Poreklo prezimena Tomić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI TOMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Lonjin, Ljubovija, Srbija / ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: SFR Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TOMIĆI

(žive u Timaru i Borovcu)

Kad je riječ o Srbljanovićima, rečeno je da su se razgranali na Tomiće i Saviće, od kojih su se vrlo davno odvojili Strunjaši. Ogranci Srbljanovića su još Sarići, Popovići, Raonići i Bogisavljevići. Sve ono što je rečeno o Srbljanovićima, odnosi se i na Tomiće, koji predstavljaju stub ovog starog bratstva u Drobnjaku, a ono je, prema predanju, živjelo na ovim prostorima prije Kosova, tako da su prema tome Tomići učestvovali i u Kosovskoj bici.

Negdje oko 1732. godine vladala je u Drobnjaku teška bolest kuga, od koje je pomrlo mnogo stanovništva, pa je i bratstvo Tomić bilo tako reći uništeno, osim jednog starca koji se zvao Toma. Njega plemenici nagovore da se oženi i on dobi dva sina: Goluba i jednoga kojemu se ne zna ime, ali se zna da je imao tri sina: Spasoja, Sima i Obrena, od kojih su svi današnji Tomići u Timaru i Borovcu. Dijele se, na uže, na pet ogranaka. Od Goluba je ogranak Ramovići, od kojih je bio najpoznatiji Rade oficir. Poginuo je na Veležu 1876. godine. Sa njim su poginuli još Novica i Radonja-Zeko. Od Sima potiču Minjevići, koji žive u Lješnici kod Bijelog Polja i Mojkovcu. Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja. Od Spasoja je ogranak Filipovići, od kojih više niko ne živi u Timaru, već su se odselili u Nikšić i Bačko Dobro Polje u Vojvodini. Od njih su bili poznati Krsto i Spasoje. Od Krsta je ostala samo jedna kćerka, udata u Vlahoviće, a njen je sin akademik Petar Vlahović. Spasoje je bio izuzetno hrabar. U jednoj svađi ubio je neke Čuroviće iz Tušinje, zbog čega je bio osuđen. Poslije izdržane kazne njega Čurovići ubiše iz osvete. Poznati su bili Filip, Milovan i Mlađen. Filipovi potomci su kolonizirani u Vojvodinu-Bačko Dobro Polje. Mlađen je bio jedan od najuglednijih Tomića, živio je u Nikšiću, gdje se bavio trgovinom. Imao je četiri sina, od kojih niko ne živi u Timaru.

Od Obrena su Tojovići i Sinđići na uže. Iz ogranka Sinđić zna se za Radonju koji je poginuo u Sirovcu u borbi sa Turcima 1840. godine. Radonja je imao sina Obrena, a Obren Novicu i Radonju-Zeka. Obojica su bili poznati junaci koji su poginuli na Veležu zajedno sa rođakom Radom. Njima je podignut spomenž na Greblju kod Nevesinja. Od Novice su ostala tri sina: Obren-Mido, desetar u Timarskoj četi, koji je zajedno sa rođakom Neđeljkom poginuo na Mojkovcu 1916. godine, a ostala su mu dva sina Vaso i Milisav. Vaso je bio istaknuti bratstvenik i plemenik, učesnik Ostroške skupštine i NOR-a od prvih usganičkih dana. Kada je umirao, reče: „Žao mi je što moram da umrem u krevetu, a ne negdje na bojištu gdje su mi stari umirali“. Milisav Midov je bio kapetan bivše Jugoslovenske vojske, a umro je poslije rata. Drugi Novičin sin Milivoje, oficir Crnogorske vojske, bio je komandir Timarske čete u Uskočkom batallnu, kojom je komandovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Istakao se hrabrošću koju je pokazao u borbama na Glasincu i Mojkovcu i zbog toga je odlikovan Zlatnom medaljom za revnost, Danilovim krstom petog stepena i srebrnom Medaljom kralja Aleksandra. Učesnik je 13-julskog ustanka i Pljevaljske bitke u kojoj je bio komandir čete. Treći Novičin sin Jojo imao je sina Miljana, geometra, koji je živio u Nikšiću.

Radonja-Zeko Obrenov je imao sina Purka, a Purko Lazara i Aleksu. Lazar je sa ocem Purkom poginuo na Skadru, a Aleksa kao učesnik Mojkovačke bitke ranjen na Božić 1916. godine.

Među Tomovićima treba istaći oficira Stojana, uglednog domaćina i bratstvenika. Mnogi njegovi potomci su izginuli u ratovima u kojima su učestvovali. Od njih se veliki dio odselio u razna mjesta širom zemlje. Nekolicina Tomića su ranjena u Mojkovačkoj bici u kojoj su se istakli svojom hrabrošću: Radosav, Mitar, Božo, Mikailo, Aleksa i Jevto.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca i starješina koji su ratovali na mnogim bojištima širom naše zemlje i ostavljali svoje živote u borbama protiv neprijatelja. Arsenije Vladimirov, Milan Milanov i Niko Mrdov su poginuli na Pljevljima 1941, Grujica na Livnu 1942, Vojislav u Morači 1943, Vuko na Sinjajevini 1943, Ivo na (Ivangradu) Beranama 1944, Jelena na Bijelom Polju 1944. godine.

