његовог оца и такође је радио на Технолошком факултету у Новом Саду. Немам сазнања где је сахрањен Радивој.

      • Ljubomir Žakula

        Moj otac je Stevan Žakula(rođen 1926,) , a Borislav mu je rođeni brat, rođen 1930. Radivoj Žakula im je bio stric, rođen 11.10.1919, a umro 31.1.1999. godine i sahranjen na Gradskom grobllu u Novom Sadu. Otac mu je Isa Žakula (1880-1967) sahranjen na Uspenskom groblju.

  3. Mirjana S.

    Otkud prezime Žakula u Obiliću na Kosovu?

  4. Marko Žakula

    Poštovanje svima, ja sam Marko Žakula 1997. Godište od oca Dragana 1968. iz Novog Sada gde se doselio moj deda Borislav Žakula rođen 1930. Godine u Erdeviku od oca (mog pradede) Save, a njegov deda (moj čukundeda) Stevan se doselio iz Like iz sela Drenov klanac i učestvovao je u balkanskim ratovima 1912-1913, u prvom svetskom ratu 1914-1918 i drugom svetskom ratu 1939-1945 kao dobrovoljac. Imao je brata ne znam mu ime sa kojim se borio u svim ratovima. Ne znam kako smo dobili prezime nikad nisam pitao ali ovo o jakni mi ne deluje iapravno. Ako neko zna nek me kontaktira.

    • Ljubomir Žakula

      Bratanac moj, nešto si pobrkao. Tvoj čukundeda, a moj pradeda Stevan Žakula, umro je mlad u 27. godina od upale pluća, kada je bio zavejan na Velebitu. Imao je sinove Savu (naš dedaI i Mileta (pravo ime Mihajlo) koji je bio dve godine mlađi od Save, Sava je rođen 1896. godine u Drenovom Klancu. Pošto im je otac rano preminuo, uzeli su ih ujaci Vraneši i doveli u Beograd, gda su ovi bili poznati industrijalci. Sava je 1912. godine stupio u dobrovoljce u Srpsku vojsku (bio je krupan i slagao da je punoletan) i učestvovao u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom kao dobrovoljac u Četi Vojvode Jovana Stojkovića Babuskog, čiji je bio lični pratrilaci ađutant. Vojvoda ga je mnogo voleo, a Sava je ostao sa Vojvodom sve do njegove smrti 1920. kada se demobilisao i vratio u Srbiju. Sava je nosilac svih odlikovanja, kao i Vojvoda Babunski, osim Legije Časti. Sava je preminuo 1982. godine u Rumi. Imao je 5 sinova i 5 kćeri.

  5. Miroslav Žakula

    Pozdrav za sve Žakule.Moj otac se zvao Milan Žakula rodjen 1954 (Drenov Klanac) a njegov tj moj deda Dušan Zakula,rodjen 1930 (Drenov Klanac).Ja sam rodjen u Slavoniji.Voleo bih vise znati o ovim stvarima pa ako neko ima neke podatke rado bi se ispričali.