Порекло презимена Стојановић

3. фебруар 2012.

коментара: 168

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТОЈАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стојановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Велишевци, Љиг, Србија

Крсна слава: Стевањдан / претходно Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Стојановић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Врачев Гај, Банат, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТОЈАНОВИЋИ

(живе на Косорићима и Доњој Буковици)

Они су огранак Косорића и то оних који су имали надимак Лијовићи, потомци су војводе Илије Косорића – Лијовића, који је погинуо на Пашиној Води, на Језерима, 1705. године. Стојановићи су се прозвали на Стојану, који је имао синове Марка, Мика и Илију,

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поРијекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (168)

Одговорите

168 коментара

  1. Jovana

    Da li mozete da pronadjete poreklo porodice Stojanovic iz Moravca, opstina Aleksinac, slavimo Arandjelovdan. Po pricama starijih ljudi mi smo starosedeoci.

  2. Zanima me poreklo porodice Stojanović iz sela Krčevljani, opština Modriča ,Republika Srpska, slavimo Đurđevdan.

  3. Zoran Stojanovic

    Zanima me poreklo Stojanovica iz okoline Predejana. Koliko znam trebalo bi da bude negde iz Crne Gore od plemena Belopavlica, pa se deo plemena odselio za Srbiju posle sukoba sa poturicama iz istog plemena i to prvo negde na podrucje Zlatibora, pa dalje ka Crnoj Travi da bi se na kraju jedan deo doselio na podrucije Grdelicke klisure tacnije Predejana. Ovo sam saznao iz knjige Poreklo koja se bavi mojom sirom porodicom Stojanovic koju je napisao jedan dalji rodjak-Vlajko Stojanovic pre mozda desetak godina. Voleo bih da znam da li su ovi podaci tacni. Inace slavimo slavu Svetog Arandjela.

  4. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    СТОЈАНОВИЋ

    -Љубинић*, прва половина 18. века, Бирач, Алимпијевдан.
    *Стојановићи су блиски сродници куће Ненадовића и у доба политичке радње појединих Ненадовића њихова им је кућа била станица за одмор и врбовку добровољаца и устаника.
    -Суботица*, прва половина 18. века, Стари Влах, Јовањдан.
    *Стојановићи су поромци Стојана Старовлаха, који је крајем 18. века и у почетку 19. века био најбогатији, највиђенији и најотреситији сељак овог села, а потомци су му данас спали на једну врло сиромашну кућу.
    -Тврдојевац, прва половина 18. века, Озринићи, Ђурђиц, уз Дубљевиће.
    -Грабовац, друга половина 18. века, Осат, Ђурђевдан.
    -Јабучје-1, друга половина 18. века, Липеновић у Рађевини, Ђурђевдан.
    -Совљак, друга половина 18. века, Босна, Никољдан.
    -Таково, друга половина 18. века, Осат, Аранђеловдан.
    -Гола Глава, после 1827. године, Стара Река у Подгорини, Јовањдан.
    -Јабучје-2, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан.

    • Misa Stojanovic

      Ja sam Stojanovic,svuda nas ima,msm da je 12 po brojnosti kod Srba,moji slave Nikoljdan,poreklom i rodim smo iz Crne Gore i svi Stojanovici su iz Crne Gore,gde ih ima u skoro svim plemenima,bratstvima i jedno je od najstaeijih bratstava i prezimena u staroj CG.Moji su konkretno iz okoline Mojkovca,dosli u Srbiju zbog krvne osvete tj jedan od braca,Gavrilo Stojanovic,pobio neke Turke i morao da ode,ostali su ostali u Cg ,jedan brat otisau u Bosnu,sve to ima u Cetinjskoj biblioteci i manastiru gde se cuvaju spisi o svemu i svakome u Cg.Ima nas i Vasojevicima ,Kucima,Bjelopavlicima,Ozrinicima,Sotonicima,Limljanima,Brajicima u Grblju kod Budve,na Cetinju i okolini,Kosjerima,!Beranama Lijovici,Savniku,Niksicu,Kotoru i H.Novom itd.Mnogo poznato i cuveno prezime,golman Dika Stojanovic je od nas npr.To vam je da znate za vjek vhekova,kakva Bosna,Vranje ,ljig,Subotica,tamo ima naseg prezimena i to je ok ali sad znate poreklo ,svi su oni dosli iz Cg,raseljavali se id,svi bas svi

      • Bilja Stojanović

        Vidim da ste upoznati sa porijeklom prezimena Stojanović, pa me interesuje da li Vam je išta poznato za Stojanoviće u Bosni? naime, počela sam da istražujem jer želim da djeci ostavim koliko god mogu neke podatke i došla sam otprilike do 1850. godine unazad. Po pričama je neki Nikola Stojanović iz Crne Gore (ne znam tačno) kao dijete donesen u Bosnu, selu Brusnica kod Maglaja, od njega pa na ovamo imam 90 % podataka, poslije je dobio tri sina: Peju, Jovicu i Nedeljka. Od Peje moj suprug dalje vuče korijene. Slave slavu Sv. Ignjatija Bogonosca 02. januar . Srdačan pozdrav!

  5. Marko

    Poreklo porodice Stojanovic iz Ratkova u Vojvodini…. Krsna slava je Sveti Nikola.
    Pozdrav svima.

  6. Фамилије-презимена Стојановић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Стојановић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Градац
    -Дупљај
    -Кланица
    -Ковачица
    -Лукавац
    -Мионица
    -Палежница
    -Пепељевац
    -Попучке
    -Рабас
    -Ракари
    -Сушица

  7. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Стојановић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Стојановић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Арнајево
    -Барајево
    -Баћевац
    -Велики Црљени
    -Даросава
    -Јасенак
    -Јунковац
    -Лазаревац
    -Медошевац
    -Лесковац
    -Рудовци
    -Трбушница

  8. Ведран

    Занима ме порекло породице Стојчета Стојановиќа који се из села Кршевица 1912 преселио у Скопље.Поздрав

  9. Катарина

    Желим да сазнам нешто више о Стојановићима из Обилића на Косову.

    • zlatibor

      https://www.poreklo.rs/2012/02/03/poreklo-prezimena-stojanovic/

      imas dosta informacija sto se tice porodice stojanovic iz Obilica gore na ovom linku sto sam vam posalo

      Poreklo porodice Stojanovic iz OBilica

      https://www.facebook.com/djani.moll.1

    • Misa Stojanovic

      Svi Stojanovici su iz Crne Gore,imas moj komentar gore u komentarima

    • Катарина

      Да допуним податке: Стојановићи, слава Петровдан, прадеда: Живота Стојановић, његова деца: Богомир, Мирослава, Добривоје, Милутин, Миодраг. Њихова деца (а Животини унуци): Богомир: Милан и Милорад (из Обилића, сада у Лазаревцу), Мирослава: Јасмина и Ивица (сада у Лазаревцу), Добривоје: Снежана (сада у Београду), Милутин: Предраг и Ненад (сада у Крушевцу граду), Миодраг: Верица (сада у Норвешкој). Значајно место: село Трнавци код Александровца.
      Мејл адреса: [email protected]