Tomići su se iseljavali još od davnih vremena u razne krajeve. Ima ih na planini Jelici kod Čačka, gdje su došli početkom 19. vijeka. Rosići i Tomići kod Rogatice potiču od Tomića iz Timara, a oni u Gornjoj Šatornji i Vitkovcu kod Kraljeva, kao i oni u Bajinoj Bašti vode porijeklo od ovih Tomića.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

______________

TOMIĆI u selu Babinama kod Prijepolja, Jablanici, odakle su prešli na Kosovo u okolinu Prištine, dalje u selu Sibnici i Novoj Varoši, koji su kasnije prešli u selo Močioce kod Ivanjice i u Kragujevac, gdje su neki od njih promijenili prezime u Davidović – porijeklom su od Tomića sa Previša. I Tomići po Hercegovini i na Glasincu porijeklom su sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Marijana Tomić

    Pozdrav svim Tomićima.
    Rodom sam iz sela Brezovca, okolina Aranđelovca i Topole, iz zaseoka po imenu Buželj koji ceo proslavlja Svetog Andriju Prvozvanog (13. decembar).
    Mogu da nabrojim 8 generacija predaka rođenih u Brezovcu, redom otac Tanasko, Dušan, Miloš, Miloje, Milutin, Gavrilo (1839.godište), Toma (od koga postaju Tomići), Joksim ( rođen oko 1800.god). Po nekim izvorima smo doseljeni sa severa Crne Gore ili sa Peštera.
    Postoji usmeno predanje da je postojalo krvno srodstvo sa Karađorđem.

    Ukoliko se neko prepozna ili mi može pomoći u daljem istraživanju porodičnog stabla, volela bih da mi se javi na mejl [email protected]. Veliki pozdrav svima

    • Violeta Tomić

      Zdravo Marijana,
      Ne znam skoro ništa o mojim Tomićima ali tetka je jednom prilikom spomenula da smo došli iz Crne Gore. Možda su nam preci bili neki rod?

      • Đorđe

        Pozdrav Violeta

        Ako je sigurno da ste iz Crne Gore,imam neke podatke koje bi vam možda pomogli. Nikola Vukčević iznosi u svom radu”Crnogorsko pleme Lješnjani” navodi nekog Toma Lješevića i vezuje ga za Lješansku nahiju,evo navodim iz knjige:
        “Kralj Stevan je uselio Toma Lješevića u gornje selo,a Tomo Lješević imo je tri sina…za Tomu vele da je dobio barjak i mač i konja od kralja. Po svemu se vidi, da su Ćetkovići i Lješevići starinci i da su među sobom rod, pa su po svoj prilici zajedničkog porijekla i to vjerovatno od nekadašnjeg bratstva Tomića, po kojem se ovo selo prozvalo, pa su docnije dobili drugačija prezimena po novim precima. Tamna uspomena na Toma Lješevića možda se odnosi na toga prvog pretka, od koga je postalo staro bratstvo Tomići”.

  2. spomenka tomic

    Ima li Tomića poreklom iz Modriče koji slave krsnu slavu Đurđevdan

  3. Zorica

    Pozdrav svim Tomicima. Majcino devojacko prezime je Tomic. I iz Panceva. Majcina devojacka slava je Vracevdan. Poreklo vode iz Crne Gore, selo Tomici, dosli su u Vojvodinu u seobi sa Carnojevicem.

  4. Vesna

    Pozdrav svim Tomicima.Da li neko zna za Tomice iz Pozarevca?Konkretno Tomic Jovan i zena mu Ljubica(pokojni

  5. Mileva Stamatovic

    Pozdrav.
    Djevojacko prezime mi je Tomic Otac Tomislav djed Ljubomir pradjed Todor nemamo dalje informacije. Iz Nisa smo tj selo Brenica kod Nisa. Krsna slava Djurdjica. Ima li neko podatke o mojim Tomicima otac mi je krsten crkva Hum. Koliko sam u saznanju krvna osveta ili seobe su nas dovele u Brenicu

  6. Dušan

    Postoje i naši Tomići u Župi kod Nikšića. Slavimo Svetog Luku.

    Pamtimo dva koljena prije mog pranđeda. A imamo i Tomiće u istom selu (Kuta) sa kojima nemamo znanog zajedničkog predaka…

  7. Rade

    Rade
    Poštovani,
    Da li neko od Perišića ima porijeklo od Krsta Rubeź ok ća i sinova Miladina Rubežića -Ćalića-Jakičića iz Rubeža iz Nikšića.
    U knjizi Sokolska nahija’ autor Ljuba Pavlović je dobro opisao dolazak u selo Rubeže i Grčić ispod Trešnjice u Ljuboviji 1720.god.
    Između ostalih tu se pominju i njihovi potomci Tomići…
    Krsto i Miladin su prethodno boravili u Dalmaciji a potom su prešli u Ogulin, iz Ogulinske kapetanije 1715.god. u Ljuboviju,jer su se tamo pobunili protiv Austro vlasti kojoj su služili kao graničari.
    Stara slava Rubežanska je bila sv.Nikola.
    Email:[email protected]
    Svako dobro Milovanovićima!
    P.S. Ako neko ima nekih podataka vezano za Tomiće iz Ljubovije bio bih mu zahvalan da ih pogledam…